Weekly Business Quiz # 401

India

Q 1. This Keralite from Ranchi, started life in client servicing of an ad agency, joined a music channel in Chennai before becoming an adfilm maker,”Mauka Mauka” series for Star Sports being a popular one. Now he has directed his first hit feature film “Tumhari Sulu”. Name him.

Ans. Suresh Triveni

Q 2. Name these 2 brothers who started work in their sister’s firm Ila Arun Publicity in Jaipur as schoolgoers. Now they are advertising legends having won the prestigious Lion of St Marks , a lifetime achievement trophy from Cannes Lions

PPI

Ans. Piyush and Prasoon Pandey

Q 3. Name this gaming techniology company which owns games like Chhota Bheem, Virat Cricket etc in which Rakesh Jhunjhunwala has invested recently

Ans. Nazara

Q 4. Air Deccan is set for a relaunch with a Mumbai Nashik flight this December. Do you know which was the first commercial flight it took in August 2004 when it was launched first ?

Ans. Bangalore to Hubli

Q 5. With the FRDI bill occupying the news, one new term ‘ Bail-in” is being used often. What is the difference between bail-out and bail-in ?

Ans. Bail-out is when government or some other outisder funds the losses, where in bail-in, the bank funds the losses from its own depositors money.

Q 6. Who owns the kitchen solutions brand SLEEK ?

Ans. Asian Paints

Q 7. Emami made a success of its brand acquisitions like Zandu and Kesh-King. However, it has failed with the acquisition of its sanitary napkin brand bought by it in 2014, till now. Name the brand.

Ans. She Comfort

Q8. What is the name given to the electric variant of Nano , that is under development ?

Ans. Neo

Q9. The Oberoi Group started with the founder M.S.Oberoi acquiring Clarke’s hotel in Shimla and Clarke’s in Delhi. Which was the first hotel built by M.S.Oberoi ?

Ans. The Oberoi New Delhi

Q 10. Which media major owns VOOT, the over-the-top (OTT) digital channel ?

Ans. Viacom

Q 11. Which international talk show debuted on Star Plus recently with the tag line ‘Nayi Soch’ ?

Ans. TED Talks

Q 12. Which Indian brand from Vini claims that fairness creams don’t work , so have different creams for different skin colors ?

Ans. Pretty 24

Q 13. Under what name has Titan launched a smartwatch with a help button, specially designed for women ?

Ans. Titan We

Q 14. Which brand is using the insight that voyeurism is increasing in India , so is urging couples to #shutthephoneup ?

Ans. Manforce condoms from Mankind Pharma

Q 15. Mirror Now is one of the fastest growing news channels in English under the leadership of its young editor Faye D’Souza. It is not a new channel. What was its earlier name ?

Ans. Magicbricks Now

 

Global

Q 16. Pinanfarina , the design co that designs Ferrari and Maserati also designs Xten furniture. Approximately what is the price of these designer chairs ? 

the-xten-ergonomic-office-chair-designed-by-pininfarina-91

Ans. US $ 1.5 Mn each approx

Q 17. Which company is most likely to takeover the 21st Century Fox division of Rupert Murdoch’s media empire ?

Ans. Disney

Q 18. Which tech major is developing a proper cricket ground in its US campus for its South Asian employees ?

Ans. Microsoft

Q 19. Which country is now lifting a 35 year ban on cinema theatres ?

Ans. Saudi Arabia

Q 20. Apple has acquired Shazam for 400 Mn $. What is the service offered by Shazam ?

Ans. Music recognition service

Q 21. In which respectable exchange has Bitcoin futures started getting traded from Dec 10th 2017, giving it a certain legitimacy ?

Ans. Chicago Board Options Exchange ( CBOE)

Q 22. Which company has the largest fleet of shoe-box size satellites, about 200, orbiting the earth that take a million pictures of every corner of the earth every day ?

Ans. Planetlabs

  • Compiled by G.Mohan Twitter Handle Indiabusinessquiz @go_mohan 

 

Advertisements

One thought on “Weekly Business Quiz # 401”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s