Weekly Business Quiz # 432

India

Q 1. Unimoni is the key sponsor of the ongoing Asia Cricket Cup. Its HQ is in Abu Dhabi and in owned by NRI B.R.Shetty. The main business of Unimoni is 

A. Travel Agency   B. Money Transfer

C. Mobile Services  D. Trading 

Ans. B. Money transfer

Q 2. Govt has announced the merger of Bank of Baroda, Vijaya Bank and Dena Bank to create a large bank. After merger what would be its rank in India in terms of size ?

Ans. 3rd largest behind SBI and ICICI Bank

Q 3. With whom has Voltas created a JV to launch home appliances like washing machines, dish washers , microwaves etc ?

Ans. Voltas Becko is a JV between Voltas and Arcelik, a Turkish company

Q 4. What measure announced by SEBI will help the mutual fund investors and hurt the AMCs and distributors ?

Ans. Cut on the ceiling for Total Expense ratio ( TER) for mutual funds on a graded scale based on Assets Under Management ( AUM)

Q 5. Which Indian co is behind the brand BKT that has signed up as one of the sponsors of Big Bash League in Australia ?

Ans. Balkrishna Industries Ltd, leading exporter of off-road tires

Q 6. Where has the Veer Surender Sai airport inaugurated by PM recently come up ?

Ans. Jharsuguda, Odisha

Q 7. Who is the newly appointed Chairman of SAIL ?

Ans. Anil Kumar Chaudhary

Q 8. Which sports brand has sponsored Asian Games medallist Hima Das and has come forward to develop special shoes for Swapna Burman ?

Ans. Adidas
 Q 9. National e-governance division of Govt of India is launching an Indian language virtual assistant called UMANG. Expand UMANG
Ans. Unified Mobile Assistant for National Governance
Q 10. Which company has become the largest exporter of cars from India ?
Ans. Hyundai has beaten Ford
 Q 11. How much time has RBI given Rana Kapoor as MD & CEO of Yes Bank?
Ans. Only 4 months upto January 2019

Global

Q 12. Who founded Tesla Motors in 2003 ? It is not Elon Musk

Ans. Martin Eberhard and marc Tarpenning

Q 13. What is the rationale given by Tim Cook to justify the high prices of over 1000 $ for the newly launched iPhones ?

Ans. iPhones replace many devices like camaera, cam corder, music player etc

Q 14. What scare in Australia has led retail chain Woolworth’s to stop sewing needle sales immediately ?

Ans. Needles were found inside fruits like strawberry that created a panic among customers

Q 15. A large life insurance co in US has made it mandatory to wear activity trackers like Fitbit or Apple Watch for issuing new policies. Name the company.

Ans. John Hancock Life Insurance

Q 16. Here is a Wal-Mart employee wearing a VR (Virtual Reality) Headset. What programme has Wal-Mart launched using this technology ?

walmart

Ans. Training

Q 17. “We tend to overestimate the impact of a new technology in the short term, even as we underestimate its longer term impact”. What is this law or principle known as ?

Ans. Amara Law

Q 18. WhatsApp is the No 1 in the messenger market . Which messenger is No 2 worldwide ?

A. Facebook Messenger  B. Viber

C. WeChat  D. Line

Ans. A. Facebook Messenger

Q 19. US is trying to stop China from procuring defence supplies from Russia based on CAATSA. Expand CAATSA.

Ans. Countering America’s adversaries through Sanctions Act

Q 20. Which European bank is involved in a major money-laundering scandal that has led to the resignation of its Chief Executive ?

Ans. Danske Bank

Q 21. A sandwich chain Taylor Gourmet with 19 outlets, 17 in Washington DC has closed down because it started losing business after 

a. Its owner met Trump

b. Worms were found 

c. competition from Subway

Ans. a. Its owner met Trump last and since then the business has been going down because of adverse publicity in social media

Last week the blog page crossed 25 lakh hits. IBQ thanks all the readers.

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s