Weekly Business Quiz # 431

India

Q 1Indian Railways is revising it’s flexi-fare scheme because it did not improve the utilization or realisation as per a CAG audit. According to railways which is the most profitable class of travel ?

A. AC I Class     B. AC 2 Tier

C. AC 3 Tier      D.Sleeper Class

Ans. C. AC 3 Tier

Q 2. In the TVC for Airtel, which agency has been cited as certifying that Airtel has the highest speed among all Indian mobile networks ?

A. Hoopla      B. Ookla

C. Dhokla      D. Khokla

Ans. B. Ookla

Q 3. Who is the largest shareholder in the beleaguered finance firm IL &FS ?

A. GIC      B. LIC

C. ICICI Bank   D. IDFC 

Ans. B. LIC

Q 4. Govt of India is creating a chain of over 1.5 lakh wellness centres all over the country. Under which scheme is this being done

A. National Rural Health Mission     B . Swachcha Bharat

C. AMRUT                                               D. Ayushman Bharat

Ans. D. Ayushman Bharat

Q5. A new business jets and helicopter service called Skyshuttle is starting with services in Mumbai- Bengaluru sector. Which Indian cricketer has invested in it

A. Sachin Tendulkar   B. M S Dhoni

C. Virat Kohli                D. Yuvraj Singh

Ans. D. Yuvraj Singh

Q 6. This was the first engineering college in India , established in 1847. Name it.

iitr

Ans. Thomson Engineering College, Roorkee. Now IIT-Roorkee

Q7. Bengaluru born Thomas Kurian has proceeded on extended leave. In which silicon valley tech company was he tipped to get the top job ?

Ans. Oracle

Q8. Who is the 20th fast bowler from MRF Pace Foundation who has been selected for the India team ? He has been selected for Asia Cup currently going on.

Ans. Khaleel Ahmed

Q9. Ruuh, which means soul in Urdu, has the persona of a 21-year-old female who has a mind of her own, is crazy about Bollywood and cricket, is a feminist at heart and is capable of empathizing with her audience. Who or what is Ruuh ?

Ans. It is a chatbot developed by Microsoft for the Indian audience

Q 10. Shivinder Mohan Singh of Fortis withdrew his suit in NCLT against his brother Malvinder Singh after

A. Malvinder apologised

B. intervention of their family Guru

C. Intervention of their mother

D. Navjot Sidhu mediated a truce

Ans. C. Intervention of their mother

Q 11. Which social networking platform was founded by Ankush Sachdeva, Bhanu Pratap Singh and Farid Ahsan in 2015, Bengaluru. It allows users to share content and messages in 14 Indian languages, but no-english. In the post Reliance Jio it is making waves with 6 mn daily users ?

Ans. Sharechat

Q 12. Govt has immediately banned Saridon and several other drugs because they are FDC. Expand FDC.

Ans. Fixed Dose Combination

Q 13. Who is the newly appointed MD and CEO of HDFC Standard Life ?

Ans. Vibha Padalkar

Q 14. With which Indian designer label would you associate Chartered Accountant turned designer Sanjay Garg. His brand is known for reviving Indian ethnic textiles and never uses models for advertisements .

A. Raw Mango    B. Fabindia

C. Mango             D. Forest Essentials

Ans. A . Raw Mango

Q 15. With the repeal of the Section 377, Indian economy is supposed to benefit from it, particularly tourism. Foreign exchange earned from doing business with LGBTQ is called

A. Gay dollars    B. Pink Dollars

C. Alt dollars      D. Green dollars

Ans. B. Pink Dollars

Q16.    Complete the series  5, 1, 3, 2, 2020, 1/2, 1….. and explain

Ans. 105, Numbers that appear in Chetan Bhagat’s fiction books. The latest one is The Girl in Room 105 .. The first one was 5 Point Someone

Q 17. In Indian e-commerce if anchor supplier is Cloudtail for Amazon, who it is for Flipkart ?

Ans. Earlier it was WS Retail, now Retailnet

Q 18. Why has IRDAI asked all insurance companies to sell their holdings in Tata Sons Limited ?

Ans. Tata sons switched its status from a public to a private limited company. Insurance act 1938 forbids insurance companies from taking stakes in unlisted companies.

Q 19. Identify this outstanding business historian and management teacher who taught at IIM Ahmedabad. He authored the seminal book Oxford History of Indian Business. He passed away on 5th September. RIP.

Dwijendra Tripathi

Ans. Prof Dwijendra Tripathi

 Q 20. IRCON International Limited is engaged majorly in the construction of

A. Road projects          B. Refinery projects

C. Railway projects     D. Ports projects

Ans. C. Railway Projects

Q 21. Satya Nadella of Microsoft, Prem Watsa of Fairfax, Shantanu Narayen of Adobe, Karan Billimoria of Cobra Beer are all alumni of which school in India ?

A. Doon School                  B. Sherwood , Nainital

C. Mayo College, Ajmer   D. Hyderabad Public School

Ans. D. Hyderabad Public School

 

Global

Q 22. With which chocolate company would you associate candies and confectionery brand BROOKSIDE ?

A. Cadbury’s      B. Nestle

C. Mars               D. Hershey’s

Ans. D. Hershey’s

Q23. When foreign companies raise yen denominated bonds in Japan they are referred to as ?

A. Suzuki bonds    B. Samurai bonds

C. Sushi bonds       D. Shinkanzen bonds

Ans. B. Samurai Bonds

Q 24. As per the latest TIOBE Index which is the most popular programming language ?

A. C

B. Python

C. Java

D. Visual Basic .Net

Ans. C. Java

Q 25. As per the Inc. magazine which of these has been selected as the worst buzzword of 2018 ?

A. Leverage

B. Enablement

C. Disruptive

D. Synergy

Ans. B. Enablement

Q 26. GE appliances , earlier part of General Electric, now is part of which global company ?

A. Whirlpool   B. Haier

C. Hitachi       D. Hyundai

Ans. B Haier

Q 27. Apple Watch latest release has an ECG reader that will monitor the heart of the person wearing it. It was not the first to get an FDA clearance. Which co had a device that could be used as an attachment to smartphones to monitor ECG ?

Ans. AliveCor

Q28. What standard feature that has been present in all models of iPhones first launched in 2007 have been done away with in the latest iphones launched last week ?

Ans. Home Button

Q29. Which country is the world’s largest crude oil producer now ?

A. United States B. Saudi Arabia

C. Russia              D. Iran

Ans. A. United States

Q 30. Which publication which calls itself a ‘newspaper’  completes 175 years  this year ?

Ans. The Economist

Q 31. In US, what does the Waffle House Index indicate or measure ?

Ans. Waffle House is a chain of breakfast restaurants in US that is usually the last to close and first to open in the event of a natural calamity. So tracking the Waffle House helps people to know the severity of a natural calamity.

Q 32. Why is the Volkswagen Beetle in the news ?

Ans. VW has announced that they would discontinue this model from 2019.

Q33. Which among these is the world’s largest hotel chain with maximum number of properties worldwide ?

A. Wyndham                                        B. Marriott

C. InterContinental Hotels Group     D. Hilton

Ans. A. Wyndham Hotels

Q 34. What retail innovation is the company selling health beverage Dirty Lemon trying out at its Manhattan store ?

Ans. It is allowing the customers voluntarily to pay as they wish later by sending a message through their smartphones. It is assuming that the customers will pay

Q 35. Who has acquired the TIME magazine from Meredith Inc ?

Ans. Marc Benioff ( Founder of Salesforce) and his wife in their personal capacity

Q 36. She is a partner with the Venture Capital firm Kleiner Perkins. Her Internet Report named after her is widely followed and quoted. She has quit KP and it is a big news. Name her.

Ans. Mary Meeker famous for her Mary Meeker Internet Report

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s