Weekly Business Quiz # 406

India

Q1. Today is the 153rd birth anniversary of freedom fighter businessman Lala Lajpat Rai. He was the founder of Punjab National Bank is well known. Which insurance company (now defunct) did he found ?

Ans. Lakshmi Insurance

Q2. The first rail coach factory was flagged of by Jawaharlal Nehru in 1955. The last coach designed here was flagged off on 19th January 2018 by Chairman, railway Board Ashwani Lohani. Which coach factory are we talking about ?

Ans. Integral Coach Factory, Perambur, Chennai

Q3. Premier Automobiles launched Fiat 1100 in the 1960s. When the govt of the day in late 1970s demanded local production and name, Premier renamed this model after the legendary queen of Chittor. What was the name given to Fiat 1100 ?

Ans. Premier Padmini

Q4. Which smartphone company has overtaken Samsung to become the largest selling smartphone by volume in Q4 2017 in India ?

A. Oppo
b. Xiaomi
c. Vivo
d. Lenovo

Ans. Xiaomi

Q5. A Mukund Rajan led team backed by TPG Group is bidding for a Management buyout of the optical fibre assets of Tata Teleservices. What is a “Management buyout” ?

Ans. A management buyout (MBO) is a form of acquisition where a company’s existing managers acquire a large part or all of the company from either the parent company or from the private owners.

Q6. Identify this advertising veteran who passed away yesterday. RIP

Ranjan Kapur

Ans. Ranjan Kapur , Chairman WPP India and believed to be the man who built O & M

Global

Q7. Which cryptocurrency exchange based out of Japan was hacked and has now decided to make good the loss to the investors from its own equity ?

Ans.Coincheck

Q8. Apple will be launching Homepod, smart speakers for the home. What is the price point at which it will be launched in US ?

Ans. 349 $

Q9. Reba McEntire will be the first woman to play this role which was always played by a man. Which role are we talking about ?

Ans. As Col Sanders in KFC’s promotions

Q10. Why is USA’s largest specialty mattress retailer ‘Mattress Firm” in the news ?

Ans. Accounting fraud with multiple closely located stores, possibly involved in money laundering

Q 11. What app did Google develop when it found out that many smartphones are getting frozen in India because of too many ‘Good morning’ messages ?

Ans. Files Go

Q 12. MFS investment management was launched in US in 1924. It launched a fund called MFS Massachussets Investor Fund which exists to this day and has given 9 % p.a since inception. What is special about this ?

Ans. World’s first mutual fund

 

  • Compiled by G.Mohan Twitter@go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s