Archive | June 2014

Weekly Business Quiz # 238

Q 1. Why is the outgoing Infosys CEO Shibulal being compared to Donald Trump ?

Ans. His investments in real estate

Q 2. Name this ”stupid’ app that has attracted millions of dollars and become a top app in the Apple App Store

Ans. Yo

Q3. Facebook has launched Wedge as a part of its Open Compute Project. This product is threatening to which IT major ?

Ans. Cisco

Q4. RBI has revised the ceiling for the amount of Indian currency notes which residents and NRIs can carry abroad. What is the new limit ?

Ans. Rs 25,000

Q5. Pepsi recently won a trademark case against PSI Ganesh marketing. What brand was used by them that was found too close to Aqua Fina ?

Ans. Aqua Fies

Q 6. Amazon has launched a smartphone Fire which will be available from July in US via AT & T. What is the standout feature of these phones ?

Ans. 3D perspective that comes from 4 cameras in the front

Q7. Homi Bhabha’s Malabar hills bungalow has been auctioned for Rs 372 crore. Who will receive the proceeds ?

Ans. NCPA

Q8. In which product category is Karex Berhad the world’s largest maker ?

Ans. Condoms

Q9. Which Indian company accounts for 14.7 % of India’s exports ?

Ans. Reliance Industries Limited

Q10. Where has the SHUT Clinic ( Society for Healthy Use of Technology), India’s first Internet de-addiction centre been set up ?

Ans. Bangalore

Q 11. The ‘Kaan Khajura Tesan’ has received a gold in the Cannes Lions 2014. What is the concept and who owns this ?

Ans. It is a radio station on the mobile phone in Bihar and Jharkhand where music and other content is played free for 15 mins. These have ads too. HUL is the company

Q 12. The medical electronics major Medtronic has acquired Covidian for over 40 Bn $. One reason is lower tax rates in that country. Which country ?

Ans. Ireland

Q 13. Which Indian company is behind the GenZe brand of electric scooters to be launched in US this year ?

genze

 

 

 

 

 

 

 

Ans. Mahindra

Q 14. Why is the spray introduced recently in World Cup called 9:15 FairPlay ?

spray

 

 

 

 

 

 

Ans. This is a vanishing spray used by the referees to mark the distance of 10 yards, which is 9.15 metres..

Q 15. What is unique about this soon to be launched Harley Davidson model ?

harley

 

 

 

 

 

 

 

Ans. First electric bike from Harley

Q 16. What does this map of USA portray ?

US cos map

 

 

 

 

 

Ans.  The map depicts the largest company in the state in terms of revenue

Q 17. What is special about these Lego toys ?

Lego toys

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans. Lego employees’ business card

Q 18. This is a display by the Customs at Kozhikode airport. What are they displaying ?

Customs

 

 

 

 

 

Ans. They are displaying the nail cutters made of gold which were smuggled.

Q 19. Identify this picture. Year 1908.

Nyse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans. NYSE

Q 20. What popular event these days was pioneered in India by this brand as a sponsor way back in 1982 ?

Rath

 

 

 

 

Ans. India Open Marathon in Delhi

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 237

Q 1. Vishal Sikka has been appointed as the CEO of Infosys. Prior to joining Infy in which global co was he a CTO ?
Ans. SAP

Q2. Coca Cola has launched a low calorie Cola called Coca Cola Life first in Argentina and now in Britain. What unique plant – based sweetener is being used to reduce the calories ?

Ans. Stevia

Q3. What surprising move has been announced by Tesla Motors that is making a lot of buzz ?

Ans, They have opened up all the patents on good faith to develop the electric car industry

Q4. Which global brand was the first company to feature a gay relationship in one of its ads ?

Ans. Ikea

Q5. Which is Brazil’s largest TV broadcast network ? Half the population of Brazil tunes in to it each day.

Ans. TV Globo

Q6. What is the name of the new programming language launched by Apple which makes it easier to write apps ?

Ans. Swift

Q7. Luxury car brands , If Lexus : Toyota, Acura : Honda then Infiniti : ?

Ans. Nissan

Q8. Which Swiss company wants to disrupt the watch industry by launching a self winding mechanical watch named System51 ?

Ans. Swatch

Q9. Which unit of SAIL had a bad accident leading to 5 deaths and several injured 

Ans, Bhilai Steel Plant

Q 10. Which company has come up with Powermat that will help in wireless charging of mobile phones ? Select Strabucks in US will have these.

Ans. Duracell ( a division of P & G)

Q11. Modi has made yet another new coinage. B4B. What does it stand for ?

Ans. Bharat for Bhutan

Q 12. Under what private lable is Flipkart launching a Tablet to compete with the likes of Kindle ?

Ans. Digiflip

Q 13. “Live for Likes” is the new tagline for which e-retailer ?

Ans. Myntra

Q 14. Which is the world’s largest best selling beer by volume in 2013 ? (Clue : It is a Chinese brand)

Ans, Snow 

Q15. CEO of which jute mill in Hooghly ( WB) was beaten to death by workers recently ?

Ans. Northbrook Jute Mills 

Q 16. What does the psychographic group “Yummie” stand for ?

Ans. Young Urban Male

Q 17. Which Indian IT services company is associated with FIFA World Cup with over 100 staff deployed in 12 venues ?

Ans. Tech Mahindra

Q 18. In networking lingo, what does SDN stand for ?

Ans. Software Defined Networking

– Compiled by G.Mohan Twitter go_mohan

Weekly Business Quiz # 236

Q 1. Which country has decided to include drug trafficking, prostitution and drug smuggling numbers in its economic output numbers from Oct 2014?

Ans. Italy

Q 2. Which fast food chain in India has started a fun campaign that says that Veg and Non -Veg do not mix in their kitchen or elsewhere ?

Ans. KFC

Q3. Name the Italian firm which has been producing sticker albums for World Cup Soccer since 1970. This year’s one has 640 stickers to collect.

Ans. Panini 

Q4. The first ___ soup was launched in 1873, when the founder Carl Heirich ___, who till then used to supply chicory to the coffee industry, started experimenting with drying vegetables and seasonings to preserve nutrition and flavour. Fill in the blank with a famous brand.

Ans. Knorr

Q 5. McKinsey has an inhouse network called GLAM. What does it stand for ?

Ans. Gays and Lesbians at McKinsey

Q 6. After having scooters positioned for boys and girls separately, which brand has been positioned as a unisex scooter ?

Ans. TVS Wego

Q 7. Which FMCG major had launched a biscuit brand called iBisc and it flopped miserably ?

Ans. ITC Ltd

Q 8. What is common to Nita Ambani, Nawaz Gautam Singhania, Bina Modi, Sarala Birla etc ?

Ans. All are wives of the promoters who have been inducted into the boards to meet the new guidelines regarding women directors

Q 9. Which country has surpassed US to become the largest importer of oil ?

Ans. China 

Q 10. Name the travel website where boh the Ambani brothers are investors, Anil first and now Mukesh.

Ans. Yatra.com

Q 11. Name the deodorant brand from McNroe consumer products.

Ans. Wildstone

Q 12. ‘ India Pale Ale’ is a type of beer. Why was it called so ?

Ans. Ales that are strongly hopped to withstand long voyages to distant parts of the British empire

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 235

Q 1. Why is U.S. trademark registration 4,473,631, issued to one Paul Ingrisano of New York become a subject of controversy ?

Ans. The Greek symbol Pi followed by . Has been given as a trademark to him. Hence others cannot use the common symbol without paying royalty to him

Q 2. Name the on-demand software co created by former Peoplesoft leaders David Duffield and Aneel Bhusri. It is now in the Top 20 s/w cos.

Ans. WorkDay

Q 3. Gujarat state had a scooter model that failed miserably. Name the brand.

Ans. Narmada

Q 4. Which brand of camera was first designed by Oskar Barnack working for Ernst Leitz in 1914 ? It is popular among photo journalists.

Ans. Leica

Q 5. Malcolm Glazer who passed away recently was the owner of which famous football club ?

Ans. Manchester United

Q 6. What were the names of the 3 steam engines that pulled 14 bogies between Boribunder and Thane in April 1853, first rail journey in India ?

Ans. Sahib, Sindh and Sultan

Q 7. Name the video game character which is the inspiration behind the LG logo .

lg

 

 

 

 

 

Ans. Pacman

Q8. In the logo for Sony VAIO what is the message in the lettering ?

vaio

 

 

 

Ans. VA stands for analog and IO for digital

Q9. In the Amazon logo, there are 2 subliminal messages being hinted with the yellow arrow. What are they ?

amazon

 

 

 

 

 

 

Ans.  A to Z everything is available + a smile for good service

Q 10. Identify the person on the right of Satya Nadella. Name the company he founded.

 

sf

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans. Marc Benioff of Salesforce.com

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

%d bloggers like this: