Weekly Business Quiz # 400

India

Q 1. Shashi Kapoor had a film production company called Filmvalas. His son Kunal Kapoor is a leading producer and director of advertising films. What is his advertising film production company called ?

Ans. Adfilmvalas

Q2. As per RBI statistics, which state has the largest no of factories in India 
A. Gujarat
B. Maharashtra 
C. Tamil Nadu
D. Karnataka

Ans. C. Tamil Nadu

Q3. When Pallonji Mistry walked across his office to an electrical shop to repair his electric iron nearly 90 years ago in Mumbai , he met his partner in electrical business. Today they are India’s leading contractors for solar energy projects. Name this co run by 2 Parsi families

Ans. Sterling and Wilson

Q 4. Google has introduced a unique India specific feature that guides users through ‘shortcuts’ . What is it called ?

Ans. Two-wheeler routes

Q 5. Identify this man in the news

Salil parekh

Ans. Salil S. Parekh, the newly appointed CEO of Infosys

Q6. Mukesh Ambani said in an interview that he never carried money since childhood and he has no credit cards. How does he pay then ?

Ans. Somebody around him paid his bills

Q 7. Connect the film Tiger City , a biopic directed by Sundaram Tagore , to the world of management

Ans. The film is on Louis Kahn , the architech, who designed the IIM Ahmedabad

Q8. What business strategy is Bollywood actor Ajay Devgn employing to counter the competition faced by his films with those of industry bigwigs like KJo , YRF etc ?

Ans. Buying up single-screen theatres in small towns and converting them into multiplexes , so that he can release his films there

Q 9. Complete the sequence …JRD Tata,…Raghu Raj…Russi Mody…Arvind Jadhav, Rohit Nandan, Ashwani Lohani, Rajiv Bansal ____

Ans. Pradeep Singh Kharola, the newly appointed CMD of Air India

Q 10. Who will head the 15th Finance Commission ?

Ans. Mr N.K.Singh, former Finance Secretary

Q 10. This is first ever ad featuring Salman Khan. He was a model before he became a film star. Name the brand. 

Salman-Khan

Ans. Limca

Q 11. Which Tata Co has become 3rd in market capitalization beating Tata Steel due to its recent run up in share prices ?

Ans. Titan

Global

Q 12. Who owns Meredith that will be acquiring Time Inc ?

Ans. The Koch brothers

Q 13. What service is being offered by Jana, a Boston based start up,  in India,  in which even Facebook failed ?

Ans. Free unrestricted internet access

Q 14. What is common to Ethereum, Dash, Ripple, Iota ?

Ans. Different Cryptocurrencies that are competitors to Bitcoins

Q 15. In international trade, what is HS code and who gives it ?

Ans. Harmonised commodity description and coding system, also known as Harmonised System , World Customs Organisation, Brussels

Q 16. 25 years ago, on December 3, 1992, the English software engineer Neil Papworth used his computer to send a message to Vodafone director Richard Jarvis. The message simply read “Merry Christmas” . Why is this significant ?

Ans. This was the first text message or Short messaging service ( SMS)

Q 17. In which newly emerging product category are Sony, Oculus and HTC #1, #2 and #3 respectively ?

Ans. Virtual reality headset

 

This is the 400th weekly business quiz. Thanks to all the readers, quizzers and guest quiz masters. Many thanks to all the news publishers and reporters who feed us the daily news, that makes the weekly business quiz possible.

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan
Advertisements

One thought on “Weekly Business Quiz # 400”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s