Month: November 2013

Weekly Business Quiz # 209

Q 1. Which popular TV programme has taken this path ? The year it was first introduced in a country. Brazil- 2007, Pakistan – 2008, India – 2011, Middle East -2012, Africa – 2013

Ans. Coke Studio

Q 2. Who will replace Mike Duke as the next CEO of Wal-Mart from February 2014 ?
Ans. Doug McMillon

Q 3. From the original S & P 500 index constructed in 1957, only original 68 companies remain. Which is the latest co to be booted out ?

Ans. J.C.Penney

Q4. Which brand of microwaves used Mallika e kitchen TV show to promote microwaves in India ?
Ans. LG

Q5. Which Japanese group makes 90 % of all zippers produced in the world ?

Ans. Ykk group

Q6. What technological invention initially made for military use is being used by journalists to cover events such as the recent Haiyan hurricane in Philipines ?

Ans. Drones or Unarmed aerial vehicles. These vehicles are being launched with on board cameras which take pics of disaster sites or risky terrains

Q7. The world’s largest ship Prelude is under construction at a Shipyard in Korea. Where will it be deployed and what will it be used for ?

Ans. Off Australian coast for producing Liquefied natural Gas

Q8. With which Bollywood star would you associate fruitwash and juicy lip balm ?
Ans. Anushka Sharma

Q 10.It was invented by Fielding and Chavannes in Hawthorne, NJ in 1957. It’s initial application was to use as a wallpaper. Then it was used for greenhouse insulation. Both these applications failed. It’s current use was thought of by Frederick W Bowers and sold to IBM. It has since been used extensively. What are we talking about ?

Ans. Bubble Wrap

Q 11. With which state would you associate http://www.greatbackwaters.com?

Ans. Kerala

Q 12. Who owns the company Buffalo networks pvt ltd, now in the news for a scandal ?

Ans. Tarun Tejpal and family

Q 13. What is the prize money which Magnus Carlsen received for winning the world Chess championship ?

Ans. Rs 9.9 crore

Q 14. Which Indian organisation has developed this distress alarm called NIRBHAYA ?

Ans. BARC developed it and ECIL will manufacture it.

Q 15. In organisation culture lingo, what is an ROWE ?
Ans. Results only work environment

Q 16. In the field of higher education, a govt of India programme is called RUSA. Expand RUSA

Ans. Rashtriya uchchatar shiiksha abhiyan i

Q 17. Name this Gujarat based co which uses nano tech to make moisture resistant roads which will have longer life. It is making border roads now.
Ans. Zydex Technologies

Q 18. Lakshminarayan Raghupathy of HLL Lifecare is one of the shortlisted scientists for the Bill and Melinda Gates Challenge to design a better condom. What wonder material he wants to use and why ?

Ans. Graphene. It is much thinner yet many times stronger than latex. It is also a better conductor of heat

Q 19. Which car manufacturer is planning to ensure timely payments by making it possible for the co to stop the car by remote control ?
Ans. Renault Electric cars

Q 20. He is disrupting many industries – Automobile, aeronautics and energy. This Paypal alumnus is known for his audacity and tenacity. He has been named as the Fortune businessperson of the year 2013. Identify him and his three companies.

Ans. Elon Musk

Q 21. How will the Tile app help its users ?

Ans. It has a small device which can be attached to any item like key or smart phone. It will help locate the misplaced or stolen items.

Q 22. Which once popular music player software will be shut down by AOL, come December 20th ?
Ans. WinAmp Music Player

Q 23. Who said “If corporate pregnancy is going to be consequence of corporate mating, the time to face that fact is before the moment of ecstasy?
Ans. Warren Buffett remark about risk of acquisitions

Q 24. Shantanu Khosla heads the three Procter and Gamble companies in India. P&G Hygiene and Health Care (which makes Whisper and Vicks), Procter & Gamble Home Products (Ariel and Tide) and ____. Name the third co.

Ans. Gillette India Ltd.

Q 25. Who is known as the father of Leasing in India ?

Ans. Farouk Irani of First Leasing of India Ltd.

Q 26. What unique item is taken as a collateral by the Credem Bank, Italy ?

Ans. Parmesan cheese. It takes two years for it to be ready for sale. To keep the cash flow of farmers smooth, the bank lends money against cheese.

– Compiled by G.Mohan Twitter go_mohan

Advertisements

Visitor Survey

The findings from the just concluded Visitor Survey for the blog are being presented below. 110 persons responded to the online survey.

  • Majority of the visitors discovered the blog through Search Engines like Google (53 %).
  •  41 % of the visitors visit the blog atleast once a week, nearly 31 % visit it daily.
  •  The popularity of the blog is somewhat recent with 52 % havingvisited for the first time in the last 6 months.
  • An overwhelming 72 % of the visitors are interested in trivia of all kinds including business. Only 15 % said they were preparing for some competitive exams.
  • The most popular categories of Q & A are related to
  •                  1. Business Personalities               2. Indian Brands          3. Logos and Advertising
  • Legal Affairs is the least popular 
  • The average ratings on a 5 point scale were as follows with 5 being excellent and 1 being Poor
  •              Variety/Mix – 4.3
  •              Difficulty – 4.0
  •              Frequency of posts – 4.1
  •               Look and feel- 3.9
  •               Interactivity – 3.6
  • There were many interesting suggestions to improve the Quiz Blog, some of the more frequently stated ones include
  1. More visual questions including logos
  2. More classical quiz questions
  3. Improving interactivity by concealing the answer 
  4. Smartphone apps
  • 51 % of the respondents are Employed. Followed by 22 % who are MBA students
  • The 18-24 age group comprises 48 % and 25-34 age group comprises 29 % of the total respondents
  • 97 % of the respondents are from India. 61 % of the visitors hail from the Top 8 Indian cities.
  • The Top 3 places from where the respondents hail include

1. Bengaluru
2. Mumbai
3. New Delhi

Thanks once again for responding to the survey. The feedback will be helpful in improving the content and design. – G.Mohan

Weekly Business Quiz # 208

Q 1. Who owns the following media properties ; Showtime, Smithsonian Channel, NFL.com , Jeopardy, 60 Minutes ?

Ans. CBS

Q 2. What is the most sought after private jet ? It has a sticker price of 65 Mn $ and is booked upto 2017.

Ans. GulfStream G650

Q 3. When Indra Nooyi was CFO at PepsiCo while making her official speech to introduce guest speaker Harry Belafonte what did she do ?

Ans. She started singing a Belafonte song where a number of employees also joined her.

Q 4. Which job offer did Indra Nooyi refuse to take up the offer from PepsiCo ?

Ans. Job offer from Jack Welch of GE

Q5. Besides being freedom fighters what is common to Jawaharlal Nehru, Sardar Patel, CR Das and Rajendra Prasad ?

Ans. Mayors of Indian cities

Q 6. Which telecom co in India has started using Auto drivers, milk and newspaper vendors for selling mobile recharge ?

Ans. Uninor

Q7. Which popular site started life as a dating site called ‘Tune In Hook Up” but the site was abandoned after it did not generate interest ?

Ans. YouTube.

Q8. A study conducted last year estimated that nearly 40,000 active companies generating annual revenue of $ 2.7 Tn can trace their roots to ___ University. fill in the blank

Ans. Stanford

Q 9. Who owns the iconic Flury’s cake shop in Park Street, Kolkata which is soon to go national ?

Ans. Priya Paul of Apeejay surrendra Group

Q 10. Connect Badminton, Wine and Portugal …

Ans. Cork is the national tree of Portugal. It is used in shuttlecoks and as wine stoppers

Q 11. INS Vikramaditya , the aircraft carrier has been inducted into Indian navy after a 5 yr delay. What was its Russian name ?

Ans. Earlier Baku, later Admiral Gorshkov

Q 12. Identify him. He was the hot shot financial analyst during the dot com boom He was banned from Wall Street. He now runs Business Insider.

Ans. Business Insider

Q 13. Which tech major has launched 3D BUILDER an app that will allow to do 3D printing from desktops easily ?

Ans. Microsoft

Q 14. Which auto brand known for doing research on safety features is under fire in India for its design flaws leading to accidents in India ?

Ans. Volvo

Q 15.When Sachin is being hailed as God, which Indian industrialist has been hailed by Chidambaram being as big as Sachin ?

Ans. Ratan Tata

Q 16. Name this Marketing Guru who has said that Tata Nano is a positioning failure and has suggested that Tata Motors should kill it

Ans. Jack Trout

Q 17. Which Indian brand is the world’s fastest growing whisky (scotch) brand ?

Ans. Black Dog

Q 18. Where is the National Institute of Disaster Response coming up ?

Ans. Nagpur

Q 19. Which female lifestyle brand has been sold by Future Group for Rs 450 crore ?

Ans. Biba

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

The Weekly Business Quiz just completed 4 years. With an average of 800+ hits everyday, the blog doubled its total hits in the last one year. A Big thanks to all the readers and the people who are receiving the email newsletters. 

 

Weekly Business Quiz # 207

Q 1. What expression has been found to be universally used all across the world for someone feeling ‘confused’ ?

Ans. Huh

Q 2. Which online ticketing web site crashed due to heavy traffic for Sachin’ s last test match ?

Ans. Kyazoonga.com

Q 3. Kishore Biyani says ” If ___ has Beckham, we have Shikhar Dhawan. We are styling our campaigns on similar lines “. Fill the blank.

Ans. H & M.

Q4. He founded Blogger and sold it to Google. He co founded Twitter. Now he has a new platform for mid size writing called MEDIUM. Name him.

Ans. Evan Williams

Q5. ” Greatness has arrived. Will it be coming to you? ” is the tweet from Amazon for a much awaited product this holiday season. What is it ?

Ans. Sony PS4.

Q6. Swedish movies will have a new rating for which they have to go through the Bechdel test. What is it ?

Ans. Gender bias

Q7. Why is Apple making big investments in synthetic sapphire manufacturing and supply ?

Ans. Sapphire is stronger, more scratch proof and lighter than Gorilla glass, used in iphones and ipads

Q8. Which will be the first Bollywood film that will also be released in IMAX screens ?

Ans. Dhoom 3

Q9. Who will the first pop singer to perform from outer space sometime in 2015 on the Virgin Galactic spaceship ?

Ans. Lady Gaga

Q 10. Why is the stadium tickets for the ongoing Eden gardens test a collector’s item ?

Ans. Sachin’s photo and autograph

Q 11. RBI has recently said that it is possible for foreign banks to be treated nearly at par with national banks , if they become what ?

Ans, Wholly owned subsidiary

Q 12. In the context of social media, what is ‘astroturfing’ ?

Ans. An insider or a paid person posting as a neutral person

Q 13. Men like potato chips. Women like Chocolate. With these insights, which brand has come up with Chocolate Potato Chips ?

Ans. Lay’s Wavy

Q 14. Which channels belonging to Star network is being withdrawn in the mega relaunch of Star Sports ?

Ans. ESPN and Star Cricket

Q 15. What is the area in which fwd.us a lobbying group led by Mark Zuckerberg working on ?

Ans. It aims to lobby and advocate for its version of immigration reform, changes to the US education system to improve science and technology education, and the facilitation of scientific breakthroughs with broad public benefits.

Q 16. What unique service has been started by the upmarket underwear brand Dada ?

Ans. Underwear subscription service, which delivers fresh underwear every quarter

Q 17. Who is the author of the book ” The Descent of Air India ” ?

Ans. Jitendra Bhargava

Q 18. She was the largest selling Indian author in English before Chetan Bhagat. She is no more.RIP. Identify her.

Ans. Tarla Dalal

Q 19. The last of the Blockbuster outlets are shutting down. Who or what killed this once popular video rental service ?

Ans. Netflix which streams movies through Internet

Q 20. Water is essential for life, yet it is mostly free. Diamond has little practical use, but is dearer than life. What did Adam Smith call this anomaly ?

Ans. Paradox of value

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 206

Q 1. Dogfilght a book by Fred Vogelstein is the story of the fight between which two companies ?

Ans. Apple and Google

Q 2. Which Indian destination has been ranked no 1 in places to visit in 2014 by Lonely planet ?

Ans. Sikkim

Q 3. Which major PC manufacturer has admitted that their laptops smell of cat pee 🙂 ?

Ans. Dell

Q4. Agastya is one of the projects that has won the Google impact challenge award of US $ 500,000. What is it about ?

Ans. Mobile science laboratory which will be taken from school to school in motor cycles to show science experiments

Q 5. Which large oil and gas firm from Brazil has filed for bankruptcy protection ?

Ans. OGX

Q 6. If BAJATE RAHO is the tag line of RED FM, BACHATE RAHO is the tagline for which brand ?

Ans. Snap Deal Diwali Sale

Q 7. Unlike many foundations which continue after their founders die, Bill and Melinda Gates foundation will cease after some years. how many ?

Ans. Within 20 years of their death

Q 8. What lucky charm did NASA send to ISRO for succeeding in the Mars mission ?

Ans. Peanuts

Q 9. How have Google and Kitkat collaborated to create a programme to launch the latest version of Android i.e Android Kitkat in India ?

Ans. Nestle has offer on Kit Kat chocolates to give away 1000 Nexus 1000 tablets free

Q 10. The Economist magazine is citing the emergence of COURSMOS, MINDSY as alternatives to Coursera, edX etc . what service do these provide ?

Ans. Short video e-learning courses on mobiles

Q 11. Recent Changes in which regulations by FAA , federal Aviation authority is going to be welcomed by airline flyers ?

Ans. Allow use of smartphones in all phases of flight in airplane mode

Q 12. The father of IBM PC died on October 19, this year. He transformed computing and introduced collaboration in the industry. Name him.

Ans. William C.Lowe

Q 13. How did the Hyundai brand Santro get its name ?

Ans. Short of St Tropez , a resort in France where the brainstorming for India launch was held.

Q 14, For what violation has Infosys agreed to pay 34 Mn $ as fine in US ?

Ans. Abuse of visa. Infosys sent engineers on B-1 visa instead of H-1 B

Q 15 In which City has the first BITCOIN ATM became operational recently ?

Ans. Vancouver, Canada

Q 16. Why the candidates who appeared for CMAT in September 2013 need to worry after the recent Delhi High Court order ?

Ans. The exam has been made invalid by the High Court saying AICTE is not allowed to regulate MBA 

Q 17. In 2009, one American airline brand got mauled on social media, for breaking guitars. It became a Harvard case study. Name the airline.

Ans. United Airlines

Q 18. Bank Aisa, Dost Jaisa is the tagline for which Bank ?

Ans. IDBI Bank

Q 19. What is spread betting ?

Ans, Betting is on the outcome of an event where pay-off is based on the accuracy of the wager.

Q 20. Which airline brand went viral in social media on 28th October after a blog post by Jay Harish Shah ?

Ans. Air France

Q 21, Which proud Australian 125 year old dairy company is in the midst of a takeover battle with offers from Canadian and Japanese firms bids ?

Ans. Warrnambool Cheese and Butter

Q 22. The company began its journey in 1790 when two companies Breen & co and Butterfly & co merged. This large engineering company went through bad times and was nationalised in the 1970s and put under BBUNL. it was privatised in 2003 and sold to Ruias for Rs 18 crore. It now has sought permission to close down. Name this historic co.

Ans. Jessop and Co.

Q 23. Which Public sector major has supplied over 700 steel wheels for the various temple chariots in Tamil Nadu ?

Ans. BHEL, Trichy

Q 24. In Economics, what is ‘The Hotel California Effect’ ? What is the source of this phrase ?

Ans. The hotel California effect is low entry barrier and high exit barrier. It comes from the line, you can enter any time but you can never leave. This is practised by social networking sites to lock in their users. It can be used by countries in their FDI policies too.

Q25. India Today mag has a story which says that Indian infra story is crippled by the ‘J VIRUS’. What or make up the J Virus ?

Ans. Jayanti Natarajan, Jairam Ramesh, SriPrakash Jaiswal and CP Joshi  – all ministers

 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan