Weekly Business Quiz # 437

India

Q 1. Identify this businessperson and her company

devita saraf

Ans. Devita Saraf of Vu television..VU is now one of the largest selling TV being sold through e-commerce channels

Q 2. Name this co-operative bank with operations in Maharashtra mainly and HQed in Mumbai that celebrated its centenary this September

Ans. Saraswat Bank

Q 3. Between which two locations is Pepsi moving containers containing foods and snacks on inland waterways in India for the first time by MV R N Tagore ?

Ans. Kolkata and Varanasi on National Waterway No 1

Q4. Supreme Court has asked Delhi govt to implement withdrawal of vehicles beyond a certain age to fight pollution better . What upper age limit has been prescribed ?

Ans. 10 years for diesel vehicles and 15 years for petrol vehicles

Q5. India is largely a market for commuter bikes. Of late, a few ‘Super bikes’ are getting launched by companies like Motoroyale Kinetic . What is a super bike ?

super bike

Ans. More than 600 cc approx

Q6. With which country has India signed a 75 Bn $ currency swap agreement that will help India manage the foreign exchange volatility better ?

Ans. Japan during PM Modi’s recent visit

Q7. Deloitte India Technology Fast 50 companies 2018 was brought out recently, a list of fastest growing startups in India. Which city has the largest number i.e 11 in this list ?

Ans. Bengaluru

Q8. Who will be soon launching an SUV named KICKS ?

Ans. Nissan

Q9. ITC has entered the pouch milk market , first in Bihar and later Kolkata. It has been launched as an extension of their existing brand with Svasti tagged to it. Which existing brand is being extended ?

Ans. Aashirvaad

Q 10. Which Indian corporate major was involved in the construction of the Statue of Unity, i.e Sardar Patel’s statue at Kevadia, Gujarat ?

Ans. Larsen and Toubro

Q 11. Which section of the RBI Act empowers the government to consult and give instructions to the governor to act on certain issues that the government considers serious and in public interest ?

Ans. Section 7

Q 12 . Most technology companies are big consumers of energy. They try to be socially conscious by using green and clean energy as much as possible or totally. Which tech co is the largest buyer of renewable energy in the world

Ans. Google

Q 13. After Nexa, Maruti Suzuki has launched a new showroom channel with Varun Dhawan as a brand ambassador, what is this channel called ?

arena

Ans. Maruti Suzuki Arena

Q 14. India has shown a significant improvement in the Ease of Doing Business rankings published recently from 100 to 77  Who publishes it ?

Ans. World Bank

Q 15. Which is the brand being endorsed by Dhoni here ? The TVC also has Watson and Bravo

dhoni

Ans. Peter England

Global

Q 16. It is seen as an example of a product that did not live upto it’s hype and original promise. This plane was introduced by Airbus as a double decker plane that could carry large number of passengers in 2007. Even it’s original buyer Emirates is going slow in adding this plane now ?

Ans. Airbus A380

Q 17. Microsoft is betting on three technologies for the future, artificial intelligence, quantum computing  and mixed reality. What is mixed reality and how is it different from augmented reality ?

Ans. From the Intel site 

Augmented Reality
AR overlays digital information on real-world elements. Pokémon GO* is among the best-known examples. Augmented reality keeps the real world central but enhances it with other digital details, layering new strata of perception, and supplementing your reality or environment.

Mixed Reality
MR brings together real world and digital elements. In mixed reality, you interact with and manipulate both physical and virtual items and environments, using next-generation sensing and imaging technologies. Mixed Reality allows you to see and immerse yourself in the world around you even as you interact with a virtual environment using your own hands—all without ever removing your headset. It provides the ability to have one foot (or hand) in the real world, and the other in an imaginary place, breaking down basic concepts between real and imaginary, offering an experience that can change the way you game and work today.

Q 18. World over airlines are an industry where the governments often run them for prestige as a flag carrier. Which airline is ‘should be shut down’ as per the country’s Finance Minister because it has been loss making since 2011 ?

Ans. South African Airways

Q 19. If Apple is into computers and devices, what is the brand OPPLE in ?

Ans. Lighting

Q 20. As a method of monetisation, where would WhatsApp be putting advertisements to start with ?

Ans. Advertisements in the “status” of the members

Q 21. Why are restaurants in US cutting down their size and replacing some of their tables and chairs with shelves, even as their business is growing ?

Ans. Food delivery is growing faster and less guests are visiting restaurants

Q 22. With which company would you associate Pablo Isla who has been voted once again as the best performing CEO in the world by HBR  ?

Ans. Inditex , the company behind Zara

Q 23. Nearly 60% of crude oil trade globally is done with Brent crude price as the reference. What or where is Brent ?

Ans. The Brent oil field is in the North Sea off Scotland

Q 24. Who are the 2 CEOs in this picture and which major deal has been announced by them ?

ibm

Ans. James M Whitehurst (Red Hat) and Ginni Rometty ( IBM) – Acquisition of Red Hat by IBM for 34 Bn $

Q 25. Name this cartoon character that celebrates its 90th birthday today. The company behind it is putting all its might behind it . This character despite its age is still the most popular cartoon character .

Ans. Mickey Mouse

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s