Weekly Business Quiz # 206

Q 1. Dogfilght a book by Fred Vogelstein is the story of the fight between which two companies ?

Ans. Apple and Google

Q 2. Which Indian destination has been ranked no 1 in places to visit in 2014 by Lonely planet ?

Ans. Sikkim

Q 3. Which major PC manufacturer has admitted that their laptops smell of cat pee 🙂 ?

Ans. Dell

Q4. Agastya is one of the projects that has won the Google impact challenge award of US $ 500,000. What is it about ?

Ans. Mobile science laboratory which will be taken from school to school in motor cycles to show science experiments

Q 5. Which large oil and gas firm from Brazil has filed for bankruptcy protection ?

Ans. OGX

Q 6. If BAJATE RAHO is the tag line of RED FM, BACHATE RAHO is the tagline for which brand ?

Ans. Snap Deal Diwali Sale

Q 7. Unlike many foundations which continue after their founders die, Bill and Melinda Gates foundation will cease after some years. how many ?

Ans. Within 20 years of their death

Q 8. What lucky charm did NASA send to ISRO for succeeding in the Mars mission ?

Ans. Peanuts

Q 9. How have Google and Kitkat collaborated to create a programme to launch the latest version of Android i.e Android Kitkat in India ?

Ans. Nestle has offer on Kit Kat chocolates to give away 1000 Nexus 1000 tablets free

Q 10. The Economist magazine is citing the emergence of COURSMOS, MINDSY as alternatives to Coursera, edX etc . what service do these provide ?

Ans. Short video e-learning courses on mobiles

Q 11. Recent Changes in which regulations by FAA , federal Aviation authority is going to be welcomed by airline flyers ?

Ans. Allow use of smartphones in all phases of flight in airplane mode

Q 12. The father of IBM PC died on October 19, this year. He transformed computing and introduced collaboration in the industry. Name him.

Ans. William C.Lowe

Q 13. How did the Hyundai brand Santro get its name ?

Ans. Short of St Tropez , a resort in France where the brainstorming for India launch was held.

Q 14, For what violation has Infosys agreed to pay 34 Mn $ as fine in US ?

Ans. Abuse of visa. Infosys sent engineers on B-1 visa instead of H-1 B

Q 15 In which City has the first BITCOIN ATM became operational recently ?

Ans. Vancouver, Canada

Q 16. Why the candidates who appeared for CMAT in September 2013 need to worry after the recent Delhi High Court order ?

Ans. The exam has been made invalid by the High Court saying AICTE is not allowed to regulate MBA 

Q 17. In 2009, one American airline brand got mauled on social media, for breaking guitars. It became a Harvard case study. Name the airline.

Ans. United Airlines

Q 18. Bank Aisa, Dost Jaisa is the tagline for which Bank ?

Ans. IDBI Bank

Q 19. What is spread betting ?

Ans, Betting is on the outcome of an event where pay-off is based on the accuracy of the wager.

Q 20. Which airline brand went viral in social media on 28th October after a blog post by Jay Harish Shah ?

Ans. Air France

Q 21, Which proud Australian 125 year old dairy company is in the midst of a takeover battle with offers from Canadian and Japanese firms bids ?

Ans. Warrnambool Cheese and Butter

Q 22. The company began its journey in 1790 when two companies Breen & co and Butterfly & co merged. This large engineering company went through bad times and was nationalised in the 1970s and put under BBUNL. it was privatised in 2003 and sold to Ruias for Rs 18 crore. It now has sought permission to close down. Name this historic co.

Ans. Jessop and Co.

Q 23. Which Public sector major has supplied over 700 steel wheels for the various temple chariots in Tamil Nadu ?

Ans. BHEL, Trichy

Q 24. In Economics, what is ‘The Hotel California Effect’ ? What is the source of this phrase ?

Ans. The hotel California effect is low entry barrier and high exit barrier. It comes from the line, you can enter any time but you can never leave. This is practised by social networking sites to lock in their users. It can be used by countries in their FDI policies too.

Q25. India Today mag has a story which says that Indian infra story is crippled by the ‘J VIRUS’. What or make up the J Virus ?

Ans. Jayanti Natarajan, Jairam Ramesh, SriPrakash Jaiswal and CP Joshi  – all ministers

 

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

 

Advertisements

3 thoughts on “Weekly Business Quiz # 206”

  1. Hi! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
    I’m definitely enjoying your blog and look forward to new posts.

  2. Hiya very cool website!! Guy .. Beautiful ..
    Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds
    also? I’m glad to find a lot of helpful information here within the put up, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

  3. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great.
    I don’t know who you are but certainly you are going to a
    famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s