Weekly Business Quiz # 214

Q 1 After graduating from IIT KGP, where did the newly appointed Delhi CM Arvind Kejriwal take up a job ? He resigned this job and joined IRS

Ans. Tata Steel 
Q2. Vape is a term increasingly being used and a term in fashion in 2013. What is ‘vape” ?

Ans. With e-cigarettes you do not smoke, you vape…comes from vaporising

Q.3 Which Hyderabad based vaccine mafr is the world’s lowest cost producer of Pentavalent a very useful vaccine ?

Ans. Biological E Ltd 

Q4. What is the oil accompanying the shale gas called which is obtained while fracking ?

Ans. Tight oil

Q 5. Who was the quiz master in the Vividh Bharati show Binny Double or Quits in the ’70s ?

Ans. Farooque Shaikh (May his soul RIP)

Q 6. Which telecom brand has launched music platform on the net called Discover which helps bands to upload music and get college shows etc ?

Ans. MTS

Q7. Which app is being called the snapchat of file sharing ? A software that allows sharing files for a short time and also allows unsharing

Ans, Younity

Q8. Over which company ‘s problems has WB CM Mamata Banerjee sacked her commerce minister Partha Chatterjee ?

Ans. Haldia Petrochemicals 

Q9. After Jayanti Natarajan resigned as the Envt minister, who has been given the charge of the Environment ministry ?

Ans. Veerappa Moily

Q 10. In general insurance terms, what is the difference between theft and burglary ?

Ans. Burglary involves breaking into a house or building, theft involves no breaking into

Q 11. Which popular Indian music streaming service on the Net has decided to shut down recently ?

Ans. Dhingana

Q 12. Which venerable institution of US whose policies have impact on financial markets worldwide celebrate its 100th anniversary recently ?

Ans. Federal Reserve

Q 12. What is the newly imposed tax in Italy commonly called “Google Tax” ?

Ans.Italian companies will require to purchase their internet ads from locally registered companies. The cos like Google will have to tie up with local companies thus generating some revenue for the Italian govt

Q 13. Which restaurant chain has published this in their employees web-site causing the company a great deal of embarrassment ?

 Ans. McDonalds

Q 14. This is being voted one of the most unforgettable commercials of 2013. Name the brand and the model.

Image

Ans. Volvo trucks, Jean Claude Van Damme

Q 15. Identify this tech honcho who has quit a business career to pursue philantropy.

Image

Ans. Vineet Nayar , HCL Technologies

Q 16. This is a scene where Deepti Naval is demonstrating a detergent to Farooque Shaikh. Name the film. Farooque Shaikh RIP.

Image

Ans. Chasme Buddoor

Q 17. The IndiGo airhostesses all have a similar hairstyle. How and Why ?

Image

Ans. Wigs, to save on time

Q 18. Identify the models in this vintage advt for Cadbury’s drinking chocolate. The ad is courtesy @Bhatnaturally

Image

Ans. Jackie Shroff and Sangeeta Bijlani

Q 19. The latest Ad – Titan Joy of Gifting uses the famous Titan tune created by the students in a classroom. The tune is an adaptation of a famous tune. Name it. 

Ans. Mozart’s 25th symphony

Q 20. ’90 minutes > 24 hours’ is the slogan of what ?

Ans. TimesNow NewsHour

Q 21. It was founded in 1973 by Jayantrao Salgaonkar, an astrologer from the Konkan belt of Maharashtra. It initially started as a hand-printed almanac for Marathi subscribers. The first issue was sold to 10,000 subscribers. It gradually grew to become the largest selling publication in the world, with around 19 million copies being sold annually. Name this publication. Have a lucky 2014.

Ans. KalNirnay

– Compiled by G.Mohan Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s