Month: August 2018

Weekly Business Quiz # 428

India

Q 1. Which chocolate brand has launched single origin dark chocolate variants like Peru Dark Amazon, Venezuela Ebony Twist, Tanzania Chocolat Noir ?

Ans. Amul

Q 2. Which central university’s school of management is going to be renamed as Atal Bihari Vajpayee School of Management ?

Ans. Jawaharlal Nehru University ( JNU)

Q 3. Who is acquiring the Pithampur manufacturing facilities of German truck manufacturer MAN ?

Ans. Force Motors

Q4. Indian Railways is launching an indigenously developed rake that can be part of high speed trains like Shatabdi express going up to 160 kmph. What is it called ?

Ans. Train 18

Q5. Colgate Palmolive has bought a 14 % share in a start-up that sells men’s grooming products and is modelled on the US start-up Dollar Shave Club. Name the start-up

Ans. Bombay shaving Co

Q6. Through which exchange in India can retail investors buy e-diamonds in quantity as little as 1 carat ?

Ans. ICEX, Indian Commodity exchange

Q7. Name this packaging company which started in Guwahati and now Hqed in Bengaluru that is the largest PET packaging company in India ?

Ans. Manjushree Technopack

Q8. Which popular ecommerce marketplace has launched a separate marketplace for used goods called 2GUD ?

Ans. Flipkart

Q 9. Which is the first Indian insurance company to issue insurance policies in the govt promoted Digilocker ?

Ans. Bajaj Allianz

Q 10. Which company has been ranked # 1 in the latest Fortune “Change the World” list of companies that are transforming societies while making a profit ?

Ans. Reliance Jio

Q 11. Which Indian retail chain is likely to be acquired by Amazon in association with Goldman Sachs and Samara Capital ?

Ans. More belonging to Aditya Birla Group

Q 12. When Anupriya a nine year old girl from Villupuram donated all her savings made for buying a bicycle to Kerala Floods relief, how did a cycle manufacturer react after hearing this news ?

Ans. Hero cycles gifted Anupriya a new cycle, with a promise to give her a new cycle every year

Q 13. What is the new name for DSP Blackrock Mutual Fund ?

Ans.DSP Mutual Fund as the JV with Blackrock no longer exists

Q 14. Where is former President Pranab Mukherjee slated to teach Public Policy to students ?

Global

Q 15. Approx what is the extent of devaluation has the Venezuelan govt done to its currency as it moves from Strong Bolivars to Sovereign Bolivars ?

Ans. The official rate for the currency will go from about 285,000 per dollar to 6 million a dollar

Q 16. In many countries, particularly UK, start ups and small businesses are coming up dealing with ugly and wonky fruits and vegetables. Why has this come up and what problem are they addressing ?

Ans. As supermarkets only accept properly shaped fruits and vegetables, those fruits and vegetables which are otherwise good but are ugly , get rejected. These  rejects are now being sold separately. This is addressing the problem of food waste.

Q 17. Where is Google opening its first retail store where it will sell Chromebooks, Pixel smartphones, Google Home speakers, Nest home devices, and Daydream VR headsets ?

Ans. Chicago

Q 18. Which tech entrepreneur is behind Seattle based Stratolaunch Systems that promises to make satellite launching as easy as buying an air ticket ?

Ans. Paul allen

Q 19. Which city has been rated # 1 as the most liveable city in the world ?

Ans. Vienna

Q 20. Which country has imposed a social media tax of 200 shillings per day on users for using Facebook, WhatsApp etc  ?

Ans. Uganda

Q 21. Who is a ‘caseophile ‘ ?

a. Lover of cheese

b. Lover of coffee

c. Lover of case studies

d. Lover of cats

Ans. a. Lover of cheese

Q 22. Which coffee chain has come up with a recipe containing turmeric, cinnamon etc inspired by Ayurveda and named it Golden Latte ?

Ans. Starbucks

Q 23. To commemorate what has the Enfield Branch of Barclays Bank made the ATM Golden, put a plaque and red carpet in front of it ?

Barclays atm

Ans. 50 years of ATM. Barclays Bank had the first ATM

Q 24. Name this Chinese news aggregator which aggregates news from mainstream as well as social media and presents unique selection to each user based on machine learning. It is one of the fastest growing sites

Ans. Toutiao

Q 25. The world’s largest shipping company Maersk is sending a container ship with trial consignment of frozen fish from Vladivostok to St Petersburg via the Arctic circle. This was not possible before. Now why ?

Ans. Due to global warming, ice has melted in Arctic Circle for 3 months , making it possible to go through that route

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 427

India

Q 1. Which aviation entrepreneur started his career in 1967 as a cashier in his maternal uncle Seth Charan Das Ram Lal’s travel agency East West Agencies ?

Ans. Naresh Goyal of Jet Airways

Q 2. Which biryani is being promoted by Andhra Pradesh since Hyderabadi Biryani has gone to Telangana ?

Ans. Bongu Biryani also known as bamboo biryani

Q 3.  Exit of which top official from Infosys has been described as an ‘irreplaceable loss’ by Narayana Murthy ?

Ans. M.D.Ranganath , CFO

Q4. Which businessman is behind the University named Anant University specialised in design and architecture coming up at Ahmedabad ?

Ans. Ajay Piramal of Piramal Group

Q5. Who has ISRO selected to head the Human Flight Programme ?

Ans. Mrs V.R.Lalithambika

Q6. In times, when cricketers had to work on a regular job after their retirement from cricket, in which organisation did Ajit Wadekar rise to a senior position ? Ajit Wadekar RIP

Ans. State Bank of India

Q7. Which urban co-operative bank based in Pune had a cyber theft of over ₹ 90 crore ?

Ans. Cosmos Bank

Q8. Ahmedabad and Hyderabad are No 1 and No 2 in terms of the number of vanishing companies as per the Ministry of Corporate Affairs. What is a vanishing company ?

Ans. Vanishing companies are those companies that have raised money through an IPO and have not complied with the listing requirements and are now not traceable.

Q9. Why has the Govt through DGCA put a cap of Rs 10,000 for flights to and from Kerala temporarily ?

Ans. Kerala is experiencing unprecedented floods due to which Kochi airport has been closed for a few days. Thus , the govt does not want airlines to exploit this situation by charging a premium

Q 10. Name this pharma company that was named after a freedom fighter whose birthday falls on the Independence day i.e August 15th. This company started a factory in Puducherry but now its HQ is Hyderabad

Ans. Aurobindo Pharma

Q 11. If Tata’s coffee houses are Starbucks, what are Tata’s tea houses called ?

Ans. Tata Cha

Q 12. Kotak Mahindra Bank had proposed an issue of PNCPS to dilute the promoter’s stake within permissible limits. This has been rejected by RBI. What is PNCPS ?

Ans. Perpetual Non-cumulative Preference Shares

Q 13. Identify this woman who has been labelled as India’s richest woman as per a recent Kotak-Hurun wealth report

smita-crishna-godrej-440x486

Ans. Smita Crishna of Godrej Group

Q 14. On what grounds has the Indian Patent Office denied a patent to this Canadian product which is a popular gift item to celebrities including Oscar winners ?
we-vibe

 

Ans. The item’s patent was rejected by officials in April over fears that its use would lead to the “obscenity and moral deprivation of individuals”. We Vibe is a vibrator with a unique design

Global

Q 15. To which country does this consumer electronics brand belong ?

vestel logo

Ans. Turkey..Turkish President has urged the citizens to buy Vestel mobiles rather than foreign mobiles in order to strengthen the Turkish Lira which has depreciated sharply.

Q 16. Which company’s artificial intelligence platform is called Einstein ?

Ans. Salesforce

Q 17. Which company operates out of the South Korean city of Ulsan which is seeing a lot of job losses and suicides due to the the economic downturn ?

Ans. Hyundai heavy Industry

Q 18. Who said that “The illiterate of the 21st century will not be those who cannot read and write, but those who cannot learn, unlearn, and relearn.” ?

Ans. Alvin Toffler

Q 19. Which 2 well known brands of VF Corp will be carved out into a separate entity and sold out, as the denim sales are declining in US ?

Ans. Lee and Wrangler

Q 20. What is the term that means creating a customer experience based on customer insights drawn from physical world and interactions in the digital world ?

Ans. Phygital ( Physical + Digital )

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan