Month: February 2014

Weekly Business Quiz # 222

Q 1. As per the new SEBI code on corporate governance how many terms of 5 years can a independent director be on BOD ?

Ans. 2 terms of 5 years each

Q 2. NTPC stock crashed due to a recent CERC order. Expand CERC.

Ans. Central Electricity Regulatory Commission

Q 3. Embibe is one of the top recruiters in IIM A campus placement this year. In what business is Embibe ?

Ans. Individualised coaching for IIT and CAT

Q4. Which company is behind India’s first Ayurveda journal ‘ Ayurveda Samvad’ ?

Ans. Dabur India Ltd

Q5. Which co has a TacOps team that swoops in and restores internet and telecommunications in disaster struck areas as a CSR work ?

Ans. Cisco

Q6. Name the Canadian Indian behind the group Fetopolis which publishes many online fashion and lifestyle magazines.

Ans. Raaj Kapur Brar 

Q7. Mark Zuckerberg appeared for a meeting with a VC firm in his pyjamas That firm got revenge with Whatsapp sale. Name it.

Ans.Sequoia Capital 

Q 8. In what business is Cloudnine a innovative startup based out of Bangalore ?

Ans. Speciaity Maternity Homes

Q9. Why Pizza Hut is being called PeeZa Hut after a recent controversy ?

Ans. An employee was found peeing in the kitchen sink

q 10. Which public sector bank has accused that the Finacle software from Infosys has led to a higher classification of NPAs in their books ?

Ans. United Bank of india

Q 11. Why did KFC not use its slogan ‘Finger lickin’ good’ in China ?

Ans. The Chinese translation became ” we will eat your fingers off ‘

Q 12 Which Indian city has recently inaugurated the world’s longest free Wi-Fi zone of 20 km ?

Ans. Patna

Q 13 .Bill Gates has invested in a San Francisco start up that is developing a Vegg..What is a Vegg ?

Ans. Vegetable Egg

Q 14. One of The founders of Whatsapp was turned down by Facebook in 2009. Now his creation has been bought by them for 19 Bn $. Name him.

Ans. Brian Acton

Q 15. In which country has a restaurant devised a pneumatic system to deliver burgers on the tables of customers at 87 mph ?

Ans. Christchurch, New Zealand

Q 16. How did DHL use TNT and UPS its rivals to deliver large packages with ‘DHL is faster’ written on it to very difficult addresses in US ?

Ans. Black packages painted with thermal activated ink were given to the rival cos. At a higher temp, DHL is faster underneath got revealed. Having accepted the packages they had to deliver. Publicity for DHL at a low cost.

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 221

Q 1. What word has been banned in the names of private companies by Ministry of Corporate Affairs, GOI after the recent NSEL scam ?
Ans. National

Q 2. By purchasing Loop mobile , in which geographical market will Airtel improve its marketshare significantly ?
Ans. Mumbai

Q3. Who has replaced Mukesh Ambani as the Chairperson for IIM B board of governors ?
Ans. Kiran Mazumdar Shaw 

Q 4. Who has acquired the internet messaging company VIBER for 900 Mn $ ?
Ans. Rakuten 

Q 5. Which country will soon implement a ban on two wheelers and three wheelers that may impact Bajaj Auto adversely ?
Ans. Egypt

Q 6. Penguin the publisher of Wendy Doniger’s book “The Hindus” has decided to ‘pulp’ it . What is ‘pulping” ?
Ans. Destroying copies

Q7 . What is the ‘project Apollo’ launched by IBM worldwide ?
Ans. Layoff of 13000 employees

Q8. Which Indian company is running a TV /Youtube campaign with the tagline “Husbands are useless” ?

Ans. Asian Paints

Q9. This bride’s wedding attire made up of 5kg of exquisite gold jewellery has become the talk of the social media. She is the daughter of CEO of which company ?

Image

Ans. Muthoot Finance co.

Q 10. The charm of the Titanic continues..In which city has the Titanic Beach resort come up ?

Image

Ans. Antalya, Turkey 

Q 11. Identify the founders of Snapdeal 

Ans. Kunal Bahl and Rohit Bansal

Q 12. Sixty years ago on Feb. 6, 1954, slightly more than 1,000 people sat down in 100 different places around the world to take a test for the very first time. It was the precursor to _______ . Fill in the blank.

Ans. Graduate Management Admission Test ( GMAT)

Q 13. What is so special about the Firebrick Red M800, chassis no 2890893, that rolled off the assembly line at Maruti’s Gurgaon plant on the 23rd of January 2014, and headed all the way across to Rani Motors – a dealership in Shillong, Meghalaya.?

Ans. Last Maruti 800

 

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 220

Q 1.  What household chore does Bill Gates do every night ?

Ans. Doing the dishes

Q 2. What was created by the London bakery Peek Freans in 1874 to commemorate the marriage of the Grand Duchess of Russia to Duke of Edinburgh ?

Ans. Marie biscuits

Q 3. CMD of which Indian PSU has written a book titled Management by idiots ?

Ans. NTPC head Arup Roy Chaudhury

Q 4. Which two cos in the tourism and hospitality space have announced a merger in India ?

Ans. Thomas Cook India and Sterling Holiday Resorts

Q 5. On which businessman’s invitation did Tiger Woods came to play golf at Delhi ?

Ans. Pawan Munjal of Hero MotoCorp

Q6. Who has acquired the Vaio division of Sony that makes and sells PCs and Laptops ?

Ans. Japan Industrial Complex

Q7. Municipal bonds of which US state has been downgraded causing turbulence in financial mkts ?

Ans. Puerto Rico

Q8. Why are condom makers in India opposing the recent National Pharma Pricing Authority order on condom pricing ?

Ans. A price ceiling of Rs 6.50 per piece

Q9. In which 3 telecom circles is the govt auctioning the spectrum in the 900 mHz band ?

Ans. Mumbai, Delhi and Kolkata

Q 10. What important piece of tax legislation did Richard Stanger write as a 28 yr old working in Jt Committee on taxation in 1977 ?

Ans. 401 (K) plan for retirement benefits

Q 11 . In 1976, during lunch time at Delhi Cloth Mills, DCM, a group of six young engineers in the office canteen were discussing their work woes at DCM’s calculator division. Despite  all  having jobs that paid them well, they were an unhappy lot — they wanted to do more, riding on their own gumption. They decided to quit their jobs and start a venture of their own.What company or group resulted from this .?

Ans. HCL Group

 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz # 219

Q1.Mumbai monorail begins its commercial operations recently. Which City has the busiest monorail operations carrying 127000 passengers daily ?

Ans. Tokyo

Q2.In which City was the first ever motor show or auto show held anywhere in the world and in which year ?

Ans. Paris in 1898

Q3.Who has acquired the Motorola Mobility business from Google for 2.91 Bn $ ?

Ans. Lenovo

Q4.The same man invented heroin and aspirin in the same year. Name the inventor and the year. Via uberfacts

Ans. Felix Hoffman, 1897

Q5.Which Indian company owns the brandname Taral Gas ?

Ans. Petronet LNG

Q6.Who is the first celebrity to cross 50 million followers on Twitter ?

Ans. Katy Perry 

Q7.Besides India, which emerging market economies are included in Fragile Five ?

Ans, Indonesia, Turkey, Brazil and South Africa

Q8.Why did Amitabh Bachchan stop endorsing Pepsi ?

Ans. As per Amitabh he stopped it after a school girl in Rajasthan told him why he was endorsing a drink that his teacher said was poison.

Q9.As per the recent Indian Readership Survey TOI is no1 in English on readership. Overall what is its rank incl Indian language newspapers ?

Ans. No 7

Q10.This audacious businessman says his company wants to surpass both Apple and Samsung. Name him.

Image

Ans.CEO of Lenovo, Yang Yanging

Q11.In TVC of which product would you see these actors ?

Image

Ans. OPPO Mobiles

Q 12.Identify this management Guru.

Image

Ans. Philip Kotler

Q 13.This Hyderabadi is all set to become the CEO of Microsoft. identify him.

Image

Ans. Satya Nadella

Q 14.Adidas created a store like a shoe box to promote their very popular Stan Smith range of shoes. Where was this store set up ?

Image

Ans. London

The accompanying Facebook page of IBQ completed one year on February 2. This blog crossed 6,00,000 hits recently. Thanks all.

 

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan