Weekly Business Quiz # 433

India

Q 1. Which steel major has acquired the steel making division of Usha Martin Industries on a slump sale basis ?

Ans. Tata Steel

Q 2. With which scam tainted group was Sandesara family associated with ? They are absconding and are apparently in Nigeria.

Ans. Sterling Biotech

Q 3. Kabir Jeet Singh on his return from UK after doing an MBA opened a fast food chain with its first outlet in Gurugram. Now it is expanding India wide what is it called ?

A, Paratha King    B. KJS

C. Singhway           D. Burger Singh 

Ans. Burger Singh

Q 4. The shares of which company fell over 70 % on 28th September, the second

biggest fall on a single day after Satyam’s 83 % fall in 2009 due to a WhatsApp

rumour ?

A. DHFL      B. Yes Bank

C. Infibeam Avenues     D. IL & FS 

Ans/ Infibeam Avenues

Q 5. Which private bank has been asked by RBI to freeze salary of CEO and has put

branch expansion on hold for not meeting licensing guidelines ?

A.  Bandhan Bank    B. Kotak Bank

C. IDFC Bank              D. Yes Bank 

Ans. A. Bandhan Bank

Q 6. When rumours started emerging thing that Yes Bank promoters were selling

their stake to what did Rana Kapoor , compared his Yes Bank shares with ?

Ans. Rana Kapoor said his Yes Bank shares were ” Diamonds are Forever “.

Q 7 . What was the main reason the minority shareholders of Apollo Tyres, rejected

the re- election of Neeraj Kanwar as a director ?

Ans. The institutional nominees were peeved with the high and rising compensation of

Neeraj Kanwar

Q8 . Which travel related brand has brought out a TV Commercial with the tagline

   with the idea of reviving tourism after the floods 

 

samsonite

 

Ans.  Samsonite  

Q 9. The Union Telecom minister Manoj Sinha announced that TRAI would soon be

renamed  as DCRAI. Expand DC in DCRAI.

Ans. Digital Communications

Q 10. What is the increase in customs duty announced by govt on ‘non-essential’

imports like AC, refrigerators and washing machines recently to keep the Current

Account Deficit  in  check ?

Ans. From 10 % to 20 % the customs duty has been increased

Q 11. Greenply has set up a plywood mfg facility in a African country. It appears the

advtg  campaign on Indian TV by this country as a ‘ocean of timber tales’ has borne

fruit. Name the country

Ans. Gabon

Q 12.  Where is the head quarters of the defence PSU Garden Reach Shipbuilders

and Engineers , which is currently having an open IPO ?

Ans. Kolkata

Q 13.  Ashwin Choksi passed away recently. He was the Non-Executive Chairman of

which Indian paint major ?

Ans. Asian Paints Ltd

Q 14. One of the important points in the Rafale deal controversy is the “offset

clause’.  What is offset in the context of defence deals ?

Ans. Offset in defence deal means the compensation made by the manufacturer in terms

of value addition in the product in the ordering country.

Global

Q 15 . Which company is acquiring Pandora the music streaming service for 3.5 Bn $ ?

Ans. Sirius XM

Q 16. Marillyn  Hewson has been voted as the Most Powerful Woman by Fortune this

year. With which company is she associated with ? 

 

marilyn-hews-lockheed-ceo

Ans. Lockheed Martin

Q 17. Who has acquired the luxury brand Versace for $ 2.1 Bn ?

A. Michael Kors  B. Chanel

C. LVMH               D. Gucci

Ans. A. Michael Kors

Q 18.  Which of the following cities was selected as the European Green Capital for

the year 2019 ?

Ans. Oslo

Q 19.  Who has asked Elon Musk to step down as the Chairman of Tesla Motors for 3 years ?

A. Board of Directors   B. Auditors

C. Federal Govt              D. SEC

Ans. D. SEC

Q 20.  Which is the first German car company to announce stoppage of making

diesel engines ?

Ans. Porsche

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s