Archive | January 2016

Weekly Business Quiz # 320

Q 1. Name this leading auction house in the world known for its art auctions that is privately owned by French billionaire Francois Pinault.

Ans. Christie’s

Q2. What is the moniker given by MTV to the generation of teens after the Millennials ?

Ans. Founders

Q3. What radical measure has been proposed by Bank of Japan in its recently announced monetary policy ?

Ans. Negative Interest Rate Policy

Q4. What is the big change that Mattel is introducing in Barbies introduced recently in USA ?Barbie

Ans. It is introducing 3 diffeerent Barbies with different body shapes, Curvy being one.

Q5. Why is Indian govt developing the Chabahar port in Iran ?

Ans. To bring cheap gas by sea , avoiding Pakistan

Q6. Identify the actor promoting McVities Marie biscuits.

Kajol

Ans. Kajol

Q7. Admen Alyque Padamsee and Prasoon Joshi had recd Padma awards in the Art category. Which adman has now been given Padmasri for advertising ?

Ans. Piyush Pandey of O & M

Q8. Who is believed to have recorded the first six word story way back in 1920 ?

Ans. Ernest Hemingway

Q9. With which IT co has Titan collaborated for launching the smart watch Juxt launched recently ?

Juxt

Ans. HP

Q 10. It started life as Levers International advtg services. It became LINTAS. Later Lowe Lintas. In 2015 , its name changed again. What’s it since 2015 ?

Ans. Mullen Lowe Lintas Group

Q 11. Who has directed the ad film for Mahindra KUV 100 ?

Ans. Zoya Akhtar

Q 12. Film actress Asin got married to Rahul Sharma recently. Rahul is the co-founder and CEO of which company ?

Asin

Ans. Micromax

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan

Weekly Business Quiz # 319

Q 1. Which beer brand is promotting responsible drinking by using lines like “Moderate drinkers wanted “and “Drink less, dance more “?

Ans. Heineken

Q2. Which company has acquired the appliances division of GE for over 5 Billion $ ?

Ans. Haier Group

Q3. Which adult magazine has decided to stop its print edition and produce only its digital edition ?

Ans. Penthouse

Q4. To which city has GE decided to shift its HQ for focussing more on digital and also tax considerations ?

Ans. Boston

Q5. Twinings and two other tea cos in UK have stopped purchasing tea from which Indian co as they were short on health and safety for workers ?

Ans. The Assam Company

Q6. Which US magazine carried this picture on their cover recently causing controversy ?

Bezos

Ans. Fortune magazine

Q7. Name the celebrity behind the garment and jewellery collection brand ” EK” ?

Ans. Ekta Kapoor

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 318

Q 1. According to Morgan Stanley’s Ruchir Sharma BRIC is out , FANG is in. Expand FANG.

Ans. Facebook, Amazonn, Netflix and Google

Q 2. Azim Premji has been judged as the No 1 philanthropist for 3 years in a row. He is known to live frugally. What is his car ?

Ans. A pre-owned Mercedes Benz bought from one of his employees

Q3. Carnival, Royal Caribbean and Norwegian have 80 % of the share globally in a particular business. Carnival is the leader .Name the business.

Ans. Luxury cruises

Q4. Identify this former Google employee who was the lead developer for Gmail . He also gave the Google tagline “Don’t be evil”

paulbuchheit

Ans. Paul Buchheit

Q5. Where does Reliance Defence propose to set up its Naval shipyard ?

Ans. Near Viskhapatnam in AP

Q6. Under what brand name has the Tata group reentered the cosmetics business after 18 years ?

Ans. Studiowest, a private label by Westside

Q7. What is novel about this outlet in Nashville, Tennessee , USA ?

carvana

Ans. A coin operated car vending machine

Q8. In what business is Ms Hirami Kano and her family business kigurumi.biz is making waves in Japan ?

Ans. Making mascots

Q9. At what price point do the Netflix services start in India ?

Ans. Rs 500 per month

Q 10. Where has Tinder set up its first overseas office outside of US ?

Ans. Delhi in India

Q 11. Which western fashion brand has launched a Hijab and Naqab collection ?

Ans. Dolce and Gabbana

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 317

Q 1. Who has taken over as the CEO of Niti Aayog from Sindhushree Khullar ?

Ans. Amitabh Kant

Q2. Which Indian co has the largest number of followers in Facebook as well as LinkedIn making it No 1 in terms of its social media appeal ?

Ans. Nestle India

Q3. After BRIC, the next set of frontier emerging markets have the acronym CIVETS . Which six countries make up the CIVETS ?

Ans. Colombia, Indonesia, Vietnam, Egypt, Turkey and South Africa

Q4. Which US electronics retail chain has been turned around by a largely female team of Shari, Sharon and Mary Lou ?

Ans. Best Buy

Q5. With which auto co/ group would you associate the upmarket retail chain Good Earth, whose flagship store is in Khan Market, Delhi ?

Ans. Eicher

Q6. Name this industrialist and dog lover who has invested in the online pet supplies chain Dogspot.in

Ans. Ratan Tata

Q7. The terrorists killed in Pathankot had EPCOT branded shoes, batteries etc establishing their Pakistani link. Expand EPCOT.

Ans. Eastern Pakistan Chrome Tannery

Q8. On her birthday a Deepika Padukone question. Name the brand for which Deepika appeared first as a model.

deepika

Ans. PC Chandra Jewellers, a Kolkata based jewellery chain

Q9. This chain started its first store in 1984 in a 900 sq ft outlet in Los Angeles. How do we know this leading athleisure brand/chain today ?

screen-shot-2014-09-25-at-7-56-05-pm

Ans. Forever 21

Q 10. Which search engine acquired by Microsoft has become the core of Microsoft Bing ?

Ans. Powerset

Q 11. Which taxi hailing company in US funded the likes of Richard Branson has decided to close down ?

Ans. Sidecar

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Wishing all the India Business Quiz visitors a Happy New Year. In 2015, for the first time the number of hits crossed 400,000. Thanks.

 

 

%d bloggers like this: