Guest Business Quiz # 4

Q 1. Who is this former Rajya Sabha member and winner of Ramon Magsaysay Award, known as the father of the cooperative movement in India?

220px-Tribhuvandas_Kishibhai_Patel

Ans) Tribhuvandas Patel, founder of the Kaira District Co-operative Milk Producers’ Union in 1946, and later the Amul co-operative movement in Anand

Q 2. Which Indian fintech company that provides consumers access to customised quotes on loans, credit cards or personal finance products was started in 2008 by Adhil and Arjun Shetty?

Ans. Bankbazaar.com

Q3. Which Indian scamster is known for cheating Mumbai based legal firm Purnanand and Co. and has been portrayed in a movie aptly titled Mudrank?

Ans. Abdul Karim Telgi, involved in fake stamp paper scam.

Q4. Incorporated in 1988 under the Companies Act, Container Corporation of India Ltd. (CONCOR), is a Navratna Public sector undertaking under which ministry?

Ans. Ministry of Railways

Q5. What started its operations in 2001 as ICICI InfoTech Upstream Ltd, a business process outsourcing organisation wholly owned by ICICI Bank and is now part of the RP-Sanjiv Goenka Group?

Ans. Firstsource

Q6. Kota sarees are popularly known as Kotadoria (doria means thread) outside the state. What are they called in Kota?

Ans. Masuria –  because they were originally woven in Mysore and later by weavers from Mysore.

Global

Q7. Which media personality owns this company?

syco-entertainment-logo

Ans. Simon Cowell

Q8. What is the most famous brand of a group that traces its history to Mr. Bhuramull Chaudhary from Rajasthan who started his business towards the end of the eighteenth century by selling clothes to the royalty and high-end customers in a neighbouring country?

Ans. Wai Wai noodles of the Nepal based Chaudhary group

Q9. Identify this popular Disney franchise whose cast debuted in 1955 on a TV program called Sam and Friends

muppets

Ans. Muppets

Q 10. What file sharing protocol was designed in 2001 by Bram Cohen, a former student at Buffalo University?

Ans. Bit Torrent

Q 11. “Today is the end of sheloshim for my beloved husband—the first thirty days. Judaism calls for a period of intense mourning known as shiva that lasts seven days after a loved one is buried. After shiva, most normal activities can be resumed, but it is the end of sheloshim that marks the completion of religious mourning for a spouse” – who wrote this Facebook post in 2015?

Ans. Sheryl Sandberg after the death of her husband Dave Goldberg.

Q 12. Which B-school’s approach to business education in a global context and how it functions with a dual-campus setting (second campus being in Singapore), was the subject of a 2008 Harvard Business School case study by Srikant Datar, Davind Garvin and Carin-Isabel Knoop?

Ans. INSEAD

Q 13. What name was given to the formulation that stuck to everything with which it came in contact and which was first sold in 1958 under the title “Eastman #910”?

Ans) Superglue, invented by Harry Coover Jr. and a colleague while working as researchers for Eastman Kodak.

Q 14. Which company that started in 1898 as a small Berlin drugstore with a popular perfume section uses the logo shown here?

schwarzkopf

Ans. Schwarzkopf

Q 15. Google X Lab and development of Macintosh computer are examples of what kind of projects which American sociologist Everett Rogers defined as an “enriched environment that is intended to help a small group of individuals design a new idea by escaping routine organizational procedures?

Ans. Skunkworks, associated with Lockheed’s World War II Skunk Works project.

  • Compiled by Guest Quiz Master G.Sreekanth
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s