Weekly Business Quiz # 434

India

Q 1. Which is the only Indian company featuring in the list of 50 Genius Companies of 2018 brought out by the TIME Magazine ?

Ans. PayTM

Q 2. What is the regional connectivity scheme of connecting unconnected and underconnected airports launched in 2017 known as ?

Ans. UDAN ( Ude Desh ka Aam Nagrik)

Q 3. Which Chinese smartphone brand has launched lifestyle products such as luggage, apparels in India to enhance and capitalise on brand affinity ?

Ans. Xiaomi

Q 4. Name the production house started by Anurag Kashyap, Vikramaditya Motwane, Vikas Bahl and Madhu Montena in 2011 that has decided to disband itself after one of their founders has been called out for ‘sexual harrassment” ? 

Ans. Phantom Films

Q 5. Despite US having imposed sanctions on Iran from November, Indian refiners will continue to buy Iranian crude oil. They will pay in which currency ?

Ans. Indian Rupees

Q 6. Alleged Conflict of interest in loans given to which group is at the root of ICICI Bank CEO Chanda Kochchar’s investigation leading to her early retirement decision ?

Ans. Videocon Group

Q7. From October 1 which stock exchange started having trading in commodities like gold and silver also ?

Ans. Bombay Stock Exchange

Q8. What campaign will this vehicle be used for in India ?

whatsapp jio

Ans. The vehicle will educate Indians about responsible use of Whatsapp

Q9. Ugly behaviour from a large group of over 1200 people from India forced Royal Caribbean cruise to issue a full refund to all the other passengers. The passengers belonged to a gutkha co. Which one ?

Ans. Kamla Pasand

Q 10. What brand name prefix was given to the name of Dr Murthy, entrepreneur -politician-Founder of GITAM University from his first venture in Vizag. He passed away recently RIP

Ans. Goldspot Murthy

 Q 11. This 79 year old fitness fanatic started his career as an IAS, later became the first Chairman of GAIL, then worked in top jobs in pvt sector at HCL, Tech Mahindra. Now he is on the IL &FS board.

Ans. Vineet Nayyar

q 12. Earlier M & M used to stand for Mahindra and Mohammed. Who was Mohammed and what happened to him ?

Ans. Ghulam Mohammed, he migrated to Pakistan after partition in 1947 and became its first Finance Minister

Q 13. Zebpay has closed down recently. What was Zebpay ?

Ans. India’s oldest cryptocurrency exchange

Q 14. In the recently released YRF Film Sui Dhaaga , the full name includes the tag line

A. Make in India B. Made in India

C. Start-up India  D. Incredible India 

Ans. B. Made in India

Q 15. Google honoured this Indian with this doodle recently . Identify this social entrepreneur and the institution he built

dr v

Ans. Govindappa Venkataswamy…Founder of Aravind Eye Hospitals in Madurai

Q 16. Kabir Jeet Singh on his return from UK after doing an MBA opened a fast food chain with its first outlet in Gurugram. Now it is expanding India wide what is it called

A. KJS      B. Paratha King

C. Singhway  D. Burger Singh 

Ans. Burger Singh

Global

Q 17. Which landmark passenger plane completed  50 years recently. It was launched on 30th September 1968

.Ans. Boeing 747 also known as Jumbo Jet

Q 18. She has been selected as the Chief Economist at IMF. Name her

gita gopinath

Ans. Gita Gopinath

 Q 19. Who has been appointed as the new CEO of General Electric ? He is the first outsider to get the top job .

Ans. Larry Culp , he had trned around Danaher corp earlier

Q 20. For what has Google signed a deal with Apple recently where Google will pay a large amount to Apple ?

Ans. making Google as the default search engine in Safari browser in all Apple devices

 Q 21. ” We listened to our critics and we decided we want to lead ‘ – said Jeff Bezos of Amazon. Who was leading the critics and what decision did Bezos announce ?

Ans. Bernie Sanders proposed “Stop Bezos Act” . This made Bezos to revise the hurly wage to be revised to U S $ 15 per hour

Q 22. Forbes has come out with a list of most regarded companies in the world . Which company has been rated No 1 in the world ?

Ans. Walt Disney

 Q 23. An examination and evaluation of a firm’s or individual’s financial information for use as evidence in court. It can be conducted in order to prosecute a party for fraud, embezzlement or other financial claims is called a _______ ?

Ans. Forensic Audit

Q 24. Another Indian American will replace Sridhar Ramaswamy as the Head of the Advertising business at Google as he leaves to join a VC firm. Name him.

Ans. Prabhakar Raghavan

Q 25. Dr Denis  and Nadia Murad have been awarded the Nobel Peace Prize for 2018. To which countries do they belong to ?

Ans. Democratic Republic of Congo and Iraq

Q 26. What is one of the most popular use of Corozo , also known as Vegetable Ivory ?

Ans. Buttons

 Q 27. General Electric recently took a huge ‘impairment charge” of 23 Bn $ for its power business. What is “impairment charge” ?

Ans. Impairment is an accounting principle that describes a permanent reduction in the value of a company’s asset, normally a fixed asset. If it’s found that the book value of the asset exceeds the cash flow or benefit of the asset, the difference between the two is written off and the value of the asset declines on the company’s balance sheet.

Q 28. The legendary ad copy by David O’Gilvy ‘At 60 miles per hour the loudest noise in the new ______ comes from the electric clock ‘ Fill in the blank

Ans. Rolls Royce

Q 29. What % of Internet bandwidth worldwide is consumed by Netflix according to a recent report ?

Ans, 15 % of the world and 19 % of US

Q 30. What prank done by the painter Banksy in a painting auctioned by Sotheby’s has created a furore in the art world ?

Ans. There was an inbuilt shredder which got triggered immediately after auction , so the painting shredded itself

Q 31. WSJ has come out with a list of innovation hubs in the world based on the venture capital funds they attracted. As expected San Francisco which has the silicon valley is No 1. What is No 1 among non US cities and World No 2 ?

Ans. Beijing

Q 32. For their work in which area has Paul Romer and Willia, Nordhaus been awarded the Nobel prize in Economics for 2018 ?

Ans. Climate Change and Technological Innovation

Q 33. What is the name of the central bank of China , equivalent of India’s RBI ?

Ans. People’s Bank of China

Q 34. Which Google service has decided to close down as it could not establish itself in the social networking platform market ?

Ans. Google Plus

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Weekly Business Quiz # 433

India

Q 1. Which steel major has acquired the steel making division of Usha Martin Industries on a slump sale basis ?

Ans. Tata Steel

Q 2. With which scam tainted group was Sandesara family associated with ? They are absconding and are apparently in Nigeria.

Ans. Sterling Biotech

Q 3. Kabir Jeet Singh on his return from UK after doing an MBA opened a fast food chain with its first outlet in Gurugram. Now it is expanding India wide what is it called ?

A, Paratha King    B. KJS

C. Singhway           D. Burger Singh 

Ans. Burger Singh

Q 4. The shares of which company fell over 70 % on 28th September, the second

biggest fall on a single day after Satyam’s 83 % fall in 2009 due to a WhatsApp

rumour ?

A. DHFL      B. Yes Bank

C. Infibeam Avenues     D. IL & FS 

Ans/ Infibeam Avenues

Q 5. Which private bank has been asked by RBI to freeze salary of CEO and has put

branch expansion on hold for not meeting licensing guidelines ?

A.  Bandhan Bank    B. Kotak Bank

C. IDFC Bank              D. Yes Bank 

Ans. A. Bandhan Bank

Q 6. When rumours started emerging thing that Yes Bank promoters were selling

their stake to what did Rana Kapoor , compared his Yes Bank shares with ?

Ans. Rana Kapoor said his Yes Bank shares were ” Diamonds are Forever “.

Q 7 . What was the main reason the minority shareholders of Apollo Tyres, rejected

the re- election of Neeraj Kanwar as a director ?

Ans. The institutional nominees were peeved with the high and rising compensation of

Neeraj Kanwar

Q8 . Which travel related brand has brought out a TV Commercial with the tagline

   with the idea of reviving tourism after the floods 

 

samsonite

 

Ans.  Samsonite  

Q 9. The Union Telecom minister Manoj Sinha announced that TRAI would soon be

renamed  as DCRAI. Expand DC in DCRAI.

Ans. Digital Communications

Q 10. What is the increase in customs duty announced by govt on ‘non-essential’

imports like AC, refrigerators and washing machines recently to keep the Current

Account Deficit  in  check ?

Ans. From 10 % to 20 % the customs duty has been increased

Q 11. Greenply has set up a plywood mfg facility in a African country. It appears the

advtg  campaign on Indian TV by this country as a ‘ocean of timber tales’ has borne

fruit. Name the country

Ans. Gabon

Q 12.  Where is the head quarters of the defence PSU Garden Reach Shipbuilders

and Engineers , which is currently having an open IPO ?

Ans. Kolkata

Q 13.  Ashwin Choksi passed away recently. He was the Non-Executive Chairman of

which Indian paint major ?

Ans. Asian Paints Ltd

Q 14. One of the important points in the Rafale deal controversy is the “offset

clause’.  What is offset in the context of defence deals ?

Ans. Offset in defence deal means the compensation made by the manufacturer in terms

of value addition in the product in the ordering country.

Global

Q 15 . Which company is acquiring Pandora the music streaming service for 3.5 Bn $ ?

Ans. Sirius XM

Q 16. Marillyn  Hewson has been voted as the Most Powerful Woman by Fortune this

year. With which company is she associated with ? 

 

marilyn-hews-lockheed-ceo

Ans. Lockheed Martin

Q 17. Who has acquired the luxury brand Versace for $ 2.1 Bn ?

A. Michael Kors  B. Chanel

C. LVMH               D. Gucci

Ans. A. Michael Kors

Q 18.  Which of the following cities was selected as the European Green Capital for

the year 2019 ?

Ans. Oslo

Q 19.  Who has asked Elon Musk to step down as the Chairman of Tesla Motors for 3 years ?

A. Board of Directors   B. Auditors

C. Federal Govt              D. SEC

Ans. D. SEC

Q 20.  Which is the first German car company to announce stoppage of making

diesel engines ?

Ans. Porsche

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 432

India

Q 1. Unimoni is the key sponsor of the ongoing Asia Cricket Cup. Its HQ is in Abu Dhabi and in owned by NRI B.R.Shetty. The main business of Unimoni is 

A. Travel Agency   B. Money Transfer

C. Mobile Services  D. Trading 

Ans. B. Money transfer

Q 2. Govt has announced the merger of Bank of Baroda, Vijaya Bank and Dena Bank to create a large bank. After merger what would be its rank in India in terms of size ?

Ans. 3rd largest behind SBI and ICICI Bank

Q 3. With whom has Voltas created a JV to launch home appliances like washing machines, dish washers , microwaves etc ?

Ans. Voltas Becko is a JV between Voltas and Arcelik, a Turkish company

Q 4. What measure announced by SEBI will help the mutual fund investors and hurt the AMCs and distributors ?

Ans. Cut on the ceiling for Total Expense ratio ( TER) for mutual funds on a graded scale based on Assets Under Management ( AUM)

Q 5. Which Indian co is behind the brand BKT that has signed up as one of the sponsors of Big Bash League in Australia ?

Ans. Balkrishna Industries Ltd, leading exporter of off-road tires

Q 6. Where has the Veer Surender Sai airport inaugurated by PM recently come up ?

Ans. Jharsuguda, Odisha

Q 7. Who is the newly appointed Chairman of SAIL ?

Ans. Anil Kumar Chaudhary

Q 8. Which sports brand has sponsored Asian Games medallist Hima Das and has come forward to develop special shoes for Swapna Burman ?

Ans. Adidas
 Q 9. National e-governance division of Govt of India is launching an Indian language virtual assistant called UMANG. Expand UMANG
Ans. Unified Mobile Assistant for National Governance
Q 10. Which company has become the largest exporter of cars from India ?
Ans. Hyundai has beaten Ford
 Q 11. How much time has RBI given Rana Kapoor as MD & CEO of Yes Bank?
Ans. Only 4 months upto January 2019

Global

Q 12. Who founded Tesla Motors in 2003 ? It is not Elon Musk

Ans. Martin Eberhard and marc Tarpenning

Q 13. What is the rationale given by Tim Cook to justify the high prices of over 1000 $ for the newly launched iPhones ?

Ans. iPhones replace many devices like camaera, cam corder, music player etc

Q 14. What scare in Australia has led retail chain Woolworth’s to stop sewing needle sales immediately ?

Ans. Needles were found inside fruits like strawberry that created a panic among customers

Q 15. A large life insurance co in US has made it mandatory to wear activity trackers like Fitbit or Apple Watch for issuing new policies. Name the company.

Ans. John Hancock Life Insurance

Q 16. Here is a Wal-Mart employee wearing a VR (Virtual Reality) Headset. What programme has Wal-Mart launched using this technology ?

walmart

Ans. Training

Q 17. “We tend to overestimate the impact of a new technology in the short term, even as we underestimate its longer term impact”. What is this law or principle known as ?

Ans. Amara Law

Q 18. WhatsApp is the No 1 in the messenger market . Which messenger is No 2 worldwide ?

A. Facebook Messenger  B. Viber

C. WeChat  D. Line

Ans. A. Facebook Messenger

Q 19. US is trying to stop China from procuring defence supplies from Russia based on CAATSA. Expand CAATSA.

Ans. Countering America’s adversaries through Sanctions Act

Q 20. Which European bank is involved in a major money-laundering scandal that has led to the resignation of its Chief Executive ?

Ans. Danske Bank

Q 21. A sandwich chain Taylor Gourmet with 19 outlets, 17 in Washington DC has closed down because it started losing business after 

a. Its owner met Trump

b. Worms were found 

c. competition from Subway

Ans. a. Its owner met Trump last and since then the business has been going down because of adverse publicity in social media

Last week the blog page crossed 25 lakh hits. IBQ thanks all the readers.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 431

India

Q 1Indian Railways is revising it’s flexi-fare scheme because it did not improve the utilization or realisation as per a CAG audit. According to railways which is the most profitable class of travel ?

A. AC I Class     B. AC 2 Tier

C. AC 3 Tier      D.Sleeper Class

Ans. C. AC 3 Tier

Q 2. In the TVC for Airtel, which agency has been cited as certifying that Airtel has the highest speed among all Indian mobile networks ?

A. Hoopla      B. Ookla

C. Dhokla      D. Khokla

Ans. B. Ookla

Q 3. Who is the largest shareholder in the beleaguered finance firm IL &FS ?

A. GIC      B. LIC

C. ICICI Bank   D. IDFC 

Ans. B. LIC

Q 4. Govt of India is creating a chain of over 1.5 lakh wellness centres all over the country. Under which scheme is this being done

A. National Rural Health Mission     B . Swachcha Bharat

C. AMRUT                                               D. Ayushman Bharat

Ans. D. Ayushman Bharat

Q5. A new business jets and helicopter service called Skyshuttle is starting with services in Mumbai- Bengaluru sector. Which Indian cricketer has invested in it

A. Sachin Tendulkar   B. M S Dhoni

C. Virat Kohli                D. Yuvraj Singh

Ans. D. Yuvraj Singh

Q 6. This was the first engineering college in India , established in 1847. Name it.

iitr

Ans. Thomson Engineering College, Roorkee. Now IIT-Roorkee

Q7. Bengaluru born Thomas Kurian has proceeded on extended leave. In which silicon valley tech company was he tipped to get the top job ?

Ans. Oracle

Q8. Who is the 20th fast bowler from MRF Pace Foundation who has been selected for the India team ? He has been selected for Asia Cup currently going on.

Ans. Khaleel Ahmed

Q9. Ruuh, which means soul in Urdu, has the persona of a 21-year-old female who has a mind of her own, is crazy about Bollywood and cricket, is a feminist at heart and is capable of empathizing with her audience. Who or what is Ruuh ?

Ans. It is a chatbot developed by Microsoft for the Indian audience

Q 10. Shivinder Mohan Singh of Fortis withdrew his suit in NCLT against his brother Malvinder Singh after

A. Malvinder apologised

B. intervention of their family Guru

C. Intervention of their mother

D. Navjot Sidhu mediated a truce

Ans. C. Intervention of their mother

Q 11. Which social networking platform was founded by Ankush Sachdeva, Bhanu Pratap Singh and Farid Ahsan in 2015, Bengaluru. It allows users to share content and messages in 14 Indian languages, but no-english. In the post Reliance Jio it is making waves with 6 mn daily users ?

Ans. Sharechat

Q 12. Govt has immediately banned Saridon and several other drugs because they are FDC. Expand FDC.

Ans. Fixed Dose Combination

Q 13. Who is the newly appointed MD and CEO of HDFC Standard Life ?

Ans. Vibha Padalkar

Q 14. With which Indian designer label would you associate Chartered Accountant turned designer Sanjay Garg. His brand is known for reviving Indian ethnic textiles and never uses models for advertisements .

A. Raw Mango    B. Fabindia

C. Mango             D. Forest Essentials

Ans. A . Raw Mango

Q 15. With the repeal of the Section 377, Indian economy is supposed to benefit from it, particularly tourism. Foreign exchange earned from doing business with LGBTQ is called

A. Gay dollars    B. Pink Dollars

C. Alt dollars      D. Green dollars

Ans. B. Pink Dollars

Q16.    Complete the series  5, 1, 3, 2, 2020, 1/2, 1….. and explain

Ans. 105, Numbers that appear in Chetan Bhagat’s fiction books. The latest one is The Girl in Room 105 .. The first one was 5 Point Someone

Q 17. In Indian e-commerce if anchor supplier is Cloudtail for Amazon, who it is for Flipkart ?

Ans. Earlier it was WS Retail, now Retailnet

Q 18. Why has IRDAI asked all insurance companies to sell their holdings in Tata Sons Limited ?

Ans. Tata sons switched its status from a public to a private limited company. Insurance act 1938 forbids insurance companies from taking stakes in unlisted companies.

Q 19. Identify this outstanding business historian and management teacher who taught at IIM Ahmedabad. He authored the seminal book Oxford History of Indian Business. He passed away on 5th September. RIP.

Dwijendra Tripathi

Ans. Prof Dwijendra Tripathi

 Q 20. IRCON International Limited is engaged majorly in the construction of

A. Road projects          B. Refinery projects

C. Railway projects     D. Ports projects

Ans. C. Railway Projects

Q 21. Satya Nadella of Microsoft, Prem Watsa of Fairfax, Shantanu Narayen of Adobe, Karan Billimoria of Cobra Beer are all alumni of which school in India ?

A. Doon School                  B. Sherwood , Nainital

C. Mayo College, Ajmer   D. Hyderabad Public School

Ans. D. Hyderabad Public School

 

Global

Q 22. With which chocolate company would you associate candies and confectionery brand BROOKSIDE ?

A. Cadbury’s      B. Nestle

C. Mars               D. Hershey’s

Ans. D. Hershey’s

Q23. When foreign companies raise yen denominated bonds in Japan they are referred to as ?

A. Suzuki bonds    B. Samurai bonds

C. Sushi bonds       D. Shinkanzen bonds

Ans. B. Samurai Bonds

Q 24. As per the latest TIOBE Index which is the most popular programming language ?

A. C

B. Python

C. Java

D. Visual Basic .Net

Ans. C. Java

Q 25. As per the Inc. magazine which of these has been selected as the worst buzzword of 2018 ?

A. Leverage

B. Enablement

C. Disruptive

D. Synergy

Ans. B. Enablement

Q 26. GE appliances , earlier part of General Electric, now is part of which global company ?

A. Whirlpool   B. Haier

C. Hitachi       D. Hyundai

Ans. B Haier

Q 27. Apple Watch latest release has an ECG reader that will monitor the heart of the person wearing it. It was not the first to get an FDA clearance. Which co had a device that could be used as an attachment to smartphones to monitor ECG ?

Ans. AliveCor

Q28. What standard feature that has been present in all models of iPhones first launched in 2007 have been done away with in the latest iphones launched last week ?

Ans. Home Button

Q29. Which country is the world’s largest crude oil producer now ?

A. United States B. Saudi Arabia

C. Russia              D. Iran

Ans. A. United States

Q 30. Which publication which calls itself a ‘newspaper’  completes 175 years  this year ?

Ans. The Economist

Q 31. In US, what does the Waffle House Index indicate or measure ?

Ans. Waffle House is a chain of breakfast restaurants in US that is usually the last to close and first to open in the event of a natural calamity. So tracking the Waffle House helps people to know the severity of a natural calamity.

Q 32. Why is the Volkswagen Beetle in the news ?

Ans. VW has announced that they would discontinue this model from 2019.

Q33. Which among these is the world’s largest hotel chain with maximum number of properties worldwide ?

A. Wyndham                                        B. Marriott

C. InterContinental Hotels Group     D. Hilton

Ans. A. Wyndham Hotels

Q 34. What retail innovation is the company selling health beverage Dirty Lemon trying out at its Manhattan store ?

Ans. It is allowing the customers voluntarily to pay as they wish later by sending a message through their smartphones. It is assuming that the customers will pay

Q 35. Who has acquired the TIME magazine from Meredith Inc ?

Ans. Marc Benioff ( Founder of Salesforce) and his wife in their personal capacity

Q 36. She is a partner with the Venture Capital firm Kleiner Perkins. Her Internet Report named after her is widely followed and quoted. She has quit KP and it is a big news. Name her.

Ans. Mary Meeker famous for her Mary Meeker Internet Report

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Weekly Business Quiz # 430

India

Q 1. Since 1897, when it was set up as a manufacturer of locks and safes, the ____& ____ has ridden the technology crest – building ballot boxes for India’s first general elections (1951), India’s first typewriter (1955), refrigerator (1958), It now delivers rockets and missiles. Fill in the blanks.

Ans. Godrej and Boyce

Q 2. Nawazuddin Siddiqui is the brand ambassador for which new bank launched recently ?

A. Equitas      B. AU Small Finance Bank

C. Jana Small Finance Bank  D. Ujjiwan

Ans.  C … Jana Small Finance Bank ,

Q 3. How are meeting rooms in PayTM’s office named ?

A. Rivers  B. Business Leaders

C. Cities    D. Mythological characters

Ans. Cities

Q 4. Who will take over from Shikha Sharma as the next chief of Axis Bank ?

Ans. Amitabh Chaudhary currently head of HDFC Standard Life

Q 5. This year, ________ turns 100 years old. Started in Kolkata in 1918, it originally produced ‘Sweet and fancy biscuits’, according to company records. Fill in the blank

Ans. Britannia

Q 6. This is Eknath and Pramila Chavan in front of a rack of a drink that has cult status in a section of Mumbai and around it. Name the drink.

Tina

Ans. Tina’s ginger Lemon drink

Q 7. Where in India is Pepsi creating a network of vending machines for crushing plastic bottles ?

Ans. Across Maharashtra

Q8. What is being celebrated by Swiggy in this advt ?

Swiggy

Ans. Supreme Court verdict on repeaal of Sec 377 of Penal Code that decriminalises LGBTQ

Q9. Coorg Arabica, Wayanad Robusta, Chikmagalur Arabica , Araku Valley Arabia and Baba Budangiri Arabica are unique varieties of what commodity grown in different parts of India ?

Ans. Coffee

Global

Q 10. Name this Japanese discounted variety store chain that picks the latest trends from the world-over and manufactured them at scale in China. It already has 30 outlets in India

Ans. Miniso

Q 11. Prior to the release of the new TV spot, President Trump tweeted his distaste for the campaign, saying ” _______ is getting absolutely killed with anger and boycotts. I wonder if they had any idea that it would be this way?” Fill in the blank with a brand name

Ans. Nike

Q 12. This is the new logo of which old luxury brand ?

Burberry

Ans. Burberry

Q 13. What act of Elon Musk during a live YouTube interview had caused Tesla shares to react sharply the next day?

Ans. Elon Musk was found smoking marijuana on live TV. Also, the Cheif Of Accounts at Tesla resigned. Both these events led to the sharp fall in Tesla share prices.

Q 14. This mother daughter pair came up with a test of personality types that is being taught even to this day. The test is named after their surnames . Name the test.

MBTI

Ans. Myers-briggs test Indicators ( MBTI)

Q 15. On his 54th birthday Jack Ma will retire as the Executive Chairman of Alibaba. What does he propose to do now ?

Ans. Philanthropy, particularly education. He started life as an English teacher

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 429

India

Q 1. Which company has acquired the kitchen appliances company NIRLEP ?

Ans. Bajaj Electricals Ltd

Q 2. Why were the shark visuals used extensively in the launch of a new Mahindra MPV model ?

Ans. Mahindra Marazzo was being launched. Marazzo means shark in Spanish. The design of this model is inspired by shark.

Q3. Who trolled whom with the tweet “Bringing people together since 2016” ?

Ans. Reliance Jio trolled Vodafone-Idea to indicate that the consolidation in the sector has happened because of them.

Q4. Where is the first Samsung LED based screen in a cinema.coming up in India that does away with a projector and a screen ?

Ans. PVR in New Delhi

Q5. What is name of the watch company started by Nirupesh Joshi and Mercy Amalraj in Bengaluru that sells mechanical watches and wants to revive the history of watchmaking in Bangalore started by HMT ?

Ans. Bangalore Watch Company

Q6. With which advertising agency was author of Zoya Factor and other books Anuja Chauhan associated with ?

Ans. JWT

Q7. Why has Vistara painted this plane like this ?

Vistara_-_T

Ans. 150 years of Tata Group

Q8. Identify the celebrity model

sentry

Ans. Sunil Gavaskar

Q9. Which payments bank is starting today with the tagline ‘ Aapka Bank, Aapke Dwar’ ?

Ans. India Post Payments Bank

Q 10. Which Indian FMCG co used to own brands like Cuticura , Touch of Silver, Soft and Gentle in UK until it sold them ?

Ans. Godrej

Q 11. What change has Supreme Court mandated for 3rd party insurance sold along with new vehicles sold in India from September 2018?

Ans. 3rd party insurance has to be bought upfront 3 years for cars and 5 years for 2 wheelers

Q 12. What is the new word added to the name of Mumbai’s international airport ?

A. Maharaj B. Shri C. Maha D. Maratha

Ans. A . Maharaj..the new full name is Chhatrapati Shivaji Maharaj International Airport

Q 13. A US Bankruptcy examiner has found that Nirav Modi had used a 3 carat diamond for round tripping in 2011. What is round – tripping ?

Ans. A strategy used by businesses who sell an asset to another business with an agreement that the asset will be bought back at a time in the future. The strategy is used to increase the apparent amount of revenue and sales that have been made during a specific period of time. This practice is common in the business world but not everyone agrees it is a good business practice. Also known as round trip transactions.

Read more: http://www.businessdictionary.com/definition/round-tripping.html

Q 14. Which company will replace Lupin in the NSE Nifty 50.Index in the current round of changes ?

Ans. JSW Steel Ltd

Q 15. Against which chain of local coffee cafes from Delhi has Starbucks filed a case for using a deceptively similar name and logo.?

Ans. Sardarbaksh

Q 16. What was the old name of Google Pay ?

Ans. Tez

Q 17. Todd Combs has joined the board of One 97 Communications. Which co does he represent ?

Ans. Todd Combs is representing Berkshire Hathaway for its investment in PayTM

Q 18. Who was the issuer of the Amaravati Bonds 2018 that raised Rs 2000 crore and got listed in BSE ?

Ans. Andhra Pradesh Capital region Development Authority

Q 19. As the news of the sale of RK Studios at Chembur comes up, try to recall the legendary Prabhat Studios of V Shantaram in Pune. What came up in the Prabhat Studios campus ?

Ans. Film and Television Institute of India (FTII)

Global

Q 20. In urban lingo, what is the meaning of ‘kicks’ ?

Ans. Sneakers

Q 21. Google has launched security keys for those who want to further enhance their online accounts. What is its name ?

Ans. Titan security keys

Q 22. Which country recently revised the interest rate upwards to a staggering 60% ?

Ans. Argentina

Q 23. Identify the advertiser

Coca Cola

Ans. Coca Cola

Q 24. What word was originally used for Basic Military training but is now used for all kinds of basic training ?

Ans. Bootcamp

Q 25. Coca Cola is buying the Costa Coffee chain. Who is the seller ?

Ans. Whitbread

Q 26. Hello Velocity has come up with a new font that uses logos of well known cos. What is this font called ?

Brand New Roman

Ans. Brand New Roman

Q 27. Name this freelancing services marketplace started in 2010 that has become a leader . It initially offered services at 5 $ for a task but now rates have increased for most services.

Ans. Fiverr

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 428

India

Q 1. Which chocolate brand has launched single origin dark chocolate variants like Peru Dark Amazon, Venezuela Ebony Twist, Tanzania Chocolat Noir ?

Ans. Amul

Q 2. Which central university’s school of management is going to be renamed as Atal Bihari Vajpayee School of Management ?

Ans. Jawaharlal Nehru University ( JNU)

Q 3. Who is acquiring the Pithampur manufacturing facilities of German truck manufacturer MAN ?

Ans. Force Motors

Q4. Indian Railways is launching an indigenously developed rake that can be part of high speed trains like Shatabdi express going up to 160 kmph. What is it called ?

Ans. Train 18

Q5. Colgate Palmolive has bought a 14 % share in a start-up that sells men’s grooming products and is modelled on the US start-up Dollar Shave Club. Name the start-up

Ans. Bombay shaving Co

Q6. Through which exchange in India can retail investors buy e-diamonds in quantity as little as 1 carat ?

Ans. ICEX, Indian Commodity exchange

Q7. Name this packaging company which started in Guwahati and now Hqed in Bengaluru that is the largest PET packaging company in India ?

Ans. Manjushree Technopack

Q8. Which popular ecommerce marketplace has launched a separate marketplace for used goods called 2GUD ?

Ans. Flipkart

Q 9. Which is the first Indian insurance company to issue insurance policies in the govt promoted Digilocker ?

Ans. Bajaj Allianz

Q 10. Which company has been ranked # 1 in the latest Fortune “Change the World” list of companies that are transforming societies while making a profit ?

Ans. Reliance Jio

Q 11. Which Indian retail chain is likely to be acquired by Amazon in association with Goldman Sachs and Samara Capital ?

Ans. More belonging to Aditya Birla Group

Q 12. When Anupriya a nine year old girl from Villupuram donated all her savings made for buying a bicycle to Kerala Floods relief, how did a cycle manufacturer react after hearing this news ?

Ans. Hero cycles gifted Anupriya a new cycle, with a promise to give her a new cycle every year

Q 13. What is the new name for DSP Blackrock Mutual Fund ?

Ans.DSP Mutual Fund as the JV with Blackrock no longer exists

Q 14. Where is former President Pranab Mukherjee slated to teach Public Policy to students ?

Global

Q 15. Approx what is the extent of devaluation has the Venezuelan govt done to its currency as it moves from Strong Bolivars to Sovereign Bolivars ?

Ans. The official rate for the currency will go from about 285,000 per dollar to 6 million a dollar

Q 16. In many countries, particularly UK, start ups and small businesses are coming up dealing with ugly and wonky fruits and vegetables. Why has this come up and what problem are they addressing ?

Ans. As supermarkets only accept properly shaped fruits and vegetables, those fruits and vegetables which are otherwise good but are ugly , get rejected. These  rejects are now being sold separately. This is addressing the problem of food waste.

Q 17. Where is Google opening its first retail store where it will sell Chromebooks, Pixel smartphones, Google Home speakers, Nest home devices, and Daydream VR headsets ?

Ans. Chicago

Q 18. Which tech entrepreneur is behind Seattle based Stratolaunch Systems that promises to make satellite launching as easy as buying an air ticket ?

Ans. Paul allen

Q 19. Which city has been rated # 1 as the most liveable city in the world ?

Ans. Vienna

Q 20. Which country has imposed a social media tax of 200 shillings per day on users for using Facebook, WhatsApp etc  ?

Ans. Uganda

Q 21. Who is a ‘caseophile ‘ ?

a. Lover of cheese

b. Lover of coffee

c. Lover of case studies

d. Lover of cats

Ans. a. Lover of cheese

Q 22. Which coffee chain has come up with a recipe containing turmeric, cinnamon etc inspired by Ayurveda and named it Golden Latte ?

Ans. Starbucks

Q 23. To commemorate what has the Enfield Branch of Barclays Bank made the ATM Golden, put a plaque and red carpet in front of it ?

Barclays atm

Ans. 50 years of ATM. Barclays Bank had the first ATM

Q 24. Name this Chinese news aggregator which aggregates news from mainstream as well as social media and presents unique selection to each user based on machine learning. It is one of the fastest growing sites

Ans. Toutiao

Q 25. The world’s largest shipping company Maersk is sending a container ship with trial consignment of frozen fish from Vladivostok to St Petersburg via the Arctic circle. This was not possible before. Now why ?

Ans. Due to global warming, ice has melted in Arctic Circle for 3 months , making it possible to go through that route

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan