Month: June 2013

Weekly Business Quiz # 187

Q 1. Under what brand name is Titan launching fragrances in the Indian market ?

Ans. Skin

Q 2. 30 years ago on 25th June Kapil’s Devils opened the champagne bottle to celebrate World Cup win. What is the difference between champagne and sparkling wine ?

Ans. Champagne is a region in France. Sparkling wines from can be produced anywhere in the world, only those produced in Champagne can be branded such.

Q3. Which IIM will be for the first time have over 50 % of the batch as women ?

Ans. IIM Kozhikode

Q4.Connect the following brands – Domino’s, Max Life Insurance, Tata Nano, Airtel and Maggi…

Ans. Khushi/ Khushiyan is a term in all their advertising taglines

Q5, Which is the only PSU in the Top 10 cos listed as best workplaces in a survey conducted by ET and The Great Places to Work Institute ?

Ans. NTPC

Q6. Lloyd’s of London is a world famous insurance market. How did it start of as in 1688 ?

Ans. Coffee House

Q7. Philip Rosedale created a company called Linden Lab in June 2003. This co is associated with a famous service that has now lost much of its traffic ?

Ans. Second Life

Q8. In recession marketers and consumers do “down-trading” ? What is “down-trading” ?

Ans.  Down trading is introduction of products with fewer features to bring down cost . it also means consumers shifting preference from products or brands with fancy features to a more functional one.

Q9. Which ad agency has won the largest number of golds ( among Indian agencies) in the Cannes Festival this year ?

Ans. Taproot India

Q 10. As Pepsi moves closer towards health foods and beveraes, under what brand name would they be marketing yogurt worldwide ?

Ans. Muller

Q 11. RK KrishnaKumar after his retirement on July 18 would join RNT Associates. What or who is RNT ?

Ans. Ratan Naval Tata

Q 12. Name this well known vocalist who is behind the online records label underscorerecords dot com.

Ans. Shubha Mudgal

Q 13. As Singapore sky is still covered with haze, all the residents are watching the PSI from their AC living rooms. What is PSI ?

Ans. Pollutants standard index

Q 14. What is the Effie effectiveness index award ? Who has won it this year ?

Ans. Marketing effectiveness award. Unilever in marketing, Coca-cola in brand. O&M in ad agency category.

Q 15. Ratan Tata is among the 14 business leaders who have joined Richard Branson’s Plan B . What is Plan B ?

Ans. to change way businesses are conducted and governed..seeks to infuse businesses with a new DNA that puts people and planet alongside profits.

Q 16. What is unique about the Samsung ATIV Q tablet launched recently ?

Ans. Windows and Android in the same tablet

Q 17. In which product category are the following brands leaders – Head, Yonex, Babolat, Wilson and Prince ?

Ans. Racquets

Q 18.Velcro has become a generic name for the hook and loop fastener fabric. How did the name VELCRO come about ?

Ans. It is a portmanteau of French words velour (velvet) and crochet (hook)

Q 19. What is common to Hyundai Accent, Skoda Fabia, Honda Civic, Chevrolet Aveo ?

Ans. These models have been withdrawn from the Indian market

Q 20. In corporate governance lingo, what is ‘Tunnelling’ ?

Ans. Fraudulent transfer of companies assets and profits to promoters who control the company affairs

Q 21. Name this American brand/ co which was the dominant telegraph co set up in 1851. It stopped telegrams in 2006. But is a global brand today

Ans. Western Union 

Q 22 .Between which two cities did East India Co lay the first telegraph line ? it helped them quell the mutiny of 1857

Ans. Calcutta and Diamond Harbour

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 186

Q 1. Which UK newspaper will have an Indian born 29 year old as its editor ?

Ans. The Independent

Q 2. “Conquering the Chaos: Win in India, Win Everywhere” is a new book by Ravi Venkatesan. Which MNCs did he head in India ?

Ans. MicroSoft and Cummins India

Q3. Who is the new Union Minister for Railways ?

Ans. Mallikarjun Kharge

Q4. What is common to Organic food, Live Music, Hardback and Acoustic Guitar ?

Ans. All are retronyms. They were given the prefix after a variant was discovered.

Q5. Which is the world’s No 1 in terms of brand licensing globally ?

Ans. Disney

Q6. Times of India has entered the field of higher education. What is thus division called ?

Ans. TimesPro

Q7. From July 1, Mutual Funds in India will be colour coded on the basis of their risk and return. What are the three colours chosen for them ?

Ans. Blue- Low Risk, Yellow-Medium Risk and Brown- High Risk.

Q8. In which shipyard is India’s first homemade aircraft carrier being built ?

Ans. Cochin Shipyard Ltd, Kochi

Q9. PwC India has allowed ‘compressed workweeks’ for their employees. What does this mean ?

Ans. 40 hours in 4 days and taking 3 day weekend

Q10. When Bill Gates was asked what superpower he most wanted, what did he reply ?

Ans. Ability to read super fast

Q 11. Anand Mahindra, the current chief of M & M is the nephew of his predecessor Keshub Mahindra. Who was his father and which co did he head ?

Ans. Harish Mahindra , Mahindra Ugine Steel Co.

Q 12. What startup came out of its founder Phanindra Sama unable to get bus ticket from Bangalore during Diwali ?

Ans. RedBus.in

Q 13. MusicWorld is shutting down its last and the flagship store in Kolkata. It was a division of which company ?

Ans. Spencer’s retail belonging to RP- Sanjeev Goenka Group

Q 14. By acquiring Cooper Tires of US in the largest deal in India’s automotive industry, what will be the rank of Apollo tyres globally ?

Ans. 7th

Q 15. Which 160 year old service is being discontinued by BSNL from July 15 onwards ?

Ans. telegram

Q 16. Who said ” management works in the system ; leadership works on the system” ?

Ans. Stephen Covey

– Compiled by G.Mohan Twitter Handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 185

Q 1. Name this Indian frozen yoghurt brand started by GS Bhalla , having 25 outlets Indiawide and is a big hit on Facebook.

Ans. CocoBerry

Q 2. In the WWDC of Apple, the music streaming service of Apple was shown . What is it called ?

Ans. iTunes Radio

Q3. For what offence has RBI fined Axis Bank and two other banks a total of Rs 10.5 crores with Axis being fined the highest at Rs 5 crore ?

Ans. Violation of KYC norms

Q4. One of the reasons cited by this co while filing for bankruptcy is that Wal-Mart chose its competitor Johnson Controls over it. Name the co

Ans. Exide Industries

Q5. With which industry would you associate the annual event E3 ?

Ans. Electronics Entertainment Expo

Q6. Which company is behind the social message initiative DoRight aimed at children ?

Ans. Tata Capital

Q7. As per the proposed US Immigration bill what is the ceiling in % for foreign workers on H-1 B visas in USA ?

Ans. No more than 15 % of the contractor employees working in a US client’s premises can be on H-1 B visas.

Q8. Nissan Micra is sold as Renault Pulse. Sunny as Scala. What is this called in marketing lingo ?

Ans. Cross badging

Q9. Nissan boss Carlos Ghosn has put the co goal for the next 4 years as POWER 88. Why 88 ?

Ans. Power 88 is in effect from now until 2016, at the end of which time Nissan wants eight percent of global market share and eight-percent operating profit (hence the “88”). That would represent a 2.2-percent increase in market share and a 1.9-percent rise in operating profit versus last year’s levels.

Q 10. Who has sued the Forbes magazine because the magazine has undervalued his wealth by 9.6 billion $ ?

Ans. Saudi Arabia’s Prince Alwaleed bin Talal

Q11. In which bank’s board, a court case is on ‘ Kapur vs Kapoor ‘ ?

Ans. Yes Bank., Madhu Kapur vs Rana Kapoor for a board position for Madhu Kapur’s daughter.

Q 12. Luis Van Ahn , the man behind CAPTCHA, came up with ReCAPTCHA. How is this project helping in digitising 200m books every year, free ?

Ans. By supplying subscriber some images that optical recognition system is unable to read . ReCaptcha services offer words to humans to decipher which is then used for digitising books

Q 13, Expand CAPTCHA, the often annoying step we have to go through while submitting data on the Internet ?

Ans. Completely automated public Turing test to tell Computers & Humans apart

Q 14. Which country with 3,323 cigarettes per year has the highest per capita consumption of cigarettes in the world ?

Ans. Serbia

Q 15. Which Indian bank has decided to offer a choice to the customer for 10 of the 12 digits in their account numbers to incl lucky nos ?

Ans.IndusInd Bank

Q 16. Banca Etica a small Florence based bank is a unique type of bank. How is it different ?

Ans. It is an ethical bank which does not lend or do business with companies which are involved in activities like tobacco, liquor etc

Q 17. In the recent book ” The Billionaire’s Apprentice”  by Anita Raghavan, who is the billionaire and who is the apprentice ?

Ans. Billionaire is Rajarathinam and his Apprentice is Rajat Gupta

Q 19. Working in which co’s research lab did Heinrich Rohrer, father of nanotechnology, build the Scanning Tunnelling Microscope ?

Ans. IBM

Q 20. HUL has 10 brands that have more than Rs 1000 crore sales each. 3 brands entered this club in 2012. Name them.

Ans. Dove, Ponds, Clinic Plus

Q 21. Which city was voted as the no 1 city for the SOS Condoms service in an online survey on Facebook by Durex ?

Ans. Batman…this place was selected as a prank by mischievous elements

Q 22. Name this South based sweets chain known for its MYSURPA- a softer version of the traditional sweet Mysore Pak, that melts in the mouth.

Ans. Sri Krishna Sweets

 Q23. Name this research oriented telecom co that even had a Pure maths department ?

Ans. AT &T

Q 24, Which AMC has acquired all the schemes of DAIWA MF in India ?

Ans. SBI MF

Q 25. Which Indian co is the world’s largest vaccine maker ?

Ans. Serum Institute of India

Q 26. What unique service does Earth 100 offer to corporates ?

Ans. A car service that runs on Bio-diesel

-Compiled by G.Mohan Follow on Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 184

Q 1. Name this pioneer of e-governance in India who even taught Rajiv Gandhi computers and was DG of National Informatics Centre. He passed away recently.

Ans. Dr N.Seshagiri

Q 2. In the sports management firm Rhiti MSD Alamode pvt ltd what does MSD stand for ?

Ans. Mahendra Singh Dhoni

Q 3. The now bankrupt Halsey Minor sold a tech co for $ 1.8 billion only 5 years ago, becoming a lesson in losing big money.Which co did he sell to whom ?

Ans. He sold CNet to CBS

Q 4. Niels Bohr the Physicist when he won the Nobel Prize also received a prize from the neighbourhood brewery, beer on tap. Name the brand.

Ans. Carlsberg

Q 5. Why does Narayana Murthy call Infosys his middle child ?

Ans. Infosys was born between the birth of his daughter and son

Q 6. Name this pseudo cereal which originated in South America which is gaining popularity among health food enthusiasts for low carbohydrate.

Ans. Quinoa

Q 7. Which is the world’s largest lottery company in terms of funds, in the world ?

Ans. Lottomatica, italy

Q 8. What connects Larry Elison, Michael Dell, Howard Shulz, Paul Allaire ?

Ans. Boomerang CEOs, CEOs who returned after retirement to their original co.

Q9. Which university is the first one in India to offer an MBA in court management starting this year ?

Ans. NALSAR University, Hyderabad

Q10. In order to concentrate more on TV and Digital, which business magazine has asked the entire editorial team to leave ?

Ans, Forbes India

Q11. Which Indian private pharma co was involved in the development of the ROTOVAC vaccine ?

Ans. Bharat Biotech International

Q 12. With which ad agency was Rituparno Ghosh associated as a copywriter before he became a Film Director ? Rituparno RIP.

Ans. Response

Q 13. In which international B-school does Reliance offers a Reliance Dhirubhai Fellowship to MBA students ?

Ans. Stanford

Q 14. With which apparel brand would you associate the Japanese co Fast Retailing ?

Ans. Uniqlo

Q 15. On Sony, an analyst writes “Electronics is its Achilles’ heel and, in our view, it is worth zero,” What is its most profitable business ?

Ans. Insurance

-Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan