Month: December 2009

Weekly Business Quiz #7

1. Sunil Gupta’s book ‘Living on the Adge in Jhande Walan Thompson’ is a thinly disguised story set in which real ad agency?

Ans. JWT

2. What innovative payment scheme did the denim brand LEVI’S introduce in india ?

Ans.  EMI – paying the bill in three EMIs

3. R Ravi Mohan, ED of RIL, who passed away on 28/12/09, had set up a stock exchange which was India’s answer to NASDAQ.Name it.

Ans.  OTCEI

4.Who is the Co-CEO of Motorola worldwide ?Clue – He is of Indian origin.

Ans. SANJAY JHA

5.What is ‘ MATURIALISM’ ?

Ans. Mature materialism. When brands take a ‘do good path’ to appeal to consumers

6. Which old indian auto major is trying to make a comeback with a Mini SUV called RIO?

Ans.Premier automobiles

7.FOODLES the healthy noodles has been launched by the makers of ……..

Ans.HORLICKS

8. In which German team will German racer Michael Schumacher make a comeback in Formula One next year?

Ans. MERCEDES

9. What is the term used to describe food which produces healthy bacteria in the stomach ?

Ans. Probiotic – yogurt is the most popular food of this kind.

10. Name the Chinese carmaker who is acquiring VOLVO from FORD ?

Ans. GEELY

11. Which three PSUs have been upgraded to the status of MAHARATNAs ?

Ans. ONGC, SAIL & NTPC

12. This satellite radio service made famous in the movie LAGE RAHO MUNNABHAI will go off air soon after bankruptcy.

Ans. WORLDSPACE

13. Connect LAVA, KARBONN, MAXX,LEMON…

Ans. All are brand names of indian mobile phones

14. After Duranto, Mamata Banerjee is introducing a new class of trains AC, low-cost, sitting only for the youth. Name these trains .

Ans.  Yuva

15. The trademark _________________ should not be used while describing MSG – Monosodium Glutamate, says the caution notice. Fill in the blank.

Ans. AJI-No-Moto

16.What new technology is used by MICROSOFT SURFACE ?A variant of this technology is credited to Pranav Mistry of MIT.

Ans. Gesture recognition

17. As India delays its 3G launch yet again. 4G has been launched in Sweden andNorway. By which company ?

Ans.  TELIA SONERA

Advertisements

Weekly Business Quiz # 6

1.Connect Pillsbury atta, Betty crocker cake mix and Haagen dazs ice cream.

Ans. All are brands of GENERAL MIlls

2. ‘More than founding MPHASIS, I am proud of selling it.’Who said it ?

Ans. JERRY RAO

3.Which company is behind rural hyper markets called CHOUPAL SAAGARs launched in UP, MP and Maharashtra ?

Ans. ITC

4. Himanshu Rai founded Bombay Talkies in 1934. He used a unique financial structure to raise money. What?

Ans. Joint Stock company and listed it on BSE with an authorised capital Rs 25 lakh

5. In India he is introduced as Narayana Murthy’s Brother-In-Law. In US, Murthy as his.Name this serial entrepreneur.

Ans.  Gururaj ‘Desh’ Deshpande

6. 1947, Mass. USA, an entrepreneur created storage containers from leftover plastic from DOW chemical. It sold well in-home parties.

Ans. TUPPERWARE

7. In the 1960s. IMPALA was an extremely popular car. This model was from which company ?

Ans.  General Motors CHEVROLET

8. ‘The recession was the story of the year. Without him it would have been lot worse.’ said TIME person of the year citation.Who?

Ans. BEN BERNANKE

9. This japanese conglomerate that ‘ inspires the Next ‘ celebrates its 100th anniversary in 2010. Name it.

Ans. HITACHI

10. Which international brand stopped using Michael Phelps after he was found smoking cannabis?

Ans.  Kellogg’s

11. The MP from Vijayawada L Rajagopal, who is on a hunger strike for united ANDHRA, also founded a business group. Name it.

Ans. LANCO group

Weekly Business Quiz # 5

1. Which will be the first Indian Life insurance company to come out with an IPO ?

Ans. Reliance Life Insurance in Jan 2010

2. In India which sector has the largest number of women CEOs?

Ans. Banking and financial services.

3. In Rocket singh salesman of the year, the hero RANBIR KAPOOR’S name has initials of a well known computer brand ?

Ans. Harpreet – HP

4. Who was the first issuer of Traveller’s cheque in the year 1891 ?

Ans. American Express

5. Name this Bangalore HQ co which is the world’s largest producer of roses and world’s largest holder of greenhouse assets

Ans. Karuturi Global

6. Connect P & G, GODREJ and SARA LEE by a brand.

Ans. AMBI PUR. P and G has acq this brand from SARA Lee. In India GODREJ and SARA Lee JV sells Ambi Pur

7. The co founded by Konosuke Matsushita has acquired controlling stake in the co founded by his brother in law. Name the cos

Ans. Panasonic & Sanyo

8. Name the Indian auto brand which was identified with its category for decades, has decided to vacate it completely.

Ans. Bajaj scooters.

9. What is the new name of the Businessweek magazine ?

Ans. Bloomberg Businessweek. McGraw Hill sold the magazine to Bloomberg this October

10. What is UN Population fund’s prescription for combating global warming?

Ans. Free condoms!

Weekly Business Quiz # 4

1. What does JSW in JSW Steel and JSW Energy stand for?

Ans.  Jindal South West. After O P JINDAL divided his empire among his sons.this is Sajjan Jindal’s.

2. Volkswagen has just launched VW Beetle in India. All VW ads end with the slogan. “das auto.” What does it mean ?

Ans. THE CAR in German

3. Look closely. It is not SWATCH. It is SWACH (means pure in Hindi). It is not a watch. Yet  aims to be a game changer like the SWATCH. What is it ?

Ans.  Tata’s low cost water purifier to be retailed below Rs 1000.

4. Madison : advertising… Wall street: stock market…. Sand Hill Road : what ?

Ans.  Venture capital industry

5.  On Oct 2 2009, an airline put up an offer of US-IND-US return ticket at 40 $ on its web site. 2200 customers awailed it. Later withdrew it as a mistake and also dishonoured the offer. Name the airline.

Ans . BRITISH AIRWAYS

6. As Deepak Parekh retires as the CEO of HDFC in Dec 2009. Tell in which bank was he working in London when his uncle the Late H.T.Parekh called him to join HDFC?

Ans . CHASE MANHATTAN

7. You know who is a Chairman. What about MAN CHAIR ?

Ans. A chair kept in the mall for the man to sit while his shopaholic wife/partner is busy

8. Who owns the ill fated Bhopal plant of UNION CARBIDE now ?

Ans.  DOW CHEMICAL CO

9. In Parliament when Sushma Swaraj commented CAT KO MOUSE KHA GAYA. What was she referring to. ?

Ans. The online CAT fiasco for the IIM entrance

10. Which Tech CEO after commenting about Twitter as ” a poor man’s email system” has started Twittering ?

Ans. Eric Schmidt of Google

Should the CAT-online 2009 be scrapped ?

The first online Common Admission test (CAT) for IIMs this year, has been a major source of embarrassment for the IIMs. So much so, that this issue has been raised in the parliament. Sushma Swaraj, the BJP leader made a witty remark “CAT Ko Mouse Kha Gaya.” It may be a source of amusement for the politicians, but for the over 2.5 lakh CAT aspirants it has been a source of anxiety.

So what are the problems. Pagalguy.com a popular MBA aspirants’ community site, has compiled this list of complaints based on their users’ mails. A summary is presented below:

  • Screens going blank in between the test
  • Reboots and ’svchost.exe’ errors
  • Noise and commotion caused in the lab due to the above
  • People in some labs getting extra time to solve questions while the above problems were being rectified
  • Some features of the testing software (review button, display of questions) not working as intended on some computers
  • Questions being leaked in various private channels. While moderated channels like PaGaLGuY are leaving no stoned unturned in respecting the non-disclosure clause, several other unmoderated social networks such as Orkut have communities dedicated to question sharing. Given that there are reports of questions being repeated, it obviously puts test-takers on each subsequent day at an advantage in the competition.
  • Inconsistent quality of invigilation

So who is to be blamed for this fiasco. Let us look at the parties involved. IIMs who have been conducting the admission tests in the paper-pencil mode, decided to go online this year because the number of aspirants are increasing year-on-year. The IIMs appointed Prof Satish Deodhar, Professor, IIM-A as the convenor. The award for online CAT for the next 5 years was given to Prometric India Pvt Ltd, a subsidiary of Prometric Inc. Prometric Inc is a subsidiary of ETS (Educational Testing Services), which conducts the GMAT exam worldwide. This was a US 40 Million $ ( Approx Rs 180 crore) contract. The award of this contract is itself being challenged through a Public Interest Litigation. Prometric in-turn outsourced the infrastructure and invigilation services to NIIT in a Rs 50-55 crore contract. NIIT, on its part, engaged  200 +  private engineering colleges with over 100 computers each, across the country to conduct the exams.

As it appears, there are problems on all sides. The IIMs who have the responsibility of  providing the questions for the test, have serious issues. The 20 set of questions which have to be given to the examinees over the 10 days should have been different, but questions are repeating very often. Some questions are the same as earlier CAT exams. Worse, the coaching institutes like TIME, Career Launcher are claiming that some questions are borrowed from their database. This gives the advantage to students who have appeared later. Prometric has not developed a fool-proof software to run the tests, there are bugs and viruses galore. NIIT has deployed invigilators who are untrained and often rude. The quality of PCs in many engineering colleges leave much to be desired.

So what are the options before the IIMs. It can somehow muddle through the online CAT this year, with the extension of the test by one day and then hope to have a far stricter GD and personal interview to weed out the unworthy and select the best. The harder option would be to scrap the online test and conduct a paper-pencil test like earlier years and restore the sanctity and the aura of CAT. The second option is being demanded by several IIM Directors as this Telegraph story reports.  IIMs had conducted CAT twice in 2003 after it was detected that there was a paper leak.

This blogger believes that if the IIMs have to keep their pre-eminent position in the field of higher education, it should scrap the online CAT this year and go for a paper-pencil test. Next year, with lot more preparation and dry-runs the online CAT can be attempted again. The students who have already paid Rs 1400 for the test, should be spared of any more financial burden, as if all the anguish over the past few days is not enough.

Weekly Business Quiz # 3

Q 1. On behalf of IIMs which agency is conducting the CAT online exams this year?

Ans. PROMETRIC 

Q 2. Why was the satellite phone IRIDIUM named so ?

Ans . The  original design had 77 satellites. Iridium is the 77th element in the periodic table.

Q 4. Which philosopher once said ‘ madness is rare in individuals, but in groups…it is the rule.’?

Ans. Friedrich Nietzche 

Q 5. Which company acquired the DALDA brand from Hind Lever in 2004 ?

Ans. BUNGE INDIA 

 Q 6. Which are the two companies behind the mobile service brand UNINOR ?

Ans. Unitech and Telenor

Q 7.Name the real estate arm of Dubai World which is the reason behind Dubai’s sovereign default scare.

Ans. NAKHEEL

Q 8. In Mumbai, which was built first TAJ MAHAL HOTEL or GATEWAY of INDIA?

Ans. TAJ MAHAL HOTEL

Q 9. Connect Accenture, Buick and Nike

Ans. Tiger Woods endorses all these brands.

Q 10. Which will be the first mutual fund to be traded on the newly launched NSE mutual fund trading platform ?

Ans. UTI Mutual Fund