Weekly Business Quiz # 449

India

Q 1. What amount has RBI declared as dividend in its board meeting  recently, that will be given to its owner Govt of India  ?

Ans. Rs 28,000 crore

Q 2. In the recently revised rules for taxation on angel investors , what is the new age of a company from.launch to be called a startup ?

Ans. 10 years from the earlier 7 years

Q 3. In 1936, 10 companies of one industry belonging to Tatas, Khataus, Killick Nixon and FE Dinshaw groups came together to form one company. How do we know that company today ?

Ans. ACC Limited ( it became Associated Cement Companies and later shortened to ACC Ltd)

Q 4. Which elevators major has launched ‘Vaastu’ compliant elevators to woo the customers in India who believe in this ancient philosophy ?

Ans. Kone

Q 5. Which hotel chain has entered the homestays segment with AMA Trails and Stays starting with Coorg ?

Ans. Taj Group

Q 6. Patanjali has launched its apparel line Patanjali Paridhan with a TV and digital commercial . The tagline is Tann Man Dhan _____ What is the last word in the tagline/jingle ?

Ans. Indiapan

Q 7. India is the tenth fastest growing market for ad spends in the world expected to grow at 14 % in 2019 as per a Group M report. Which medium is expected to grow the fastest ?

Ans. Digital

Q 8. As per a Fast Company list which startup has been ranked No 1 as the most innovative from India ?

Ans. JioSaavn

Q9. If D Mart is promoted by Damani ( R K), V in V Mart stands for Value Retail, what does J in J Mart stand for ?

Ans. Jaipuria the family name of the founder Ravi Jaipuria

Q 10. Which industrialist’s autobiography is tentatively titled ‘The Incomplete Man ‘ and has been restrained from publishing by the Bombay High Court ?

Ans. Vijaypat Singhania ( former Raymond Chairman)

Q 11. What connects the Indian startups Oyo, Delhivery, Firstcry etc to the Saudi Arabian Prince Mohammed Bin Salman ?

Ans. Prince Mohammed Bin Salman oversees the soevereign wealth fund of Saudi Arabia called Public Investment Fund ( PIF) which has invested in Softbank’s Vision Fund that has stakes in many Indian startups including Oyo, Delhivery, Firstcry

Global

Q 12. Name this e-learning Guru in this picture with PM Modi ?

Thrun

Ans, Sebastian Thrun of Udacity

Q 13. P&G’s Tide Pods is a blockbuster product. But they are creating a serious problem due to which they are kept locked in supermarkets and homes. What is the problem ?

Tide Pods

Ans. Tide Pods have an attractive shape and colour that make them look like candies and young children eat them. The detergent inside is dangerous

Q 14. What industry connects the US manufacturers Lockheed Martin,.Raytheon Co, Northrop Grumman Corporation and General Dynamics Corp ?

Ans. All are large defence and armaments suppliers/ contractors

Q 15. Founded in 2013 by Russian brothers Pavel and Nikolai Durov, this app allows even upto 200,000 members in its channel. Because of its many features superior to other messaging apps, it is very popular. So popular that Iran and Russia wanted to ban it. Name it

Ans. Telegram

Q 16. This Chinese powerhouse has invested in over 700 startups. Out of which 123 are unicorns and 63 have gone for IPOs. The value of its holding in companies where it owns > 5 % is now worth over 500 Bn $. Name it.

Ans. Tencent

Q 17. Which fast fashion footwear retailer has announced that it will close all its 2100 odd stores in US and Puerto Rico ? 

Ans. Payless Shoesource

Q 18. What item made traditionally in India by hand is being made in an industrial scale by Leaf Republic as a clean tech product and marketed in the West ?

Leaf-Republic-plates

Ans. Disposable plates and tableware

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s