Month: December 2010

Weekly Business Quiz # 59

Q1. Who is the majority owner of J Sainsbury, Harrods, Fairmont Raffles and Miramax ?

Ans. Qatar sovereign wealth fund

Q2. After starting Jetblue, David Neelman has started yet another airline named AZUL. In which country ?

Ans. Brazil

Q3. For which brand did Milind Soman and Madhu Sapre pose in the buff creating a big controversy ?

Ans. TUFFS footwear

Q4. ‘Dont dance where the elephants play’ is part of the MITTELSTAND philosophy of mgmt. To which country this mgmt philosophy  belongs ?

Ans. Germany

Q5. Otis, Kone, Schindler, Thyssen Krupp together control 2/3 of what market worldwide ?

Ans. Elevators

Q6 . Sir Sorabji Pochkhanawala a clerk in a British bank founded a totally Indian bank on Dec 21 1911. Name it.

Ans. central Bank of India

Q7. Name the two international institutions created on 27th dec 1945. Clue : Bretton Woods

Ans. IMF and World Bank

Q8. Name the new amphibian plane service started by GOI to promote tourism in the A & N islands ?

Ans. Jal-hans

– Compiled by G.Mohan

Advertisements

Weekly Business Quiz # 58

Q1. ‘I am a bloody fool’ says Tarun Das for his loose talk caught in Radia Tapes. Which industry body did he head ?

Ans. CII

Q2. After completing 25 years in which TV channel has ‘Larry King live’ bid goodbye ?

Ans.  CNN

Q3. What new feature in Barbie doll has FBI and parents up in arms against Mattel ?

Ans. A hidden video camera

Q4. Raga, Nebula, Edge, Fastrack are sub brands of which indian brand ?

Ans. Titan

Q5.  What is the hot new game played on ipad, android or iphone of birds and pigs ?

Ans. Angry birds

Q6. Name the TIME person of the year 2010.

Ans. Mark Zuckerberg of facebook

Q7. What is the reason cited by Sachin Tendulkar for refusing a record endorsement deal for a liquor brand ?

Ans. His promise to father that he will not endorse liquor or cigarettes

Q8. France has introduced a new levy popularly called ‘GOOGLE TAX’. What is it ?

Ans. 1% tax on online advertising

– Compiled by G.Mohan

Weekly Business Quiz # 57

Q1. Which group is behind the new english magazine INSPIRE ? Think laterally.

Ans. Al Qaeda

Q2. What is the snack of aquatic bacteria Halomonas Titanicae ?

Ans.  Wreckage of Titanic

Q3 .Which is the first coffee chain in india to have a lounge serving beer and wine ?

Ans. Barista

Q4. What is the theme of this year’s ‘india corporate week’ celebrated by ministry of corp affairs, GOI ?

Ans. Sustainability

Q5. Despite a higher bid to whom did Emami lose out in the race for PARAS pharma ?

Ans. Reckitt Benckiser

Q6. From data centres of which well known web site was wikileaks removed under pressure from US govt ?

Ans. Amazon

Q7. Name the indian businessman who is slated to join the board of UNILEVER plc as an independent director ?

Ans. Sunil Mittal

Q8. Name the premium japanese brand of crockery which is being sourced by Ambanis from Sri Lanka ?

Ans. Noritake

Q9. After being hit on his face and snatched of his expensive HUBLOT watch who has become its brand ambassador ?

Ans. Bernie Ecclestone of formula 1

 

 

INHERITORS

 

– Compiled by G.Mohan

Weekly Business Quiz # 56

Q1. Why have all the major cigarette factories in India stopped production for the last 2 days ?

Ans. Govt’s notice on warning pics on pkt not clear

Q2. Which state proposes to launch a Right to service act a first of its kind ?

Ans. Bihar

Q3. Godrej is acquiring the FMCG brands GENTEEL and SWASTIK SHIKAKAI from the Kothari family. Who were the original creators of them

Ans. Sarabhais

Q4. India is no 2 in most emigrants. What is india’s rank globally in receiving immigrants ?

Ans. No 10

Q5. Which car model is fast replacing Ambassador as the official car for ministers, bureaucrats, generals ?

Ans. Maruti sx4

Q6. In which indian city a LITTLE KOREA colony is coming up thanks to 170 korean cos setting up shop there ?

Ans. Chennai

Q7. What is the service of GROUPONS the site acquired by Google for over 5 b $ ?

Ans. Free coupons for groups to get discounts in retail sites

Q8. With no formal academic qual what pioneering inst did Dasharath Patel create ? He passed away y’day.

Ans. National institute of design Ahmedabad

Q9. From whom has the RPG group acquired the global rights for marketing under the CEAT brand ?

Ans. Pirelli of Italy

Q10. What does Harsh Mariwala of Marico find wrong with engineer MBAs ?
Ans.  Left brained and process driven
Q11. Why Julian Assange is being feted and called the Journalist of the year that too without writing a word. ?
Ans. Wikileaks