Month: December 2012

2012 in review

Wishing all the readers of India Business Quiz a very Happy and Prosperous New Year. Learn, share and enjoy – G.Mohan

The WordPress.com prepared a 2012 annual report for this blog.

Here’s an excerpt:

About 55,000 tourists visit Liechtenstein every year. This blog was viewed about 180,000 times in 2012. If it were Liechtenstein, it would take about 3 years for that many people to see it. Your blog had more visits than a small country in Europe!

Click here to see the complete report.

Advertisements

Weekly Business Quiz # 161

Q1. What is the name of a new family board game that encourages people to borrow recklessly and go rogue ?
 
Ans.  Market Meltdown
 
Q2. Which Indian CEO has been ranked at No 7 in the best CEOs of the world by Harvard Business Review ? 
 
Ans. Y C Deveshwar
 
Q3. Which is the world’s largest charity foundation in terms of funds with $ 37.4 Bn ? 
 
Ans. Bill and Melinda Gates Foundation
 
Q4. For whom has DoT  launched a new helpline number 181. ? 
 
Ans. Women
 
Q5. In telecom business what is m2m communications ?
 
Ans. Machine to Machine
 
Q6. To help which well known Carnatic musician did R Thyagarajan of Shriram Group start Shriram Transport Finance ?
 
Ans Lalgudi Jayaraman
 
Q7. Who has acquired NYSE Euronext exchange for over $ 8 bn ? 
 
Ans. ICE
 
– Compiled by G.Mohan Follow me on Twitter @go_mohan

 

Weekly Business Quiz # 160

Q 1. Who is the first woman to head the industry body FICCI ?

Ans. Naina Lal Kidwai

Q 2. Why is AOL paying a bonus of $ 1056 to all its employees ?

Ans. AOL has sold patents worth $ 1.056 Bn to Microsoft

For more read the link.

Q 3. What revolutionary tech did Norman Woodland invent. He died recently in New York .

Ans. Bar code

For more read the link.

Q 4. Why did the I & B minister ban hindi film music in AIR in1952 that gave opp to Radio Ceylon?

Ans. He felt the Hindi film music was vulgar, erotic

For more read the link

Q 5. According to ISB what % of BSE top 500 cos. Are family owned ?

Ans. 73 % 

Q 6. In EID Parry what does E I D stand for ?

Ans. East India Distillers

Q 7. India’s first sugar plant was set up in 1842 in Nellikuppam TN. Which co owns this plant now ?

Ans. EID Parry

For more read the link.

Q8. Which indian city’s TEDx licence has been cancelled ?

Ans. Chennai 

Q9. Which bank will open 12 branches in 12 districts of 12 states at 12.12 pm on 12.12.12 ?

Ans. IDBI bank 

Q 10. One of the early brands of Wipro has been sold to Cargill India. Name the brand.

Ans. Sunflower  

– Compiled by G.Mohan Twitter @ go_mohan

Weekly Business Quiz # 159

Q 1. What is the social welfare project in Mumbai which Ratan Tata will take up after his retirement ?

Ans. Veterinary hospital

For more read link.

Q 2. Which Indian co has acquired an FMCG co In Singapore for over 144 mn $ ?

Ans. Wipro

For more read link.

 Q3. What was the amount spent by Walmart in lobbying for FDI policy change in India ?

Ans. 25 Mn $ 

For more read link.

 4. Which Indian co is the largest tractor manufacturer in the world ?

Ans. Mahindra and Mahindra 

Q5. When a caviste asks ” blanc ou rouge ” in Paris what is he talking about ?

Ans. Red or white wine 

For more read link.

 Q6, French are obsessed with Provenance when they buy things. What is it. ?

Ans. Source of things or objects 

For more read link.

 Q 7. Nassim Taleb has a new book on Antifragility . What is anti-fragility ?

Ans. Things or qualities that gain from volatility

For more read link.

 Q8. Which recently released movie has been given two awards by Indian govt for promoting Indian tourism ?

Ans. Life of Pi

– Compiled by G.Mohan Follow on Twitter @go_mohan

Weekly Business Quiz # 158

Q1. Which MNC pharma co is stirring up the insulin market with a pen called Allstar ?
Ans. Sanofi

Q2. Where did the FM Chidambaram inaugurate the second campus of Indian School of Business yesterday ?
Ans. Mohali

Q3. If IMAX is from Canada, Village Roads is from Australia from which country is Cinepolis ?
Ans. Mexico

Q4. Who is the new face of Revital after Yuvraj Singh ?
Ans. Salman Khan

Q5. In the context of men’s apparel connect peak, notch, shawl etc
Ans.Designs of coat lapels

Q6. Which Indian business group had planned to launch SHILTON chain of hotels and later abandoned it ?
Ans.  UB Group of Vijay Mallya

Q7. Which brand came up with the original digestive biscuit ?
Ans.  McVities

Q8. What new method of writing Internet address is now available in India ?
Ans.IPv6

Q9. The first cola brand from Parles was not Thums Up. What was the name of the first cola launched by them in 1949 ?
Ans. Gluco Cola

Q 10. Parle G is the world’s largest selling biscuit by volume. In 1929, it was launched as a substitute for an imported brand. Name it.
Ans. Glaxo

–       Compiled by G.Mohan Folllow me on Twitter @go_mohan