Month: March 2018

Weekly Business Quiz # 411

India

Q 1. In which category is LG & Co ( Laljee Godhoo & Co) a market leader in India with over 70 % share over the last 100 years ?

Ans. Asafoetida

Q 2, Which celebrity has replaced Ranveer Singh as the new brand ambassador for VIVO smartphones ?

Ans. Aamir Khan

Q3. Which two music streaming services in India have come together recently ?

Ans. Saavn and Jio Music

Q4. Why is Arcelor Mittal keen to dissociate itself as a promoter from Uttam Galva Steel ?

Ans. Arcelor Mittal is keen in acquiring Essar Steel  where it is getting disqualified under IBC because of its promoter status in Uttam Galva, which is a bank defaulter

Q5. Why has govt asked a small company Ovleno Business Intelligence to pull down its web-site ?

Ans. Ovleno is the partner of Cambridge Analytica in India. In its web-site it has given the names of its clients which includes many political parties

Q6. The debt heavy Videocon group has sold its stake in the General Insurance business. In which Indian company did Videocon have a stake ?

Ans. Liberty General Insurance

Q7. Identify the advertiser, here Amitabh Bachchan is playing Raahat Raja in a nautanki and sings an old Bollywood song in his own voice Acapella style ( without any accompaniment )

amitabh-696x392

Ans. Navratna Oil

Global

Q8. Which global brand has launched SNKRS app as a part of its digital strategy of connecting directly with the consumer ?

Ans. Nike

Q9. To whom has Uber sold its business in South-east Asia ?

Ans. Grab

Q10 . In what business is the Cambridge Analytica in ? Why is it in the news ?

Ans. It is a voter-profiling firm and they used data from 50 million Facebook accounts while working for the Trump campaign during the 2016 presidential election.

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 410

India

Q 1. He is the latest Indian to become a billionaire as per Bloomberg. Identify him and his company

Nirmal Jain

Ans. Nirmal Jain, India Infoline

Q 2. To whom has Mukesh Ambani given credit for seeding the idea of Reliance Jio ?

Ans. Isha Ambani, daughter of Mukesh Ambani

Q3. Which Hindi film shot in Ladakh helped increase the number of tourists to Leh from 80,000 in 2009 to 180,000 in 2011 and has stayed at that level since then ?

Ans. 3 Idiots

Q4. What unusual donation in kind was received in the Hundi ( donation box) of Subramanya Swami in Mopidevi, Krishna District ?

Ans. iPhone 6 with all the accessories and warranty card

Q5. Which Indian PSU has set up a training institute on Science of Happiness called Kshemalaya ?

Ans. Steel Authority of India Ltd (SAIL) ahs set up this institute at Ranchi

Q6. Due to engines from which company, civil aviation regulator has grounded all Airbus A 320 Neo planes in India ?

Ans. Pratt and Whitney

Global

Q7. Who will succeed Lloyd Blankfein on the top job at Goldman Sachs ?

Ans. David Solomon

Q8. Which country is No 1 in terms of per capita adoption of electric cars in the world ?

Ans. Norway

Q9. As an 18 year old Steve Jobs had made a job application which was auctioned recently, what special abilities did he mention in that application ?

Ans. Electronics technology and Design Engineer

Q 10. Name this Anglo-Dutch MNC that has decided to move its HQ out of London in view of Brexit

Ans. Unilever

Q 11. There are only 3 European cos among the 35 top tech companies in the world in terms of revenue. Nokia and Ericsson being 2, name the third .

Ans. Schneider Electric

Q 12. Who owns BNSF ( a railway), Precision Castparts ( a engg company) and Lubrizol ( a chemicals business ?

Ans. Berkshire Hathaway of Warren Buffett

Q 13. What is the name of Pakistan’s only beer and spirit maker ?

Ans. Murree Brewery

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 409

India

Q 1. After TDP left the Union ministry, who is the new Union minister for Civil Aviation ?

Ans. Suresh Prabhu

Q 2. Which business group through its sports arm has acquired 50 % stake in the IPL franchisee Delhi Daredevils from GMR Group ?

Ans. JSW Group ( Sajjan Jindal)

Q3. Why the founder and CEO of Shree Renuka Sugars Ltd Narendra Murkumbi had to give up the top job in the company ?

Ans. Wilmar Group has taken controlling stake in the company

Q4. Under what brand name has Bisleri International launched a mango drink in direct competition with Parle Agro’s Frooti ?

Ans. Fonzo

Q5. Which business leader has put his weight behind revival of Rhythm House, a vintage records shop in Mumbai, which was one of the assets attached by the ED in the ongoing Nirav Modi scam ?

Ans. Anand Mahindra

Q6. India is making rapid strides in metro rail with 13 cities developing metro rail networks. What is the newly formed association of metro rail companies called ?

Ans. i-Metro

Q7. Which hotel chain is taking up upmarket bungalows and offering them to guests under the brandname “Townhouse 001” ?

Ans. OYO

 

Global

Q8. In Google Labs, research on what technology is going on under “Project Bristlecone” ?

Ans. Quantum computing

Q9. Which place in Switzerland is called informally as the “Crypto-valley” because it is home to many firms ( 70 out of 90) dealing in cryptocurrencies and related activities ?

Ans. Zug Valley

Q 10. In which business is online retailer Zalando a market leader in Europe ?

Ans. Apparel

Q 11. Name this app which has 12 questions game show broadcast twice daily and gives away cash prizes . It has become a huge hit drawing 400,000 players daily. It has Quiz Daddy Scott Rogowsky as its host.

Ans. HQ Trivia

Q 12. In a bid to become profitable US retailers are reducing the size of their stores and focussing on goods that are hard to find online. Macy’s is selling several floors in its landmark Seattle location. Who is the buyer ?

Ans. Amazon

Q 13. With which company would you associate Bernard Arnault who is the 4th richest person in the world as per the latest Forbes list ?

Ans. LVMH ( Louis Vuitton Moet Hennessy)

Q 14. Name the tech entrepreneur behind the startup fund “10100” ( Ten-one-hundred) that will invest in India and China.

Ans. Travis Kalanick  ( Founder of Uber)

Q 15. Which is the most popular free game on Google Play Store in the last 1 year ?

a. Temple Run
b. Candy Crush
c. Ludo King
d. Clash of Clans

Ans. C. Ludo King

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Guest Business Quiz # 15

Here is another set of questions on global business compiled by our Guest Quizmaster G.Sreekanth

Q 1. Which company’s 1998 business blunder of not having advertising on its search engine Infoseek (then one of the largest behind Yahoo!) is what is now considered a whopping $200 billion mistake?

Ans. Disney. Google came around and did AdWords and Infoseek missed the plot. The story goes that Michael Eisner was convinced by a McKinsey consultant in a men’s bathroom that Infoseek shouldn’t do advertised search.

Q2. Who is this Pakistan born entrepreneur who started a company Flex-N-Gate (manufactures products and systems for the automotive industry) in 1968?

Shahid Khan

Ans.  Shahid Khan

Q3. In the movies Kiss the Girls and Along Came a Spider, Morgan Freeman playsthe role of a detective named Alex Cross.Both movies were adapted from Alex Cross novels by James Patterson who later launched his own publishing imprint, JIMMY. James Patterson is the former CEO of which advertising giant?

along came spiderkiss the girls

Ans.  J Walter Thomson (JWT)

Q4. Which businessman, philanthropist, and politician was fired from Salomon Brothers in 1981 in part because no one at the firm thought much of his idea for computerising financial data and presenting it in real time?

Ans. Michael Bloomberg

Q5. Which entrepreneur hails from a small mining town in Yamaguchi prefecture in Japan and practices Shin Zen Bi, which translates to Truth, Goodness, and Beauty?

Ans. Tadashi Yanai, founder of Uniqlo

Q6. Dr. Martin Luther King Jr once met the man next to him in the visual and told him, “What I’m trying to do politically and intellectually, you’re doing with your music.” Who is this genre creator and entrepreneur?

motown

Ans. Berry Gordy, founder, Motown Records. The name Motown, a portmanteau of motor and town, is also a nickname for Detroit. Motown played an important role in the racial integration of popular music as an African American-owned record label that achieved significant crossover success.

Q7. Jack Bogle, founder of Vanguard (world’s largest mutual fund company) and index funds pioneer did some work on the subject in his senior thesis at Princeton University in 1951. But which Nobel Laureate’s article that in essence said, “Somebody, somewhere, please start an index fund”, inspire him to start Vanguard?

Ans.  Paul Samuelson

Q8. Paul McCartney of The Beatles was once talking to a famous person when the latter asked Paul for some career advice. Paul gave him three suggestions: to get a really good manager, getting into making videos, and finally owning one’s work and getting into song publishing. The famous person immediately told Paul McCartney, “Oh, I’m going to get yours!”. Paul kind of laughed; he didn’t think he was serious. But he was. Who was McCartney speaking to and what resulted?

Ans. Michael Jackson, who through ATV Music owned the publishing rights to most of The Beatles’ songs.

Q9. The company’s logo was created in 1984, by Josée Bélanger, and is based on a tarot card representing the sun. The sun as a symbol is important because it embodies youth, energy and dynamism. The logo has evolved slightly, since 1984, while retaining its symbolism and image from the tarot cards. Which company, that was named by its founder while he was watching a sunset in Hawaii?

Ans. Cirque du Soleil

Q10. What two words would connect the following: Nike, Pabst beer, the world’s largest hospitality education institution, a dish of meat wrapped around cheese (or with cheese filling), and a brand of chocolate biscuits made by Nestlé?

Ans.  Blue Ribbon. Nike was originally called Blue Ribbon Sports. Blue Ribbon Intermediate Holdings is the owner of Pabst Brewing Company. Le Cordon Bleu is an international group of hospitality management and cooking schools teaching French cuisine and Cordon Bleu translates to Blue Ribbon. Cordon bleu is also the name of a dish of meat wrapped around cheese. Blue Riband is a brand of chocolate biscuits made by Nestlé whose name means Blue Ribbon. The word ribbon comes from Middle English ribban or riban from Old French ruban, which is probably of Germanic origin.

Q11. Shown here is a visual from the 2013 music video for Beyonce’s song Haunted. Identify the Canadian model and dietitian on the left who was also a finalist in the 1969 Miss South Africa beauty pageant?

maye musk

Ans. Maye Musk, mother of Elon Musk.

Q 12. How do we know this company today?

Ans. Target. Founded by George Dayton, the company was originally named Goodfellow Dry Goods in June 1902 before being renamed the Dayton’s Dry Goods Company in 1903 and later the Dayton Company in 1910.

Q 13. In the 1870s, Imperial Russia abolished the state monopoly on oil and opened the oil-rich Caucasus to private enterprise. Several companies established rival refineries, the most prominent of which was run by Ludwig and Robert _______. What was their famous surname?

Ans. Nobel. They were Alfred Nobel’s brothers and dominated the Russian oil industry.

Q 14. The Five Frankfurters is a 1922 German silent historical film directed by Erich Schönfelder. It was based on a play of the same title about the rise of which now famous business family that started out living in poverty in Frankfurt, Germany in the 1700s?

Ans.  Rothschild

Q 15. Identify this luxury brand from its original logo?

swarovski

Ans. Swarovski – the original logo was an edelweiss flower

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth – G.Sreekanth is a National level Business Quiz Champion. He works and lives in Singapore