Weekly Business Quiz # 397

On the completion of eight years, we are celebrating an anniversary month. So, here is a Bumper Quiz with 30 questions.

India

Q 1. RBI has set up a task force to create a Public Credit Registry ( PCR) in India. What is PCR ?

Ans. Public credit registry coverage reports the number of individuals and firms listed in a public credit registry with current information on repayment history, unpaid debts, or credit outstanding. The number is expressed as a percentage of the adult population.

Q 2. Indian Railways has launched a major upgrade in terms of service, cleanliness, safety in premium trains like Rajdhani and Shatabdi expresses. What is it called ?

Ans. Swarn

Q 3. On 1st anniversary of Demonetisation, November 8, which author known for his bank/finance thrillers has launched a book called “Do not tell the Governor” ?

Ans. Ravi Subramanian

Q 4. This picture shows the first truck with the T for Tata logo coming out of a TELCO factory. Before this, trucks from Telco used to carry which logo ?

tata truck

Ans. Mercedes Benz’s three pointed star logo

Q 5. In response to which competing airline’s unfortunate incident involving a passenger has Air India released this advt ?

air india

Ans. IndiGo airlines staff manhandling a passenger in Delhi airport

Q 6. What offer made by Aam Aadmi Party to former RBI Governor Raghuram Rajan has been turned down by him ?

Ans. Rajya Sabha ticket from Delhi

Q 7. Anup Engineering is the engg unit demerged out of which well known company, known for its textile business ?

Ans. Arvind Ltd

Q8. With which 100 year old firm would you associate this Modern Ayurveda company Kapiva Ayurveda ? How have they derived the name Kapiva ?

kapiva-ayurveda-mumbai-1475666872-57f4e3b884e72

Ans. Baidyanath group. The name derived from kapha, pitta, vatta

Q9. What is the key difference between an ATM and a cash recycler ?

Ans. CRM – Cash Recycling Machine can Perform the dual function of accepting and dispensing cash. Whereas ATM performs only the latter.

Q 10. RBI has reduced the currency print indent for 2017-18 to 21 billion pieces from a 5 year avg of 25 billion pieces p.a . Why ?

Ans. Due to their vaults clogged with old notes of Rs.500 And Rs.1000 discontinued after Demonetisation.

Q 11. With which mass market ice cream brand would you associate Huber and Holly premium ice cream boutiques that even sells ice cream desserts at Rs 1000 infused with 24 carat gold ?

Ans. Havmor icecreams

Q 12. Conduent CEO Ashok Vemuri has confirmed he is not in race for Infosys CEO. Conduent was formed out of divestiture from which global co.?

Ans. Xerox

Q 13. What unique beverage is being produced and marketed by True South a Bengaluru based start-up ?

Ans. Decoction of filter coffee

Q 14. The colour scheme is a giveaway. Ola has launched a bike sharing scheme called Ola Pedal. Where have they launched first ?

ola pedal

Ans. IIT Kanpur

Q 15. Why is the popular Bengaluru high street retailer Big Kidskemp which became a destination to visit in MG Road, offering 75 % discount on its merchandise ?

Ans. It is closing down

Q 16. This ‘wedding” – Srini weds Mahi that happened last week, involved 1800 guests and hiring of 350 Fast track call taxis. This helped them set a ‘national record’ for the real activity for which the wedding was a cover-up. What was the real activity ? Question courtesy : Sai Ishwar

IT raids srini weds mani

Ans. Income Tax raid ( on V K Sasikala and her family)

Q 17. Under what brand name will Flipkart launch its own smartphone ?

Ans. Billion..The first model going up for sale is called  Capture +

Q 18. Who will succeed R.Chandrasekhar as the next NASSCOM President ?

Ans. Debjani Ghosh

Q 19. Badruddin Qazi gatecrashed Guru Dutt’s sets of Baazi (1951) as a drunkard. Guru Dutt was impressed with his acting skills and rechristened him _;_______ after the popular whisky brand.Fill in the blank

Ans. Johnny Walker

Q 20. Which agency collects, analyses and compiles report on the book publishing market in India called ‘Bookscan ‘ ?

Ans. Nielsen

Q 21. On November 11th  Google honoured Anasuya with a doodle on her birth Anniversary. She was a Trade Union Leader who headed Ahmedabad’s Textile Labour Association and led a strike against Mill Owners Association, headed by her own brother Ambalal. This led to a ___ vs ___. Clue : Sitcom 

google-doodle

Ans. Sarabhai vs Sarabhai

Q 22. Why is Sarang Chemicals in the news ?

Ans. SEBI has ordered an enquiry against the HUF of Gujarat CM Vijay Rupani for manipulative trading in the stock of Sarang

Global

Q 23. Which hotel chain headquartered in Hong Kong, with properties in India also, gets its name from the mythical paradise described by James Hilton in the 1933 book The Lost Horizon ?

Ans. Shangri-La

Q 24. We download an app in a smartphone. What is the equivalent of an app to the virtual assistant Alexa ?

Ans. Skills

Q 25. Match these global companies with science in their taglines

1. Bayer                             A. Science for a better life
2. Du Pont                         B. Science. Applied to Life 
3. 3M                                  C. Miracles of Science

Ans. 1A, 2C, 3B

Q 26. If Black Friday and Cyber Monday are the big days for shopping in the US, what is the big shopping day in China called ?

Ans. Singles’ day

Q 27. What is common to Bermuda, the Cayman Islands, the British Virgin Islands, the Isle of Man, Jersey and Guernsey ?

Ans. These are tax havens hence called Paradise…the shell companies revealed through Paradise Papers were regd here

Q 28. Identify this Saudi billionaire who is among the princes arrested in Saudi Arabia 

saudi-prince-alwaleed-bin-talal-arrest

Ans. Prince Al Waleed Bin Talal Bin Abdulaziz Al Saud

Q 29. Identify this tech entrepreneur

Ans. Sean Parker of Napster and later Facebook

Q 30. Founded by Lorry I. Lokey in 1961. Headquartered in San francisco. It disseminates full-text press releases from thousands of companies and organizations worldwide to news media, financial markets and social media. It is now part of Berkshire Hathaway. Name this co

Ans. Business Wire

  • Compiled by G.Mohan Twitter Indiabusinessquiz@go_mohan
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s