Weekly Business Quiz # 448

India

Q 1. Axis Bank is a private bank. Yet there is a disinvestment through an Offer for Sale of Axis Bank shares whose proceeds will come to the Govt of India. How did govt come to own shares in Axis Bank ?

Ans. Axis Bank was promoted by Unit Trust of India. When US-64 was dissolved, a Strategic Undertaking of UTI (SUUTI) was created which held shares of many companies including Axis Bank, L & T, ITC etc. Through OFS, govt is disinvesting a portion of their holding

Q 2. ITC has renamed its garment brand Wills Lifestyle . What is its new name and what other major change the company is bringing about in their apparels ?

Ans. WLS is the new name. It will only use natural ingredients for all items like buttons, thread etc

Q 3. The line ‘ Apna Time Aayega’ has been used in the ad copy of many adverts. This line is from which movie ?

Ans. Gully Boy

Q 4. For which brand has AR Rahman composed and sung in the TV Commercial called ‘Fearless songs’. He also appears in the TVC.

arrahman

Ans. Horlicks

Q 5. Which Chinese auto major X is entering India via a British Brand Y and launching an SUV model named HECTOR. Identify X and Y ?

Ans. X – SAIC  Y – MG Motors

Q 6. Which model is Honda withdrawing from Indian market after selling them for 7 years ?

Ans. Brio

Q 7. Which Indian airline is cutting down approx 30 flights in the last few days due to shortage of captains and pilots ?

Ans. IndiGo

Q8. With which celebrity would you associate the brands Daawat, Ariel, Dettol, Tata Sampann and Wonderchef ?

Ans. Celebrity Chef Sanjeev Kapoor

Q9. Who has been named as the new Air India Chairman ?

Ans. Ashwani Lohani, former Railway Board Chairman.

Q 10. In legal circles, a __________ is a payment made to a victim as compensation for injured feelings or emotional pain and suffering (such as the trauma following the wrongful death of a relative). This term is used for the money given to families of victims of terror attacks such as the one in Pulwama . Fill in the blank ?

Ans. Solatium

Q 11. As a retaliatory measure to the terror attack, what trade measure has been announced by Indian govt against Pakistan after withdrawing the MFN status ?

Ans. Customs duty of 200 % on Pakistani goods

Q 12. Shiksha Finance a South India based start up provides education loans to students . It has a loan book of over Rs 100 crore . Which students are their main target segment ?

Ans. Parents of school children from KG to class 12

Q 13. In the reopened Bombay House in Mumbai, Tata Group has created a place where hundreds of artifacts from various group companies have been showcased for public. What is it called ?

TXC

Ans. Tata Experience Centre ( TXC)

Global

Q 14. What is the popular name for the injectible Botulinum Toxin Type A and what is its main application ?

Ans. Botox, removing wrinkles

Q 15. Which US bank major has started issuing cryptocurrency becoming the first to do so ? It will use it for its wholesale payments business internally. What is the coin called, derived from the name of the bank ?

Ans. JP Morgan, JPM Coins

Q 16. In US, there are increasing instances of theft of catalytic converters from high end cars , because they can fetch as much as 450$ as scrap. What precious metal is used in the catalytic converters ?

Ans. Palladium

Q 17. With which international food and dairy major has Starbucks tied up to market their coffee and tea products through the grocery stores in many markets outside US ?

Ans. Nestle

Q 18. In the luxury car segment in the US, which which was the largest selling carin 2018 ?

Ans. Tesla Model 3

Q 19. The 4 engineers, Richard Schwartz, Dr Bradford Parkinson, Professor James Spilker and Hugo Fruehauf , shown here are the recipients of this year’s Queen Elizabeth Prize for engineering. Which system that we are using almost everyday did they develop ?

GPS

Ans. Global Positioning System ) GPS)

Q 20. After developing computers that beat humans in chess and quiz game Jeopardy , IBM built an AI machine ‘Miss Debater’ to compete with humans in debating . In the debating contest Miss Debater was pitted against a world champion Debater. The human won. Name this Indian American ?

Harish-Think-2019

Ans. Harish Natarajan

Q 21. In which country there was/is a practice of women giving chocolates to men in the workplace on Valentine’s day ? This is being resisted by women and some companies are also banning it

Ans. Japan..even South Korea has a similar tradition

Q 22. Which social networking company has just launched a Live video feature in its network ? Currently, this is by invitation in US only

Ans. LinkedIn

Q 23. Products made from.which natural ingredient, long known in India via Ayurveda , is being promoted by plastic surgeon of Hollywood celebrities Dr Raj Kanodia.and is being endorsed by Kim Kardashian West , Britney Spears etc ?

amla

Ans. Amla or Indian Gooseberry

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s