Weekly Business Quiz # 412

India

Q1. Toyota and Suzuki have signed a cross-badging deal for the Indian market . What is cross -badging ?

Ans. Same product under diff brand names. Similar to what Renault and Nissan did with Scala and Sunny, Pulse and Micra.

Q 2. Why is a little known company NuPower Renewables in the news ?

Ans. This is a company floated by Deepak Kochhar, husband of ICICI CEO Chanda Kochhar and this company is being under investigation for investments by Videocon Group

Q3. What connects these five families/ groups profiled in the book “Paiso” – Harilela, Merrimac Ventures, Fabiani family, Lakhi Group and the Embassy Group ?

Ans. Paiso by Maya Bathija is a book on the Sindhis way of doing business

Q4. Which juice brand has launched an attack on other juice brands by saying ‘ say no to concentrates ” ?

Ans. B Natural by ITC

Q5. Under what brand does Delhi based Beltek Canadian Water market a variety of drinks that contain no sugar, no preservatives, no artificial colours ?

Ans. Wild Water

Q6. Which Indian group is running a corporate campaign with the tagline “Big in your Life” ?

Ans. Aditya Birla Group

Q7. What is unique about this brand of cosmetics launched by an Indian start-up ?

Plum

Ans. India’s first Vegan cosmetics  ( not tested on animals )

Global

Q8. Identify the Chinese tech billionaire and his co , sharing the stage with Jack Ma of Alibaba.

Ma and Ma

Ans. Ma Huateng of Tencent

Q9. Which airline has revised its 71 year old policy of skirts only for its female attendants bowing to the pressure from the union ?

Ans. Cathay Pacific

Q 10. Which country has launched an advertising blitz on Indian TV with an intriguing tag line ‘ an ocean of timber tales ‘ ?

Ans. Gabon

Q 11. Which country offers e-resident status to people anywhere in the world online without physical presence in that country. This status is better than a visa and lower than a citizenship ?Even Japanese PM and French President have taken it 

Ans. Estonia

Q 12. Recently the Chinese equivalent of Netflix had its IPO in the US. What is it called ?

Ans. iQiYi

Q 13. Why did a young Japanese couple apologise to the employer of the woman because she got pregnant ?

Ans. The Japanese couple apologised for ignoring the timetable at the lady’s workplace by conceiving ‘before her turn’

Q 14. Donald Trump’s hatred for Amazon and Jeff Bezos is quite public . Which govt org does Trump refer as Amazon’s “delivery boy” ?

Ans. United States Postal Service

Q 15. What connects Magellan -a fund manager, Weetabix -a cereals brand and ASICS a sporting goods company ?

Ans. All are sponsors of the Australian cricket teaam that have decided to withdraw their sponsorship after the Australian” sandpapergate” controversy

  • Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s