Weekly Business Quiz # 394

India

Q1. Hyundai has been dethroned as the No 1 car exporter from India in H1-2017-18, it is No 4 now. Who are 1,2 and 3 ?

Ans. 1. Maruti 2. Volkswagen  3. General Motors

 

Q2. Which Indian health insurance company has launched Health Insurance ATMs to conduct tests and issues policy instantly ?

Ans. Max Bupa

Q3. One of the announcements on Diwali day by Ratan Tata was a donation of Rs 1000 cr for cancer hospitals. How many centres and which places ?

Ans. 5 centres in the following states

  1. Assam 2. Jharkhand 3. Rajasthan 4. Andhra Pradesh 5. Uttar Pradesh

Q4. Which Italian chocolate major has positioned its chocolates as “Golden Ladoo”for premium gifting during  Diwali and other Indian festivals ?

ferrero

Ans. Ferrero Rocher

 

Q5. With which recently launched premium chips brand would you associate Kolhapur businessman Sanjay Ghodawat known for his premium cars ?

sanjay ghodawat 

Ans. Grannary multi-grain chips and other snacks

Q6. One year after Cyrus Mistry got ousted as Tata Sons Chief, his trusted aide Prof Nirmalya Kumar says Ratan, Cyrus and Tatas lost. Who gained according to him ?

Ans. Six PR firms and Lawyers

Q7. Bhavish Agarwal is looking at OLA becoming a big player in OOH Media through OLA PLAY. Expand OOH .

Ans. Out-of-Home media

Q8. Which legendary Indian cricketer did a One Year MBA through correspondence just in case his cricket dream did not materialise ?

Ans. Rahul Dravid

Q9. Which state tourism is running a campaign saying it salutes Taj Mahal for making millions discover India, obviously, in response to UP taking Taj Mahal out of its tourism promotions ?

Ans. Kerala

Q10. Which is India’s first renewable energy company to get listed in New York Stock Exchange ? 

Ans. Azure Power Global Ltd listed in NYSE .It got listed in Oct 2016.

Q11. Name this Kolkata based company estd in 1942, in the cables and other businesses that has been ordered to be liquidated by NCLT for defaulting on loans

Ans. NICCO Corporation

Q 12. DSP Blackrock is launching a passive equity fund called Equal weight Nifty 50 Fund. What is a passive equity fund ?

Ans.  The fund will follow a passive strategy, which requires no intervention from fund managers when it comes to deciding which stocks to buy and in what proportion. The fund portfolio will comprise all the stocks that are there in the Nifty 50 index, 2 % each. 

Q 13, With which Indian co is BP Plc launching its chain of petrol pumps in India ?

Ans. Reliance Industries

 

Global

Q 14. Which country/state has announced a ” State Minister for Artificial Intelligence” , a first position of its kind ?

Ans. UAE, Omar Bin Sultan Olama is the first such Minister

Q 15. If IPOs are initial public offerings what are ICOs ?

Ans. Initial coin offerings of cryptocurrencies

Q 16. In which city is the world’s largest literary hotel ( in terms of books) The Literary Man located ?

literary-man-obidos-hotel-dining-LITMAN1122

ans. Obidos, Portugal

Q 17. Which recent scandal has led to a worldwide campaign with hashtag #metooin social media ?

Ans. Harvey Weinstein scandal in Hollywood

Q 18. Which company’s second Headquarters referred publicly as HQ2 has become a big competition among US states to attract it by giving tax breaks and incentives ?

Ans. Amazon

Q 19. After entering the cloud server business 3 years ago, why has HP Enterprise decided to move out of it , despite cloud being a growth area ?

Ans. Low margins and focus on hybrid cloud rather than serving large cloud players like AWS, Google and Microsoft who do not buy branded servers

 Q20. . In 1494, Luca Pacioli wrote the book. “Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita”.It was an enormous survey of everything that was known about mathematics – 615 large and densely typeset pages. Amidst this colossal textbook, Pacioli included 27 pages that are regarded by many as the most influential work in the history of capitalism.

What is described in these 27 pages, that is used to this day ?

Ans. Doube-entry book-keeping. To know more Listen to the BBC Podcast here. 

  • Compiled by G.Mohan Follow on Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s