Weekly Business Quiz # 387

India

Q 1. The release of which report has led to the brouhaha over demonetization once again ?

Ans. Annual Report of RBI 2016-17

Q2. Which co is the promoter of the firm ” Bharat Road Network Ltd ” ?

Ans. Srei Infrastructure Ltd

Q3. CESC Ltd, the RP-Sanjiv Goenka co will be demerged into 4 cos shortly. What will the different businesses of these cos ?

Ans. Power generation, electricity distribution, Retail and others

Q4. Which is India’s largest media co in terms of revenue in 2017

A) Star            B) Times         C) Zee     D) Sun

Ans. Zee

Q5. Which temple in India is the largest depositor of gold with SBI under Gold Monetization scheme ?

Ans. TTD (Tirupati )

Q6. Identify this Tata veteran who retired recently

Ishaat

Ans. Ishaat Hussain

Q7. Who has been appointed as the new Comptroller and Auditor General of India ?

Ans. Rajiv Mehrishi , former Home Secretary

Q8. The failed ISRO launch recently was carrying India’s first private co built satellite. Name the firm.

Ans. Alpha Design Technologies from Bangalore

Q9. Under what brandname does TCS market its Artficial Intelligence ( AI) products ?

ans. Ignio

Q10. Who is the newly appointed minister of State ( Ind charge) for Power & New and renewable Energy ?

Ans. R,K.Singh

Q11. With which consulting co had the new Defence Minister Nirmala Sitharaman done a short stint at London ?

Ans. Precewaterhouse Coopers ( PwC)

Q12. Sportspersons charge fees for endorsing brands. Virat Kohli charges Rs 12-15 cr, MS Dhoni – 8-10 cr. How much does PV Sindhu charge these days ?

Ans. Rs 2.5 – Rs 3 crore per advt

Q 13. Which channel has bagged the global media rights for IPL at what price ?

Ans. Star India at Rs 16,347 crore

Global

Q 14. In the context of cryptocurrencies , what is a ‘mining rig’ ?

Ans. The hardware used to mine cryptocurrencies like Bitcoin

Q 15. In what business is the start-up 23andme , named as No 4 smartest co by MIT Technology Review 2017 ? You can work it out

Ans. Biomedicine..

Q 16. Which directory that began in 1966 in UK and soon to be continued had the famous tagline ” Let your fingers do the walking ‘ ?

Ans. Yellow Pages

Q 17. Name this hot chip co that was started in 1993 by Chris Malachowsky, Curtis Priem and Jen Hsun Huang in San Jose. Pioneer and leader in GPU

Ans. Nvidia

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s