Weekly Business Quiz # 395

India

Q1. GoI is launching an ETF – Bharat 22 in November. 22 scrips of mostly PSUs but it includes ITC, L& T and Axis Bank . How can govt sell Private Sector scrips ?

Ans. Govt is selling its stake in ITC, L & T and Axis Bank which it holds in SUUTI. ( Specified Undertaking of UTI)

Q2. Which corporate owns the Pro Kabaddi league finalists and eventual runners-upFortune Giants ? 

Ans. Adani Wilmar part of Adani group

Q3. Through which channel did Amul approach Indian railways to initiate a discussion on carrying Amul butter through railways ?

Ans. Via a Twitter conversation

Q4. Identify this woman who is considered to be the most powerful person for Facebook in India

Ankhi

Ans. Ankhi Das, Director of Public Policy, facebook India

Q5. Which is the largest project in terms of budget approved by Cabinet Committee of Economic Affairs ?

Ans. The Bharatmala project with an outlay of over Rs 5 lakh crore

Q6. Only one PSU general insurer does not have Insurance but Assurance in its name. Which one ?

Ans. New India Assurance

Q7. As one Reliance ADAG group co launched it’s IPO, another group co decides to shut down by November 18 , 2017. Name the 2 companies

Ans,. Reliance Nippon AMC launched its IPO and Reliance Digital TV, the DTH business will cease operations soon

Q8. What instrument of financial engg is GoI planning to use in order to raise the equity of beleaguered banks without raising fiscal deficit ?

Ans. Recapitalisation bonds

Q9. Identify this aircraft designer who has been featured recently in an Economist article. He claims that his plane is not getting approved because of bureaucratic hurdles.

Amol Yadav

Ans. Amol Yadav

Q10. As per the Q3 2017 numbers released which country’s market has replaced USA as the second largest smartphone market by volume ?

Ans. India

Global

Q 11. What new service has Amazon announced in US which allows delivery of packages inside the house when no one is there to receive ?

Ans. Amazon Key

Q12. Why did this old and juvenile sketch of Empire state building fetch $ 16,000 in an auction recently ?

Trump

Ans. Drawn by President Trump while he was in the real estate business

Q 13. Which city mayor says “no pedestrian shall cross a street or highway while viewing a mobile electronic device”, so has fixed fine upto 99 $? 

mobile walk

Ans. Honolulu, Hawaii

Q 14. CVS bid for Aetna seems to have been triggered by a fear of Amazon. Explain.

Ans. CVS is a grocery chain and Aetna is a health insurance major. Amazon is entering the prescription drugs business, hence CVS is trying to strengthen itslef to get more buying power by buying Aetna

Q 15. In sales promotion, what does the term ” redemption rate’ mean ?.

Ans. The number of sales promotion coupons converted to purchases expressed as a percentage of the number distributed.

Q 16. A sportsman endorsing a soft drink is commonplace. Why is Alex Hunter’s endorsement of Coke Zero unique ?

Ans. Alex Hunter is a virtual sportsman from the FIFA game

Q 17. FIFA U17WC concluded yesterday. Name the company that designs and markets FIFA, the most widely played computer/console sports game.

Ans. EA Sports aka Electronic Arts Sports

 

Q18. Which are the two countries that have large lithium deposits making them benefit most from the battery revolution ?

Ans. Australia and Argentina

Q19. Recently Saudi Arabia gave citizenship to Sophia. What is special or unique about this ?

Ans. Sophia is a robot and this is the first occasion a robot has been given citizenship by any country

Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan

Thanks to all those who subscribed to the Whatsapp newsletter. Enrolment of new subscriptions is temporarily suspended.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s