Month: September 2012

Weekly Business Quiz # 148

Q 1. How did the Nokia company get its name ?

Ans. From the Finnish river Nokiavirta

Q2. Who has been recently appointed as the chief economist of World bank ?

Ans. Prof Kaushik Basu 

Q3. What is the name givn to RBI project to identify fake currency ?

Ans. Paisa Bolta Hai

Q4. Name the Zurich based consultancy acquired by Infosys recently for 350 mn $,

Ans. Lodestone 

Q5. What was the professional qualification acquired by Verghese Kurien before he became a milkman.

Ans. Mechanical engineer.

Q6. Which university has beaten Cambridge University to become the top university in QS university rankings for 2011-12 ?

Ans. MIT 

Q7. In the long haul flights Air Asia has designated seven rows as “quiet zone” . Why is the zone quiet ?

Ans. No tickets are issued to children below the age of 12 in these rows 

Q8. After the resignation of TMC leader Mukul Roy over FDI in retail issue, who is the new Minister of Railways ?

Ans. CP Joshi 

Q9. Saina Nehwal has signed the biggest contract for a non-cricketer. Who is managing her endorsements ?

Ans. Rhiti sports management 

Q10. Asian heart institute in Mumbai has been given the permission to implant artificial heart in patients. What is its price ?

Ans. Rs 1 crore 

Q11. In managerial decision making what is confirmation bias ?

Ans. Seeking info that supports the argument and discount the info that does not 

Q 12. What is the new name of the brokerage firm Morgan Stanley Smith Barney ?

Ans. Morgan Stanley Wealth Management after MS inc its stake to 65 %  

There were no posts during the last two weeks. My sincere apologies.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Advertisements

Weekly Business quiz #147

 

Q 1. Name the two leading tech cos whose alliance dominated the  computer industry in the last 20 years. It was called the WINTEL alliance.

Ans. Microsoft and Intel

Q2. As per the Indian FDI policy for insurance, FDI is allowed only upto 26%.   Aviva is a British company/brand. Name its Indian partner who owns 74%.

Ans. Dabur

Q3. FDI in retail is not allowed as per current Govt. of India policy.  With which Indian group is Wal-Mart, getting ready to launch in India as soon as it is announced.

Ans. Bharti

Q4. Which Indian group had set up JVS with many internal majors fan later broke it.  With GE, P&G, Sara lee, Pillsbury, etc?

Ans. Godrej

Q5. Which  Steel Plant was set up by the Indian Govt. with a strategic alliance with Krupp & Demag of Germany ?

Ans. Rourkela Steel Plant of SAIL

Q6. Honda entered India through many JVs. With Honda for motorcycles, with Kinetic for scooters, with whom did they tie-up for cars?

Ans. Shriram Industrial Enterprises Litd

Q7. In aviation business, there are three major alliances between airlines to do code shsaring, managing ground operations etc.  Name them.

Ans. Skyteam, OneWorld and Star Alliance

Q8. Which 2 PSUs have come together to set up a EPC  company ? The foundation stone was  laid by Prime Minster in 2010 at Mannavaram in Chittoor District of AP

Ans. NTPC and BHEL

Q9. HPCL Mittal Energy Ltd which has implemented the Guru Gobind Singh Refinery Ltd. at Bhatinda, Punjab is a JV between   HPCL and Lakshmi Mittal.  What is the equity holding structure of the company ?

Ans. HPCL and Mittals have 49 % each. 2 % is with FIs

Q10. Tokio Insurance has a JV with IFFCO for General Insurance.  With whom do they have a JV for Life Insurance?

Ans. Edelweiss

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Weekly Business Quiz #146

 

Q 1. A clothing store in Vastrapur Ahmedabad that opened recently has sparked a controversy. Why ?
Ans.  It has been named Hitler
 
Q2. In airline business what is code sharing ?
Ans.  An arrangement by which airlines can reserve seats in each other’s flights
 
Q3. Name the pharma co that has launched a women’s cream called “18again”
Ans. Ultratech
 
Q4. Name the Russian billionaire who has instituted a prize for fundamental physics that has a prize money of 3 mn $.
Ans. Yuri Millner
 
Q5. Which Internet co has got the deal for conducting the 2 G spectrum auction recently ?
Ans.  Times Internet Ltd
 
Q6. Which website is India’s largest music service ? 
 
Q7. Which co prides itself as the world’s largest digital satellite linked cinema chain?
Ans. UFO Moviez
 
Q8. What unique feature has been provided in a Logitech keyboard ?
Ans. Washable keyboard
 
Q9. Who has acquired Bharti’s Centum learning division ?
Ans.  Everonn
 
Q 10. Name the Indian auto major which is working on car that runs on compressed air .
Ans. Tata Motors
 
Q 11. Which science writer is credited with introducing the much abused term “paradigm shift ” nearly 50 years ago ?
Ans. Thomas Kuhn
 
Q 12 As per Comscore what is the no 1 activity of Indian Internet users accounting for 1 in every 4 minutes ?
Ans. Social media
 
       Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan