Weekly Business Quiz # 410

India

Q 1. He is the latest Indian to become a billionaire as per Bloomberg. Identify him and his company

Nirmal Jain

Ans. Nirmal Jain, India Infoline

Q 2. To whom has Mukesh Ambani given credit for seeding the idea of Reliance Jio ?

Ans. Isha Ambani, daughter of Mukesh Ambani

Q3. Which Hindi film shot in Ladakh helped increase the number of tourists to Leh from 80,000 in 2009 to 180,000 in 2011 and has stayed at that level since then ?

Ans. 3 Idiots

Q4. What unusual donation in kind was received in the Hundi ( donation box) of Subramanya Swami in Mopidevi, Krishna District ?

Ans. iPhone 6 with all the accessories and warranty card

Q5. Which Indian PSU has set up a training institute on Science of Happiness called Kshemalaya ?

Ans. Steel Authority of India Ltd (SAIL) ahs set up this institute at Ranchi

Q6. Due to engines from which company, civil aviation regulator has grounded all Airbus A 320 Neo planes in India ?

Ans. Pratt and Whitney

Global

Q7. Who will succeed Lloyd Blankfein on the top job at Goldman Sachs ?

Ans. David Solomon

Q8. Which country is No 1 in terms of per capita adoption of electric cars in the world ?

Ans. Norway

Q9. As an 18 year old Steve Jobs had made a job application which was auctioned recently, what special abilities did he mention in that application ?

Ans. Electronics technology and Design Engineer

Q 10. Name this Anglo-Dutch MNC that has decided to move its HQ out of London in view of Brexit

Ans. Unilever

Q 11. There are only 3 European cos among the 35 top tech companies in the world in terms of revenue. Nokia and Ericsson being 2, name the third .

Ans. Schneider Electric

Q 12. Who owns BNSF ( a railway), Precision Castparts ( a engg company) and Lubrizol ( a chemicals business ?

Ans. Berkshire Hathaway of Warren Buffett

Q 13. What is the name of Pakistan’s only beer and spirit maker ?

Ans. Murree Brewery

  • Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s