Weekly Business Quiz # 399

India

Q 1. In what product category has Timex launched Timex Blink in India recently ? 

blink

Ans. Wearable Fitness tracker

Q2. Identify the advertiser. The tagline that goes with the “TV commercial is “Jhatka mana hai”. 

Ans. Bajaj Platina

Q3. He is the highest paid director in India under the age of 40. He was paid over Rs 10 crores last year. Name him and his company

Venu

Ans. Sudarshan Venu, TVS Motors

Q4. What connects Parry’s confectionery with Havmor icecreams ?

Ans. Lotte Confectionery has acquired both these companies

Q5. SBI has launched an app called YONO. What does YONO stand for ?

Ans. You Only Need One ( YONO)

Q6. Identify this media person who was the Group CEO of NDTV and had a baritone voice that used to say ” This is NDTV and you are watching NDTV 24/7.” he passed away recently. RIP

rao

Ans. KVL Narayan Rao

Q7. Which staffing co has acquired a controlling stake in the Tata Group BPO co Tata Business Support Services ?

Ans. Quess Corp

Q8. Which Indian airport recently made a world record of 969 flights in a 24 hour period from a single runway, i.e one flight every 89 seconds ?

Ans. Mumbai’s CSIA

Q9. Under which brand name is Marico launching soups segment this winter ?

Ans. Saffola

Q 10. What is the different technology used by RAW Pressery, a start-up,  that has entered the premium end of fruit juices market ?

Ans. Cold-press technology

Q 11. What start-up has Senior IAS officer Pravesh Sharma started 4 years before his retirement ?

Ans. Sabziwala.com

Q 12. Nandan and Rohini Nilekani are the latest to sign the Giving Pledge, started by Bill Gates where billionaires Pledge 50 % or more of their wealth to philanthropy. Who are the other Indians who have signed this pledge ? 

Ans. Azim Premji, PNC Menon, Kiran Mazumdar Shaw

 

Global

Q 13. After Amazon acquired Whole Foods, Alibaba has made a similar move in China by acquiring a stake in an offline retailer . Name it

Ans. Sun Art

Q 14. Identify this Indian American

Pai

Ans. Ajit Pai

Q 15. In keeping with the growing trend of male grooming among the selfie generation, which brand has used the first male model , Gary Thompson, for a mass market colour cosmetics campaign ?

Loreal

Ans. L”oreal

Q 16. Jazeera Airways is a new international airline with flights to India. To which country it belongs to ?

Ans. Kuwait

Q 17. After 25 years , a new auto plant has been set up in to Motown of Detroit , USA. Which co has set up this plant ?

Ans. Mahindra and Mahindra

Q 18. Which Munich Germany HQed company would become the world’s largest industrial gases co with the acquisition of Praxair ?

Ans. Linde

Q 19. What is this device and what is it’s function ?

Sub phone

 

Ans. Substitute phone , which will help satisfy the urge to swipe and scroll

Q 20. Why are airlines in US doing away with LCD screens based in-flight entertainment system in their planes ?

Ans. Passengers come with their own screens, so airlines do not want to provide screens, instead stream movies and TV shows via wi-fi to the devices

Q21. In which online store where you would find products like Nike Toilet paper, Reebok dishwashing liquid , Adidas tooth brush ?

Ans. Hypermarkt

-Compiled by G.Mohan Indiabusinessquiz@go_mohan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s