Tag: quiz

Weekly Business Quiz # 393

India

Q 1. Among the NSE listed cos which 2 cos are consistently No 1 and No 2 in terms of Corporate Social responsibility (CSR)  spending ?

Ans. Reliance Industries and ONGC

Q 2. On Dhanteras day, which commodity excahnge has launched options in commodities incl gold, for the first time in India ?

Ans. MCX

Q 3. Name this South based group now in its 4th gen made up of 60 cos and sales $7 billion in which  as a rule children do not work with their fathers but their uncles

Ans. TVS Group

Q 4. Virat Kohli is the brand ambassador of Manyavar. Who is the brand ambassador of Mohey ?

Manyavar-Virat-Anushka

Ans. Anushka Sharma

Q 5. How are online retailers using the festive sales of Amazon and other E-commerce companies in India opportunistically ?

Ans. Offline retailers are using 4-5 accounts to buy mobiles and other itmes cheaper online and selling it at a higher price offline

Q 6. Which railway station has been certified as India’s first ‘Green railway station’ ?

Ans. Secunderabad

Q 7. Between which 2 cities/towns has Indian Railways started a weekly goods train called ‘Cotton Express’ ?

Ans. Howrah and Tirupur

Q 8. Bharti Airtel has acquired Tata’s consumer mobile businesses on a debt-free cash-free basis. What does it mean ?

Ans. Bharti does not take the existing debt and does not pay any cash to Tatas. It gets the entire business virtually free

Global

Q 9. What is this design trend called where logos are modified so that they consume less ink ?

Ecobranding

Ans. Eco-branding

Q 10 . Name this India-born family group in South Africa in media, mining and other business in the eye of a storm because of corruption scandal involving president Jacob Zuma 

Ans. Guptas

Q 11. Supply Chain Finance is one of  the fast growing areas of financing. What is supply-chain finance ?

Ans. Supply chain finance, also known as supplierfinance or reverse factoring, is a set of solutions that optimizes cash flow by allowing businesses to lengthen their payment terms to their suppliers while providing the option for their large and SME suppliers to get paid early.

Q 12. Which country is No 1 in mobile data per mobile broadband subscription in 2016 ( GB per month )

A South Korea   B Sweden  C Austria  D Finland

Ans. D.Finland

Q 13 . As Bayer gets ready to acquire Monsanto which co will acquire the existing seeds and herbicides business of Bayer ?

Ans. BASF

Q 14. Why is Jullian Assange thanking the entire banking and card companies like Visa, Mastercard to erect a wall against Wikileaks since 2010 ?

Ans. Because of these restrictions, Wikileaks invested in Bitcoin and earned exceptional returns

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Wishing all the readers and their families a Very Happy Diwali 

Advertisements

Weekly Business Quiz # 392

India

Q 1. Why is the company Temple Enterprises currently in the news ?

Ans. Jay Shah, son of BJP President Amit Shah owns this co and this co has shown exceptional growth as per a The Wire article leading to outrage.

Q 2. Why are offline retailers like D-Mart and Big Bazaar angry with cola companies ?

Ans. Cola companies are offering Amazon coupons as a promotion

Q 3. What is the new upper limit for investment in Sovereign Gold Bonds issued by GoI? The earlier upper limit was 500g per year for individuals

Ans. 4 kg

Q4. Who will take over from D.Shivakumar as the PepsiCo India Chief ? D.Shivakumar is joining Aditya Birla Group as Head of strategy

Ans. Ahmed El Sheikh

Q5. Who has the Govt of India appointed as the new Chairman of SBI for a period of 3 years ?

Rajnish Kumar

Ans. Rajnish Kumar

Global

Q 6. What is a “Blackberry thumb” ?

Ans. Sore thumb caused by the frequent use of the thumbs to press buttons on PDAs, smartphones, or other mobile devices.

Q7. Which brand had to apologise and remove its advt where a black woman turned into a white woman after using the product ?

dove1

Ans. Dove Body lotion

Q8. In which film did the Nobel winner Richard Thaler made a cameo appearance as himself ?

Ans. The Big Short

Q9. For which area of Economics has Richard Thaler been awarded Nobel prize this year ?

Ans. Behavioral Economics

Q 10. In the context of the recent Las Vegas shooting a term ‘ bump stock’ is being used often in news. What is it ?

Ans. Bump stock is a device that converts guns to function like fully automatic ones.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 391

India

Q 1. Rocket post a news subscriptions service that charges Rs 100 per annum, operates from Pilibhit in UP. What medium does it use to distribute ?

Ans. Whatsapp

Q 2. After 42 years, where did the first crude oil cargo from US land in India ?

Ans. Paradeep, Odisha

Q3. Which popular radio service was started on October 3, 60 years ago in India ?

Ans. Vividh Bharati

Q 4. Which auto company has got the Govt of India order to supply 10,000 electric vehicles ?

Ans. Tata Motors

Global

Q5. Procter and Gamble has made majority of their ads to be suitable for blind people. How are they doing it ?

Ans. An audio narrative placed on top of the content to describe what is being shown.

Q6. For whom do Samsung employees use the codename “LO” and what does it stand for ?

Ans. Apple, Lovely Opponent ( LO)

Q7. Who supplies OLED display and flash memory chips to Apple for iPhone X?

Ans. Samsung

Q8. Which British airline started as a tour operator in 1928 taking tourists in a gondola across Lake Lugano iby Antonio Mantegazza ?

Ans. Monarch Airlines

Q9 . Which VC of Indian origin bailed out Hugh Hefner by investing in Playboy Enterprises ?

Hugh hefner

Ans. Suhail Rizvi

Q 10. International Coffee Day was on October 1. Which popular coffee is named after an erstwhile  coffee trading hub in Yemen ?

Ans. Mocha

Q 11 . Which well known business newspaper has decided to discontinue its European and Asian print editions ?

Ans. The Wall Street Journal

Q 12. Which two leading cos have decided to merge their rail divisions to create a European giant ?

Ans. Alstom and Siemens

compiled by G.Mohan @go_mohan

Weekly Business Quiz # 390

India

Q 1. Identify this scion of a business family and his company where he is a Director

anmol ambani

Ans. Anmol Ambani, Reliance Capital

Q 2. In the season of SUV launches, Tatas are launching Nexon, Renault – Captur, who is launching Kodiaq ?

Ans. Skoda

Q3. Which Indian Maharatna Company corporate headquarters is called Deen Dayal Urja Bhawan?

Ans. ONGC Ltd

Q4. Who is acquiring Hypercity chain from Shoppers Stop ?

Ans. Future Group

Q5. Which business news channel will start India’s first digital live news streaming service from 21st 8 AM I.e today ?

Ans. Bloomberg Quint

Global

Q6. Which two leading cos have decided to merge their rail divisions to create a European giant ?

Ans. Siemens and Alstom

Q7. On Sept 23 2008 Android was launched. After 9 years 82 % of smartphone have Android. Which was the first model with Android ?

Ans. TMobile G1 aka HTC Dream

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 389

India

Q 1. Under what name are Tatas launching an online grocery store ?

Ans. Starquik

Q 2. Who are the 3 Indians who have been named by Forbes in the 100 Greatest Living Minds ?

Ans. Ratan Tata, Vinod Khosla and Lakshmi Mittal

Q3. Identify the brand.

Levis

Ans. Levi’s

Q4. Name the brand.

reebok Kangana

Ans. Reebok

Q5. True Blue is a JV between a cricketer and a company. Name them.

True blue

Ans. Sachin Tendulkar and Arvind

Q6. September 15th is celebrated as the Engineer’s day on the birth anniversary of Sir M Visveswaraya. He had started a pig iron plant at Bhadravati in 1923.Name the company and with which co is it today ?

Ans. Viswesvaraya Iron and Steel Ltd is part of SAIL.

Q7. What is the move proposed by Tata Sons to change its corporate legal structure ?

Ans. It proposes to become a private limited company.

Q7. With which private bank is Bharat Financial Inclusion the MFI going to merge ?

Ans. IndusInd Bank Ltd.

Global

Q8. Which speciality retailer catering to kids has filed for bankruptcy protection ?

Ans. Toys ‘ R Us

Q9. With which company would you associate Lab 126 ? Also, what is the significance of the number 126 ?

lab126

Ans. Amazon…Amazon has an arrow going from A to Z , the 1st and the 26th letter in the english alphabets.

Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 388

India

Q 1. With which private bank is Bharat Financial Inclusion the MFI going to merge ?

An. IndusInd Bank

Q 2. On teacher’s day which brand released an ad featuring Sindhu and Gopichand with the tagline ” I hate my teacher” ?

sindhu

Ans. Gatorade

Q3. A music video called Vaadi -e-Kashmir with intro by Amitabh Bachchan, sung by Shankar Mahadevan has been released. Which company’s CSR initiative is it ?

Ans. Kent -water purifier

Q4. Why is this advertisement in the news ?

Jawed Habib

Ans. Jawed Habib had to apologise because it said Gods to visit Jh saloon..It hurt Hindu sentiments according to the protestors

Q 5. ITC has filed a defamatory case for Rs 1000 crore against proxy advisory firm IIAS which has opposed Non-exec Chairman Y.C.Deveshwar’s ‘s package. How much will Yogi Deveshwar   receive ?

Ans. Rs 1 crore per month plus perks

Q 6. Sunil Vachani the promoter of Dixon Technologies, a pioneer in Electronics Mfg services . Name the TV brand his father was asso. with.

An. Weston TV

Global

Q7. Mauritius received the largest population of indentured labour from India. What is the difference between indentured labour and a slave ?

Ans. Indentured labour are paid a salary and slaves are not

Q8. Variously called “America’s largest private firm” ” Middleman of the world “, World’s biggest food trading firm” . Name the firm.

Ans. Cargill Foods

Q 9. In which industry is South Africa’s largest firm in terms of market cap Naspers operate ?

Ans. Media and Internet

Q 10. Identify this Economist. He joined the economics deptt of MIT in the 1940s. He is known for using a lot of Maths in economics. he wrote an Economics textbook that was a standard one right upto the 1990s. He won a Nobel prize in 1970.

paul-samuelson-3

Ans. Paul Samuelson

Q 11. Durex known for its cheeky one-liners based on current events released this ad recently. Who is Jon ?

Dear Jon

Ans. Jon Snow from Game of Thrones TV series

Q 12. Sony has launched Sony RXO a waterproof, sturdy compact camera for adventure photography. Who is the leader in this segment and created this market ?

Ans.GoPro

Q 13. Many tech leaders like Bill Gates, Tim Cook are opposing Trump move to withdraw DACA. Expand DACA 

Ans. Deferred action for childhood arrivals

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 387

India

Q 1. The release of which report has led to the brouhaha over demonetization once again ?

Ans. Annual Report of RBI 2016-17

Q2. Which co is the promoter of the firm ” Bharat Road Network Ltd ” ?

Ans. Srei Infrastructure Ltd

Q3. CESC Ltd, the RP-Sanjiv Goenka co will be demerged into 4 cos shortly. What will the different businesses of these cos ?

Ans. Power generation, electricity distribution, Retail and others

Q4. Which is India’s largest media co in terms of revenue in 2017

A) Star            B) Times         C) Zee     D) Sun

Ans. Zee

Q5. Which temple in India is the largest depositor of gold with SBI under Gold Monetization scheme ?

Ans. TTD (Tirupati )

Q6. Identify this Tata veteran who retired recently

Ishaat

Ans. Ishaat Hussain

Q7. Who has been appointed as the new Comptroller and Auditor General of India ?

Ans. Rajiv Mehrishi , former Home Secretary

Q8. The failed ISRO launch recently was carrying India’s first private co built satellite. Name the firm.

Ans. Alpha Design Technologies from Bangalore

Q9. Under what brandname does TCS market its Artficial Intelligence ( AI) products ?

ans. Ignio

Q10. Who is the newly appointed minister of State ( Ind charge) for Power & New and renewable Energy ?

Ans. R,K.Singh

Q11. With which consulting co had the new Defence Minister Nirmala Sitharaman done a short stint at London ?

Ans. Precewaterhouse Coopers ( PwC)

Q12. Sportspersons charge fees for endorsing brands. Virat Kohli charges Rs 12-15 cr, MS Dhoni – 8-10 cr. How much does PV Sindhu charge these days ?

Ans. Rs 2.5 – Rs 3 crore per advt

Q 13. Which channel has bagged the global media rights for IPL at what price ?

Ans. Star India at Rs 16,347 crore

Global

Q 14. In the context of cryptocurrencies , what is a ‘mining rig’ ?

Ans. The hardware used to mine cryptocurrencies like Bitcoin

Q 15. In what business is the start-up 23andme , named as No 4 smartest co by MIT Technology Review 2017 ? You can work it out

Ans. Biomedicine..

Q 16. Which directory that began in 1966 in UK and soon to be continued had the famous tagline ” Let your fingers do the walking ‘ ?

Ans. Yellow Pages

Q 17. Name this hot chip co that was started in 1993 by Chris Malachowsky, Curtis Priem and Jen Hsun Huang in San Jose. Pioneer and leader in GPU

Ans. Nvidia

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan