Month: June 2018

Weekly Business Quiz # 422

India

Q 1. What regulation was amended by IRDAI in oder to allow LIC of India to buy 51 % stake in IDBI Bank ?

Ans. Upper limit for owning any company’s shares is 15 % by an insurance co. this limit remains , LIC was allowed as a special case.

Q 2. Who has been appointed as the Chairman of ICICI Bank, after the current Chairman MK Sharma retires ?

Ans. Girish Chandra Chaturvedi

Q 3. A recent international TVC used music from this 1980 song from The Burning Train composed by RD Burman. Name the brand.

Ans. iPhone X

Q 4. On what grounds have govt of India entity EESL rejected the first lot of electric vehicles e-Tigor and e-Verito supplied by Tata Motors and Mahndra respectively ?

Ans. They did not meet the distance covered in a single charge specifications

Q 5. What will be the name of the entity formed by the merger of Vodafone India and Idea Cellular called ?

Ans. Vodafone Idea Limited

Q6. Which Govt of India owned entity is likely to acquire the iconic Air India building in Mumbai, Nariman Point from Air India ?

Ans. Jawaharlal Nehru Port Trust

Q7. Which industry has launched campaign to promote savings ?

Ans. Mutual Funds Industry through AMFI

Q 8. Which platform released an ad with the copy ” Tum karo Toh Lust Stories hum Kare Toh Gandi Baat” ?

Ans. Alt Balaji as a rejoinder to Netflix’s launch of Lust Stories

Global

Q9. Who owns the Zico brand of Pure Coconut Water ?

zico

Ans. Coca Cola Company

Q10. She is the first woman CFO of a auto major in USA. Name her.

dhivya

Ans. Dhivya Suryadevara of General Motors, USA

Q 12. Identify this special bullet train that will start running in Japan from June 30

hello-kitty-bullet-train-afp_625x300_1530004482561

Ans. Hello Kitty

Q 13. The ball used in FIFA 2018 is Adidas telstar 18. It has a built in chip for communication inside. What technology does it use ?

Ans. NFC – Near Field communication

 

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 421

India

Q1. Which platform owned by Bengaluru based Bundl Technologies has become a unicorn after its recent round of funding ?

Ans. Swiggy

Q 2. For advancing loans to which developer firm in Pune were the top officials of Bank of Maharashtra arrested ?

Ans. DS Kulkarni

Q3. As Chanda Kochhar has been asked to go on leave pending investigation, who has taken over as the CEO at ICICI Bank ?

Ans.Sandeep Bakhshi

Global

Q 4. Diesel is a well known apparel brand. What is Petrol ?

Petrol

Ans. Denim and Jeans wear

Q5. This brand is a leader now in the sparkling water market in US. It was launched as an “Anti-Perrier”, taking on the snobbish positioning of Perrier. This brand is owned by National Beverage Corporation. Name it

Ans. Lacroix

Q6. Which company is replacing GE in the Dow Jones Industrial Average where it was part of the 30 companies index since its inception in 1907 ?

Ans. Walgreens

Q7. Identify this journalist who became editor of Fast company early this year.

Stephanie

Ans. Stephanie Mehta

Q8. Under the Club Benefits programme, FIFA pays money to the clubs that release players for the FIFA World Cup. Which club will earn the maximum in FIFA 2018 from this programme ?

Ans. Real Madrid

Q9. Which is the 4th social media platform owned by Facebook to cross 1 billion users ?

Ans. Instagram after Facebook, Whatsapp and FB Messenger

Q 10. Intel CEO Brian Krzanich has resigned over violation of Intel’s non-fraternization policy. What exactly did he violate ?

Ans. Relationship with a fellow employee

Q 11. Name this Indian American doctor author who has been selected as the first CEO of the healthcare venture floated by Amazon-Berkshire- JP Morgan

Ans. Atul Gawande

  • Compiled by G.Mohan