Month: November 2010

Weekly Business Quiz # 55

Q1. Why do farmers love the fungus MYCORRHIZA ?

Ans.  These fungii helps roots to rejuvenate

Q2. In India where economy and value for money are often used as USPs, a small car is promoted as being ‘fittingly expensive’. Name it.

Ans. VW Beetle

Q3. Dubbed as a cross between the VODAFONE and VIDEOCON logos which co now wants a name for its new logo a la NIKE’S Swoosh ?

Ans. AIRTEL

Q4. Besides being brokers what is common to Rakesh Jhunjhunwala, Uday Kotak, Vallabh Bhansali and Manish Chokhani ?

Ans. All from the same school Hindi Viya Bhavan in Marine Lines

Q5. As per Niira Radia who files the highest income tax returns amongst journalists ?

Ans.  Udayan Mukherjee of CNBC. paid Rs 6cr tax last year

Q6.Who signed the first ever US patent in 1790 issued to Samuel Hopkins ?

Ans. George Washington

Q7. Connect Carrier , OTIS, Sikorsky and Pratt and Whitney to a Fortune 500 company

Ans. United Technologies

Q8. British PM wants to measure the Happiness Index of UK. Who has inspired him for the it ?

Ans Amartya Sen

Q9. Which popular personal finance TV host signs off with ‘People first, then money, then things’ ?

Ans.  Suze orman on CNBC

Q10. Which term traces its origin to Willard Hotel Washington where President Ulysses Grant met people to discuss policy matters ?

Ans. Lobbying

Q11. Which co has launched a new 3-in-1 suit fabric called HATRIC that has the best of cotton, silk and polyester ?

Ans. Arvind

Q12. Praful Patel is charging airlines of ‘predatory pricing’. What does it mean ?

Ans. Anti competitive measure of pricing products at low prices

Q12. CEO of which housing finance co has been arrested in the ‘cash for loans ‘ scam ?

Ans. LIC housing finance

Q13. Which city is the first to launch mobile number portability (MNP) in the country ?

Ans. Rohtak

Q14. Which drink brand owned by Nestle is being launched in India by Coca cola ?

Ans. Nestea iced tea

Q15. Which well known international media house has launched its first magazine in india KNOWLEDGE ?

Ans. BBC

Visual Quiz

Identify these mascots and the brands they are associated with. Answers as comments.

Brands and their mascots
Asian Paints – Gattu, Amul Moppet, McDonalds -Ronald Mcdonald, Kelloggs-Cornelius the Rooster
Advertisements

Ratan Tata’s telecom sector sob story

If you analyse case studies on strategy, business success would be attributed to one or more of these factors. First mover advantage, cutting edge technology from global leaders, big brand name, deep pockets, broad portfolio of products and services, opportunistic acquisitions etc. But if you would like to know an example of how despite all of the above , a business does not achieve success look at Tata’s telecom sector businesses. Despite everything, it is an also-ran in one of the fastest growing markets. Not becoming for India’s largest business house.

Way back in 1983, Ratan Tata had visualised entry into telecom as a part of the business plan for Tata Industries. When the government  liberalised EPABX , Tata Telecom was set up in 1989 in collaboration with OKi of Japan. Tata Telecom later entered into collaborations with AT & T in 1994 and Ericsson in 1995 for distributing and commissioning various telecom hardware products in India. Tata Keltron was the second venture of Tatas for manufacture of push button telephones, in collaboration with Siemens. The hardware side of telecom business tasted some success in the late nineties and early 2000s. Tata Keltron was a BIFR case for some time and later merged into Tata Telecom. Now the Tatas have virtually exited the hardware side of telecom having sold majority stake in Tata Telecom to Avaya in 2004. Now this company is called Avaya Global Connect.

Tata Teleservices Ltd was the vehicle through which Tatas entered the telecom services market way back in 1996. It started with basic telephony services using the CDMA technology for fixed wireless. TTL started with the AP circle. In 2002, Tatas acquired Hughes telecom , a basic services operator in Maharashtra and renamed it Tata Teleservices (Maharashtra) Ltd. TTL now has an all India footprint and offers both fixed wireless and mobile phones under the Tata Indicom brandname.

Tatas were also among the first set of licence holders for cellular services, through a joint venture with Bell Atlantic. They started their GSM operations from AP. After Bell Atlantic exited the JV, it became part of a Birla-AT&T- Tata joint venture, often referred then as BATATA in the media. In 2002, it became Idea Cellular Ltd and management control was with the Birlas. In 2006, Tatas exited this venture completely.

After initially betting on CDMA technology and exiting GSM completely, Tatas re-entered GSM once again through Tata DoCoMo in 2008. By then telecom regulatory regime had changed to Unified Access Services from separate licence for basic, fixed wireless and mobile services.Also, additional spectrum was issued in 2008 to new players, the origin of the current 2G scam. TataDoCoMo is credited with the price war that started in 2008 with per sec billing plans etc.

Perhaps unable to break into the crowded marketplace for cellphone services, Tata brought in the Virgin mobile brand in India. Virgin mobile was positioned as a national youth-focussed mobile service. Tatas took some regulatory risks by bringing in Virgin when the policies related to MVNO ( Mobile virtual network operator) were not very clear. Virgin mobile today offers both GSM and CDMA services.

As if these many ventures was not enough, Tatas acquired a strategic stake in Videsh Sanchar Nigam Ltd (VSNL) when the government of India started its divestment process in 2000-01. VSNL had a monopoly in International Long Distance telephony till 2002. VSNL , also the first Internet Service provider ( ISP) in India since 1995 and had brought internet to India. Before acquiring VSNL, Tatas also got an ISP licence and had launched Tatanova services in a few cities. VSNL is now Tata Communications. Tata Communications having lost monopolies is now hardly the money-spinner VSNL once was.

After all these years of investment, hard work and risk-taking, if one looks at the report card it is not a pretty picture for the Tatas. In cellular subscribers base Tatas are 5th behind Bharti, Reliance, Vodafone and BSNL. After the launch of Tata DoCoMo the new subscriber additions are faster. In wireline, they are again 5th behind BSNL, MTNL, Bharti and Reliance as per this report. Financially, Tatas are even worse off. TTSL continues to reel under losses. As per an ET report the accumulated losses of the unlisted TTSL had mounted to Rs 10, 991 crores at the end of March 2009. The listed company Tata Teleservices Maharashtra continues to make losses. It reported Rs 97 crore loss in the latest quarter. The other listed company Tata Communications Ltd is also reporting losses. The consolidated results show a loss of over Rs 500 crore on a revenue of Rs 11,000 crore. The Indian operations are profitable but it is the African subsidiary which is reeling in losses.

Not able to become the market leader, in a market like India, where johnny-come-latelys like Bharti have become market leaders is bad. Accumulating huge financial loss is worse. But as if these woes were not enough the Radia tapes controversy has added further to the tale of woes emanating for Tatas from the telecom business.

The Radia tape controversy has hit the Tatas where it hurts most. Tatas had a squeaky clean image in a country where corporates are known to grease the wheels of power to make things happen. Tatas had almost the image of a lotus in a cesspool.

There is nothing incriminating in the conversation between Radia and Ratan Tata. But it is quite clear that Tatas also play the same game that most corporates play to garner favours in the corridors of power and also manipulate in the choice of ministers. As it appears they were not in favour of Dayanidhi Maran , getting the Telecom ministry in UPA-II and used the services of Niira Radia to manipulate the choice of portfolios. Now there is another investigation opened up to find out the role of Tatas in funding Unitech through an advance paid for a land deal just before they had to make payment for the telecom licence.

Even in hindsight it is difficult to point out what blunders did Tatas do in the telecom business. Was it poor strategy ? Was it poor execution of strategy ? Was it poor leadership ? Was it inability to secure favours and other privileges like free spectrum by manipulating the levers of government, (which Ratan Tata himself charges some other operators)  ?

The Radia tapes have taken the sheen of Tatas a bit, perhaps, quite a bit. Now, they don’t even have the excuse of playing straight in an otherwise corrupt and crooked business environment.

Ratan Tata as he gets ready to hang his boots in 2012, would surely regret not having quit the murky telecom business earlier. It will remain a blackmark in his illustrious track record of  enormous achievements.

What will be the impact of Radia tapes on Tata brand
(polls)

INDIABIZQUIZ SMS Channel launched

 The daily updates to this quiz will be available through a newly launched Google SMS Channel. This channel is called INDIABIZQUIZ. The Link is http://labs.google.co.in/smschannels/subscribe/INDIABIZQUIZ .

Readers can also subscribe to this channel by sending an SMS to 9870807070 with ON INDIABIZQUIZ in the message. This is available for readers in India only.

The daily business questions will continue to be available through Twitter @go_mohan and this blog.

Weekly Business Quiz # 54

Q1. As per a recent survey by GMAC the agency for GMAT what is india’s rank for doing management education ?

 Ans. No 4

Q2. Why has the Competition Commission of india imposed a fine of Rs 1 cr on Kingfisher airlines ?

Ans. For the deal with Jet airways

Q3. Which economist politician has written a book titled SATYAM SPECTRUM SUNDARAM ?

Ans. Dr SUBRAMANIAN SWAMY

Q4. Which sports car has models called BOXSTER, CAYENNE, CARRERA, PANAMERA etc ?

 Ans. PORSCHE

Q5. Níira Radia is in the eye of the 2G spectrum scam. Name the corporate lobbying firm she heads.

 Ans. Vaishnavi Communications

Q6. What is the stated reason for sacking Air India Express COO Pavan Arora ?

Ans. Fudging his CV and referencing Bauldof the Air India COO

Q7. One of the promoters of ENAM was in the limelight along side Harshad Mehta. After the scam he went off media. Name him.

Ans. Nemish Shah

Q8. Why has Amar Bose of BOSE Corp sworn never to take his company public ?

Ans.  To have freedom to plough money into research

Q9. In silicon valley who is the best paymaster ? This co is forcing Google to hike salaries .has launched a GMAIL killer recently.

Ans. Facebook

Q10. How did the brand REEBOK get its name ?

Ans. Reebok is an Afrikans way of spelling African antelope Rhebok

Q11. Spectrum Raja has allegedly favoured SWAN telecom with 2G licences. Name the businessman behind Swan.

Ans. Anil Ambani

Q 12. Bonus question : Identify these women and what connects them. Answers as comments.

POWER WOMEN QUIZ

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans. 1. Nita Ambani 2. Anuradha Mahindra 3. Parameshwar Godrej 4. Maureen Wadia… The connection is all are wives of well-known businessmen. They are celebrities and powerful women in their own right.

-Compiled by G.Mohan

Weekly Business Quiz # 53

Q1. Name the only non allopathic drug in top 12 in terms of sales in india. Brand and company both.

Ans. Liv 52 HIMALAYA Drug co

Q2. Which over 100 yr old brand of premium motorcycles from UK will soon be launched in India ?

Ans.  TRIUMPH

Q3. “Nothing good happens online after 1 AM” is the tagline for socialmediasobrietytest. What does this site do ?

Ans. The site stops drunk to post on Facebook/Twitter

Q4. Which all india coffee chain was set up as a workers coop in the ’50s by communist AK Gopalan ?

Ans. Indian Coffee House

Q5. Which 2 wheeler manufacturer has launched its first motor cycle model STALLIO endorsed by Aamir Khan ?

Ans. Mahindra

Q6. Why an employee in US cannot be sacked for comments made on social networking site Facebook ?

Ans. They are Private msgs argues National Labor Relations Board, US

Q7. Designers from which 2 Tata cos have collaborated to create a ‘Goldplus Nano’ ?

Ans. TATA MOTORS and TITAN

Q8. Tirupati temple collects 15 lakh kg p.a. Auctions at an av 11000 per kg. Prices vary based on 6 grades. Gray is the best.What are we talking about ?

Ans. Human hair

Q9. Which chain of ethnic indian clothes was started by american John Bissell 50 years ago ?

Ans. Fabindia

Q10. Who beat whom recently to become india s largest refiner ?

Ans. IndianOil beat Reliance

Link to how Logos changed from rediff http://www.rediff.com/business/slide-show/slide-show-1-a-look-at-how-companies-rebrand-with-new-logos/20120718.htm

Q 11. Logo Quiz. Identify the logos. Answers as comments.

Identify these logos

 

Bald and Beautiful Quiz

Here are pictures of people from the world of business and management. All have a shining pate.
Identify them. Answers as comments.
 

1. Anil Agarwal 2. S .Ramadorai 3. Swraj Paul 4. Sanjeev Bhikchandani 5. Seth Godin 6. Mark Mobius 7. Stephen Covey 8. Robin Sharma