Month: December 2018

Guest Business Quiz # 17

India Business Quiz is happy to present a business quiz from a new guest  quiz master – Anshuman Srivastava *

Q 1. Kim Casali was a New Zealand cartoonist who created the syndicate cartoon feature (X),originally as love notes to her future husband, in late 1960s. They were published in booklets in the late 1960s before appearing in strip form in a newspaper in 1970, under the pen name Kim. (X) came into popular culture again with the advent of social media. Identify (X).

image001

Ans. Love Is cartoons

Q 2. (X) brand of vodka is partially owned and endorsed by (Y). (X)features in hit music videos of (Y) “Rain over me ” and “Give me everything tonight”. Identify (X)and (Y). 

image002

Ans– X- Voli vodka  Y- Pitbull

Q3. This text appeared as an advertisement in The Saturday Evening Post on January 02,1915. It is the most famous creation of adman Theodore McManus created for Cadillac motors. Which piece of text is being referred here ?

image003

Ans. – The Penalty of Leadership

Q4. Designer Joseph Platt made this famous design in the year 1933. This design is small but so powerful that it differentiates product of a famous stationery brand from the rest. Which design feature is attributed to him ?

image004

Ans.–Arrow clips on Parker Pens

Q5. Pocketsize paperback books were started by publisher Simon & Schuster. They were called Pocketbooks. This improved readership of many old classics. Which novel got the tag Pocket Book #1.

 

Ans.Lost Horizon by James Hilton.

Q6. John Casado and Tom Hughes designed this logo for (X) popularly known as (Y) logo for distinctive style of strokes and colors of artist (Y), but as per the designers they were inspired by drawing style of Henri Matisse.Identify (X) and (Y).

image006

Ans.  XApple Macintosh logo  Y – Picasso

Q7. Name this automobile designed by C.R. van den Brink and H.M. Kroonen, unveiled at the Geneva auto show in 2007. This carried a hefty price tag of $35,000+

image008

Ans. – Carver One

Q8. Which tree is depicted on the logo of First national bank of south Africa.

image010

Ans. – Acacia

Q9. Hank Ketcham created famous cartoon character Dennis The Menace in 1950s. Many years later, he wrote his memoirs with a title seemingly a pun on name of a play by William Shakespeare.What was the title of his memoirs?

image012

Ans. The Merchant of Dennis (The Menace)

Q 10. Naomi Parker Fraley was a female worker on Naval Air Station in California. She inspired wartime poster made by J. Howard Miller in 1943 for Westinghouse Electric as an inspirational image to boost worker morale. How do we better know this work and Ms Fraley ?

image015image014

Ans. –(a) We Can Do It posters,  (b) Rosie The Riveter

  • The  quiz is compiled by Anshuman Srivastava. Anshuman works with NTPC Ltd. as DGM(Corp . Plng.) at HQ in New Delhi . He has a keen interest in quizzing as a way of learning and sharing . He has  has won many quizzes including NTPC’s in-houe quiz competition Medha Pratiyogita 4 times. 

 

 

 

 

 

Weekly Business Quiz # 442

India

Q 1. PM Modi inaugurated the longest rail – road bridge in India called Bogibeel bridge on Dec 25 2018 . Over which river is this bridge ?

Ans. Brahmaputra

Q 2. Who has acquired the controlling stake in the Max healthcare chain of hospitals that will make the combined entity the largest hospital chain in North India ?

Ans. Radiant healthcare through KKR

Q 3. Which retail group has launched its Retail 3.0 strategy that combines digital and bricks and mortar and calls it the TATHASTHU model ?

Ans. Future Group

Q 4. In the recently released big budget Kannada and other language Film KGF , what does G stand for ?

Ans. Gold …KGF stands for Kolar Gold Fields

Q5. Name this 83 year old brand that represents the handloom weavers of Tamil Nadu. It has seen a remarkable turnaround under a new leadership in the last 4 years.

Ans. Co-optex

Q6. As per a recent report from the delivery service Swiggy’s which dish was the most ordered item by Indians in the last one year ?

Ans. Chicken Biryani

Q7. SEBI has announced that they will soon come out with a ‘sandbox’ policy. What is a ‘sandbox’ ?

Ans. The Sandbox policy will allow companies to test products in a closed environment, a particular geography or among a set of users, before they are allowed roll out commercially meeting all regulations.

Q8. Which 2 Public Sector banks are investors in the Life Insurance co. Star Union Daichi ?

Ans. Bank of India and Union Bank of India
Q9. Who has been appointed as the new CFO of Infosys from March 2019 ?
Ans. Nilanjan Roy

Q 10. Which company merged with KPIT and now will be demerged into two separate companies from January 2019 ?

Ans. BirlaSoft
Q 11. What service is provided by the startup VOGO in which Ola has invested ?
Ans. Scooters sharing/ rentals

Q 12. Why is India’s drug regulator conducting raids on Johnson and Johnson and seizing talcum powder ?

Ans. Presence of asbestos

Q 13. What is the new name for the merged entity formed by the merger of IDFC Bank and Capital First ?

Ans. IDFC First Bank

Global

Q 14. Name this fund manager and philanthropist . He is called the Father of Hedge Funds and as a philanthropist he advocates liberal democracy and open society. He has been named the FInancial Times person of 2018.

Ans. George Soros

Q 15. Goodyear has withdrawn out of Venezuela due to the economic crisis there . What severance benefits it is offering its workers ?

Ans. 10 tyres each

Q 16. When Elon Musk wanted to name his company Tesla , he found it was already taken. He later bought it for 75000 $. What was the alternate name thought for Tesla ?

Ans. Faraday

Q 17. Identify this logo.

python

Ans. Python – the programming language

Q 18. What is the business of Cronos a Canadian company where Altria Group, the maker of Marlboro has invested ?

Ans. Marijuana

Q 19. John Rockefeller had a Family Office in 1882. It has become popular in the last decade or so. What is a ‘family office’ ?

Ans. Family offices manage families’ wealth, administer assets and often other services, from paying bills to succession-planning

  • Compiled by G.Mohan @go_mohan 

Weekly Business Quiz # 441

India

Q 1. After the merger of HUL and GSK Consumer Healthcare what would be the share of GSK in HUL ?

Ans. 5.7 %

Q 2. Who will be taking over as the Chief Creative Officer of Ogilvy worldwide ?
Ans. Piyush Pandey
 Q 3. Birla Tyres is going to be demerged out of which Birla Group Co ?
Ans. Kesoram Industries

Q4. Who has Govt appointed as the Chief Economic Adviser in place of Arvind Subramanian ?

Ans. Prof Krishnamurthy Subramaniam
Q5. Where has the 4th international airport in Kerala come up ?
Ans. Kannur
 Q6. Which auto co has launched a new SUV Alturas G4 in India ?
Ans. Mahindra

Q7. Which event in Udaipur helped Mumbai airport to create a new record of handling 1007 flights in a single day ?

Ans. Isha Ambani wedding celebrations at Udaipur

 Q8. Where has INOX launched its first LED screen based on Samsung’s ONYX technology ?

Ans. Mumbai

Q9 . Arundhati Bhattacharya has taken over as the Chairperson of SWIFT India. Expand SWIFT

Ans. Society for Worldwide Interchange of Financial Telecommunications

Q 10. When the newly appointed RBI Governor Shaktikanta Das retired as Secretary from Govt of India in 2017 what parting gift did he receive from the Govt ?

Ans. A Rupee 1 currency note carrying Shaktikanta Das’s signature

Q 11. What new product category has Titan entered the Indian market with the brand name TANEIRA ?

Ans. Sarees

Global

Q 12. The original designer of the I Love NY is not happy with the Amazon’s version. Who was the original designer in 1977 ?

Amazon-NY-logo-1024x535

Ans. Milton Glaser

Q13. Identify this business executive who was India head of Facebook and has now become a fund manager with SoftBank

KirthigaReddy

Ans. Kirthiga Reddy

Q14. Which country has announced that to emphasize its focus on environment , it is making public transport through train , trams and buses entirely free for all , a first in the world ?

Ans. Luxembourg

Q15. Infiniti is luxury car division of which auto maker ?

Ans. Nissan

Q 16. Samsung has replaced another advertiser as the brand with the biggest advertising spend worldwide. Who has it replaced ?

Ans. Procter and Gamble

Q 17. In financial lingo, what are ‘Munis’ ?

Ans. Municipal Bonds

Q19. This 7 year old is the highest earning You Tube star . Name him and his estimated earnings

ryan

Ans. Ryan , Ryan ToysReview is the YouTube channel. 22 Million $

Q20. To which country does this airline belong ?
azul
Ans. Brazil

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 440

India

Q 1. In which country have 7 Indian IL&FS employees held as hostage by the local employees for non payment of salaries ?

Ans. Ethiopia

Q 2. What business is the startup EV Motors India in ?

Ans. Network of charging stations

Q 3. Who is behind the newly launched digital entertainment company Dharmatic Entertainment ?

Ans. Karan Johar

Q 4. What does Dabur call its Chyawanprash that is Sugar Free ?

dabur

Ans. Dabur Chyawanprakash sugar free

Q 5. SBI Mutual Fund is launching its first Smart Beta Fund. What are Smart Beta Funds ?

Ans. A smart Beta ETF is a type of exchange-traded fund that uses alternative index construction rules instead of the typical cap-weighted index strategy, in a transparent way. It takes into account factors such as size, value and volatility.

Q 6 Which Maruti model that was launched in 2005 has hit sales of 2 Million cars since its launch recently ?

Ans. Maruti Swift

Q 7. Where is India’s largest floating solar energy project of 150 MW being implemented by Solar Energy Corporation of India coming up ?

Ans. Rihand Dam on the UP-MP border

Q8. Revv, the car rental company has come up with a unique offer called OPEN not offered in India before. What is unique about it ?

Ans. New cars, over 25 different models ,  are available on rentals with no down payment and road tax upfront payment

Q9. As air pollution news occupies headlines, consumer durable marketers are pushing air purifiers. Most air purifiers use HEPA filters. Expand HEPA

Ans, High efficiency Particulate Air

Q 10. Which model of Bajaj Auto has Rajiv Bajaj accepted as his  biggest failure ?

Ans. Bajaj Discover 100

Q 11. Which state in India receives the largest amount by way of remittances from abroad ?

Ans. Kerala

Q 12. Why is there a threat of over 1,00,000 ATMs closing down by next year in India ?

Ans. The new safety regulations for ATMs will increase the costs so much that ATMs will become unremunerative

 

Global

Q 12. In which country chess has become so popular and fashionable that there are chess bars, chess art , chess fashion etc thanks to a world champion ?

Ans. Norway -because of Magnus Carlssen

Q 13. The day after Thanksgiving is called Black Friday. It is the official start of the holiday season , then why is it called Black Friday ?

Ans. Black friday in the shopping sense dates from the 1960s and was originally used with reference to congestion created by shoppers; it was later explained as a day when retailers’ accounts went from being ‘in the red’ to ‘in the black’.

Q 14. Name this Chevrolet car model that was launched in 1950s and it peaked in 1960s. It was a big status symbol among filmstars that it was mentioned in a Kishore Kumar song. Now it is being withdrawn by GM

Ans. Chevrolet Impala

Q 15. What is unique about the CEO Beth Ford of Land O’Lakes a Fortune 500 company ?

Ans. First CEO who had openly announced her LGBT status

Q 16. In the US cities, Bird , Scoot, Skip and Lime are becoming a rage in the various cities. What are they ?

Ans. e-scooters on rent

Q17. 5G phones and networks are.expected to be launched commercially worldwide in early 2019. One of its key feature is eMBB. What is eMBB ?

Ans. Enhanced  mobile broadband

Q 18. WPP the advertising group,.has announced the merger of two of its advertising arms worldwide to create an integrated agency . Which two arms are being merged and what would be its new name ?

Ans. Wunderman and JWT will merge to form Wunderman Thomson

Q 19. Which is the biggest online travel agency in China ?

Ans. CTrip

Q 20. Name this US based fast food chain founded by Truett S. Cathy. It runs in his strong Christian beliefs so remains closed on Sundays, Thanksgiving and Christmas. He has instructed that his family can sell it but not take it public.

Ans. Chick Fil- A

Q 21 Force India will no longer be seen in the 2019 F1 season. In what name will that team appear after the change of owners ?

Ans. Racing Point

Q 22. What is the name of the late stage venture capital fund of Alphabet Inc with HQ is San Francisco ?

Ans. CapitalG

Q 23. By announcing that they have launched their last satellite , which communications major has announced the end of Satellite TV as we know it ?

Ans. AT & T ‘s DirectTV division

Q 24. Who is the producer of a small film called ROMA in a few theatres in US, UK , Canada with little publicity ? Yet, it is making news

Ans. Roma has been produced by Netflix which does not release it in theatres. The film has got a theatre release to make it eligible for Oscar

Q 25. In India Sony has Sony Liv OTT streaming service. What is the OTT service from Sony in US called ?

Ans. Playstation Vue

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan