Weekly Business Quiz # 356

India

Q1. Which businessman in the news regarding Tata Mistry is one of the promoters of cab service UTOO ?

utoo

Ans. C.Sivasankaran

Q2. Nusserwanji Tata ( Jamsetji Tata’s father) and Dadabhai Tata ( JRD’s grandpa ) his bro in law made their capital in China trade. What’s it ?

Ans. Opium trade

Q3. One of the oldest regd company in India was sold by the Tatas to Shapoorji Pallonji amicably as they have first right of refusal. Name it

Ans. Forbes and Co.

Q4. From whom did Shapoorji Mistry, Cyrus Mistry’s grandfather acquire Tata Sons shares and why JRD Tata could not acquire it then ?

Ans. F.E.Dinshaw had Tata Sons shares. After his death his descendants sold their shares to Shapoorji Mistry. JRD Tata wanted to buy then, but he was not the Tata Sons Chairman Nawroji Saklatwala was and also he had no money because he had to repay his father’s debts.

Q5. The current Bombay Stock Exchange building is named after a Parsi stockbroker who served long as the Chairman of BSE. Name him.

bse

Ans. Sir Phiroze Jeejeebhoy

Q6. Why does a ship figure prominently in the Wadia group logo ?

wadia

Ans. Wadias were the earliest shipbuilders in India in the 18th century.

Q7. Name this Parsi industrialist. Born 1823, he set up the first textile mills in Bombay. He married JRD Tata’s sister Sylla Tata,His grand daughter Ratanbai is Nusli Wadia’s grandmother. His donation created VJTI, the engg college.Knighted in 1887. Name him.

Ans. Dinshaw Manekji Petit

Q9. Identify this GoI official and his role in the Nov 8 demonetisation exercise.

saurabh

Ans. Saurabh Garg, Secretary Investments and Currency

Q8. Like on Nov 8, 2016 , a similar move was done in January 1978 by GoI. Currencies of which denominations were demonetised then ?

Ans. Rs1000, Rs 5000, Rs 10000

Global

Q9. What unique move has Toblerone done to reduce the weights of their bars and also fight cost increases ? 

Ans. Increased the gap between triangles

=Compiled by G.Mohan @go_mohan 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s