Guest Business Quiz # 1

Please find below a set of questions contributed by our guest quiz master  G.Sreekanth. G.Sreekanth is a champion business quizzer who has won several business quizzes including Tata Crucible and ET Brand Equity Quiz many times. He has taken a break from competitive quizzing and will play the quizmaster. He will be contributing occasionally. IBQ is delighted to receive his contributions.

Q 1. Uranium used to produce the United States’ first atom bombs from 1942 to 1948 was processed by which German gas company, the largest in the world by revenue and which was started in 1879 by a professor named Carl Von _____?

Ans. Linde

Q 2. ______ in the financial domain occurs as both a noun and a verb. As a financial term, it is best known in the context of the Federal Reserve’s quantitative easing program. The program involved a large-scale bond-buying program that aimed to support struggling economic conditions. What term, which refers to the gradual winding down of central bank activities, used to improve the conditions for economic growth?

Ans. Tapering/taper

Q 3. maha

 

Though the two gentlemen are shown here shaking hands and smiling, the one on the left had held George Soros (right) responsible for the 1997 economic crash of East Asian Markets.  Who is he, whom Soros had once referred to as a ‘menace to his own country’?

Ans. Mahathir Mohamad, former PM of Malaysia

Q4. It is a form of exclamation and is often used in writing to introduce an extraordinary deed, story or transformation. What word, which is also the name of a music identification app/company created in 1999 by Chris Barton, Philip Inghelbrecht, Avery Wang, and Dhiraj Mukherjee?

Ans.  Shazam. The app uses a smartphone or computer’s built-in microphone to gather a brief sample of audio being played and compares it against a central database for a match. If it finds a match, it sends information such as the artist, song title, and album back to the user.

Q5. This famous Swiss designer is Chief Creative Officer of the wearable technology company Jawbone. He was the chief industrial designer of One Laptop per Child (OLPC’s) XO laptop. He is perhaps the most decorated industrial designer of the past 15 years, and his clients (past and present) include Apple, Google, GE, Samsung, Herman Miller, and Prada. Who?yves

 

Ans. Yves Behar.

Q6. The name is derived from two Greek words meaning ‘physician’ and ‘nutrition’. It is also called the ‘physic nut’. What plant, which in 2007, was mentioned by Goldman Sachs as one of the best candidates for future biodiesel production?

Ans. Jatropha

Q7. The famous founder had this philosophy that big ideas come from big black pencils and hence created The Black Pencil Academy, a comprehensive training program to provide emerging talent with the necessary skills and experience to succeed in today’s communications industry. Who/what company?

Ans. Leo Burnett

Q8. The one that happened few years ago isn’t the first time. Such situation had occurred in 1826, 1843, 1860, 1894 and 1932. The first recorded instance occurred in the fourth century B.C., when the Temple of Delos took an 80% loss on the principal it lent. What phenomenon?

Ans.  Greece’s sovereign debt crisis – 13 Greek city states borrowed funds from the Temple of Delos. Most of the borrowers never made good on the loans and the temple took an 80% loss on its principal.

Q9.cartouche

 

Shown here is a cartouche design. In Egyptian hieroglyphs, a cartouche is an oval with a horizontal line at one end, indicating that the text enclosed is a royal name. Which famous logo is held within a “cartouche” which was influenced by the style of Belgian architecture in Leuven?

Ans. stella

Q 10.empire

 

Shown here is a promotional campaign for Empire Life Insurance Company of Canada.  The characters used in the advertisement featured in another public service campaign that became hugely popular and went viral in 2012. As of December 2015, the campaign’s video received over 117 million views on YouTube. What campaign that was devised by advertising agency McCann Melbourne?

Ans. Melbourne Metro’s Dumb Ways to Die. Here is the link to the video

  • Compiled by G. Sreekanth 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s