Weekly Business Quiz # 436

India

Q 1. The Saif Ali Khan – Radhika Apte Hindi film BAAZAAR released this week is a film based on which market ?

Baazaar

Ans. Stock Markets

Q 2 . In a rare occurrence in Indian corporate history, which Chairman Emeritus has been unceremoniously removed from which board of directors by a letter ?

Ans. Vijaypat Singhania of Raymonds

Q 3. Which chocolate co is launching its KISSES product in India recently ?

Ans. Hershey’s

Q  4. Allahabad has been renamed as Prayagraj, hence an Allahabad Bank question. Which foreign bank once owned a majority stake in Allahabad Bank, but used to operate it separately ?

Ans. Chartered Bank

Q5. After what recent events is Mukesh Ambani being labelled as the new cable king of India ?

Ans. Acquisition of controlling stakes in Hathaway Cable and DEN Networks by Reliance Industries which are in the cable TV business

Q6. This fruit got a GI tag recently. Name the fruit and the place

Litchi

Ans. Muzaffarpur Shahi Litchi

Q7. Why has Maruti Suzuki decided to withdraw their model Omni from the market ?

Ans. Unable to meet the latest safety norms , particularly the crash safety norms

Q8. What CSR initiative has the Indian govt started with the IT industry for the employees to volunteer ?

Ans. Self4society

Q9. In order to bid and perhaps acquire Essar Steel, Arcelor Mittal was forced to repay debt of which other Steel co by the Hon’ble Supreme Court ?

Ans. Uttam Galva Steel and KSS Petron

Q 10. Which lady banker has joined Reliance Industries as an independent Director ?

Ans. Arundhati Bhattacharya , former Chairman of SBI

Q 11. Nowhera Shaik was arrested recently in Hyderabad for running a Ponzi scheme that duped small investors to the extent of Rs 900 crores . What was the name of this group?

Ans. Heera Group

Q 12. Where has the first kiosk for transacting in cryptocurrencies come up in India ? The entrepreneurs were arrested subsequently

Ans. Bengaluru is where Unocoin set up its kiosk

Q 13. Out of the approx 419,000 H-1 B visa holders currently in USA, what % are Indians ?

Ans. Approx 74 %

Q 14. Which Indian coffee recently won the Gold Medal for the best coffee pod in the Prix Epicures OR 2018 Award in Paris, France ?

Ans. Araku valley coffee

Q 15. Name the pioneering video news agency in India that is now a leader in this category. 49 % of its stake is owned by Reuters

Ans. Asian News International, popularly known as ANI

Q 16. In which state has for the first time in India, the retail prices of diesel are higher than that of petrol ?

Ans. Odisha

Q 17. Which Indian company  has struck a deal to buy brands Complan, Nycil and Glucon D from Kraft Heinz which earlier belonged to Heinz ?

Ans. Zydus Wellness

Q 18. Kerala has amended the Shops and Establishments act through an ordinance. What rights does this give the employees ?

Ans. The right to sit

Q 19. Which Indian marketing veteran has written the book ‘The 2 Minute Revolution ‘ ?

Ans. Sangeeta Talwar who was associated with the launch Maggi noodles, hence the name

Q 20. Why a recent bid for Essar Steel has sent shock waves and created controversy in the IBC resolution ?

Ans. The bid came from Ruias for the full amount of dues to the creditors . As Ruias are the original promoters of Essar Steel this created shock waves. The committee of Creditors had identified Arcelor Mittal as the succesful bidder

Global

Q 21. Identify this logo/ flag .

VOC

Ans. Dutch East India Company. The biggest company globally of its times.  VOC stood for Vereenigde Oostindische Compagnie

Q 22. Google this morning announced it’s bringing its A.I.-powered _____ technology to Google Image Search. The idea is to allow web searchers to learn more about what’s in a photo. Fill in the blanks.

Ans. Lens

Q 23. Which Indian American has been appointed by Trump as the Chairman of his energy panel, federal Energy regulatory Commission (FERC) ?

Ans. Neil Chatterjee

Q 24. Who owns the appliance brand Kenmore and why it was not sold through Amazon until 2017 ?

kenmore

Ans. It is a private label of Sears. Sears has filed for brankruptcy protection. Kenmore appliances were sold exclusively through Sears outlets only. In 2017, it decided to sell through Amazon also .

Q 25. World Bank has said in a recent report that nearly 10 % of population in the world lives in extreme poverty. What is the extreme poverty line used by World Bank ?

Ans. US 1.9 $ per day

Q 26. What connects AirBnB, Dropbox, Stripe , Reddit , Coinbase and many more such startups ?

Ans. All received seed funding and were incubated by  Y Combinator

Q 27. Which is the first AI powered ETF launched in US that uses IBM.Watson to pick and trade stocks ?

Ans. AIEQ short for AI Power Equity ETF by Equbot, San Francisco USA

Q 28. 10 years ago Android was launched . It has proven to be one of the best acquisitions for Google. At what price did they buy Android then ?

Ans. Approx 50 Mn $, though the exact price is undisclosed.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s