Weekly Business Quiz # 435

India

Q 1. Which Indian news channel has launched India’s first mobile live TV channel that works in portrait mode only ?

Ans. NDTV HOP is the new mobile TV channel

Q 2. October 15th was the birth anniversary of Former President APJ Abdul Kalam. In which IIM did he deliver a lecture after which he collapsed and passed away ?

Ans. IIM Shillong

Q 3. Why did the advertiser withdraw this advertisement and the TVC released in Bengal during Durga Puja ?

fortune

Ans. Advertisement depicts consumption of non veg during Durga Puja/ Navratri .

Q 4. ITC has launched Charmis cream in Indian market. It is an old brand owned by another FMCG co earlier. Which one ?

charmis

Ans. Colgate Palmolive

Q 5. The Big Reverse by Meera Sanyal is a book chronicling which event in India’s recent economic history ?

Ans. Demonetisation

Q 6. Which unit of SAIL had an unfortunate accident of pipe blast yesterday leading to loss of lives and injuries ?

Ans. Bhilai Steel Plant

Q 7. Which gadget has a new campaign that says how pets are afraid of crackers and prefer music this festive season ?

carvaan

Ans. Saregama Carvaan

Q 8. Which foods company is test marketing a mobile ” All Day Breakfast ” vans in Delhi ?

Ans. Nestle with  their Nesplus cereals , Maggi etc

Q 9. On October 11th Amitabh Bachchan celebrated his 74th birthday, the news came that the Govt has approved the closure of the company he worked for in Kolkata. Which company did he work for ?

Ans. Bird & Co.

Q 11. The company that manages Prithvi Shaw has accused Swiggy, FreeCharge of ‘Ambush marketing’ after his century in his debut test. What is ‘ambush marketing’ ?

Ans. Rival Co. trying to link itself to an event which already has an official / approved sponsor. A brand trying to show association with an event, without officially sponsoring it. It was coined by Jerry Welsh in the 1980s.

Global

Q 12. Which country has been ranked No 1 as per the recently released World Bank’s Human Capital Index report ?

Ans. Singapore

Q 13. Which global company  has appointed Milind Pant as CEO ?

Milind

Ans. Amway

Q 14. Between which two airports has Singapore airlines started the world’s longest haul flight of 10,400 miles  & 18 hour 40 mins long ?

Ans. Singapore Changi and Newark International

Q 15. Which is the world’s biggest car market in terms of volumes ?

Ans. China

Q 16. Why are several businessmen from the west boycotting the investment conference in Saudi Arabia dubbed as ‘Davos in the desert’ ?

Ans. In protest against the killing of Jamal Khashwoggi by Saudi Arabia at its consulate in Turkey

Q 17. Which publication came up with the Big Mac index in 1986 to use the purchasing power parity theory to determine whether a currency is overvalued or undervalued based on the prices of Big Mac in the two countries ?

Ans. The Economist

Q 18. For their work in which area has Romer and Nordhaus been awarded the Nobel prize in Economics for 2018 ?

Ans. Climate change and technological innovation

Q 19. In all Apple product advertisements, the time shown is 9:41 AM. Only in one product the time shown is different , which one ?

Ans. Apple Watch because they follow the anlaog watch advt norms of showing hands at 10 and 2.

Q 20. What is the name of the central bank of China , equivalent of India’s RBI ?

Ans. People’s Bank of China

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s