Weekly Business Quiz # 205

Q 1. Low Growth + High Inflation, a situation India in currently is referred to as Stagflation. Who used this phrase first ?

Ans. Ian MacLeod in 1965 in a speech to British Parliament

Q 2. Which is the first NBA team to have a Hindi web-site ? Clue : Think which NBA team is owned by an Indian

Ans. Sacramento Kings owned by Vivek Ranadive

Q 3. Identify the co. This Redwood city, Cali. based co uses artificial intelligence and big data to serve automated ads. It had a successful IPO

Ans. Rocket fuel

Q 4. What service is provided by Head Held High Foundation ?

Ans. Skill development for villagers incl village BPO

Q 5. Which jewellery brand has broken new ground by portraying the main model is going for a remarriage? 

Ans. Tanishq Image

 

Q 6. HT Media, the media arm of Birla Group has launched a B-School in Gurgaon. Name it .

Ans. Bridge School of Management

Q7. As per Forbes, which dead celebrity had the maximum earnings last year ?

Ans. Michael Jackson

Q8. City Adrift by Naresh Fernandes is a short biography of which Indian City ?

Ans. Mumbai

Q9. After the Du Plessis ball tampering controversy what essential requirement in trousers has been asked to be removed from cricketer’s trousers by ICC by 2015 ?

Ans. Zips

Q10. After sourcing ketchup for the last 40 years from Heinz, McDonald’s has decided to look for new suppliers. Why ?

Ans. Heinz CEO was former CEO of Burger King

Q 11. As per Webster’s dictionary what do you call ‘an Indian clerk who writes in English’ ?

Ans. Babu

Q 12. What does the phrase ‘ Going postal’ mean and how did it originate ?

Ans.  Going postal, in American English slang, means becoming extremely and uncontrollably angry, often to the point of violence, and usually in a workplace environment.The expression derives from a series of incidents from 1983 onward in which United States Postal Service(USPS) workers shot and killed managers, fellow workers, and members of the police or general public in acts of mass murder. Between 1986 and 1997, more than forty people were gunned down by spree killers in at least twenty incidents of workplace rage.

Q 13. Silly Putty is a 13 g piece of plastic clay inside an egg-shaped plastic container. Since 1950 300 mn eggs sold.Whose brand it is ?

Ans. Crayola LLC

Q 14. Under what name would Reliance in partnership with 2 sisters Food Group , UK launch fast food restaurant chain in India ?

Ans. Chicken came First

Q 15. Which UAE based travel portal will soon be launching its India operations ? Its claim to fame is it has Sachin as 7.5 % shareholder .Aila !

Ans. Musafir.com

Q 16. In 2012, Adobe in a landmark move decided to scrap Performance review for its employees. With what did they replace it with ?

Ans. Replacing them with more instant and real-time feedback

Q 17. Which Economic Theorist had predicted the boom in US after the second world war using Econometrics ? He recd Nobel in 1980. He died recently.

Ans. Lawrence P. Klein

Q 18. Uberfacts says One in ten Europeans were conceived in ____ beds. Fill in the brand.

Ans. Ikea

Q 19. Which group has launched a English General Entertainment Channel titled ‘Romedy Now’ ?

Ans. Times Television Network

Q 20. In keeping with the new Companies Act directive, who is the new lady board member to join the Wipro Board from 1 October 2013

Ans. Ireena Vittal

Q 21. With which IIM has mybskoool dot com tied up to launch an 100 day Free Online MBA ?

Ans. IIM Ranchi

 Q22.  With the change in editorial team at The Hindu, who is the new Editor in chief ?

Ans. N.Ravi and Malini Parthasarathy is the new editor

Q 23. What is the unique feature of the Karva chauth app brought out by Tanishq ?

Ans. Moon rise alarm and the screen becomes a chalni ( sieve) 

Q 24. Pamela Ryckman in her book mentions Brazen Hussies, Power Bitches, Chicks in Charge , SLUTS or Successful Ladies Under Tremendous Stress as powerful networks . What does she calls these networks ?

Ans. Stiletto Networks

Q 25. Named after its founder who invented the industrial chemistry process to manufacture sodium carbonate, this Belgium HQed company was the largest multinational company before the First World War. Even after 150 years of its being founded the company is a major co in chemicals and plastics. Which co Is being talked about ?

Ans. Solvay 

Q 26. Naach re mayu ra, a non film song sung by Manna Dey marked the launch of a landmark service on Akashvani. Name the programme.

Ans. Vividh Bharati

Q 27. Situated at the heart of Kolkata, opposite the Presidency College, the Indian Coffee House was commissioned in 1942 by the Indian Coffee Board. Rechristened “Coffee House” in 1947, it emerged as the meeting place for the poets, artistes, literati and people from the world of art and culture. Why is this Coffee House in mourning ?

Ans. Manna Dey sang a popular song on Coffee House. Manna Dey died recently.

Q 28. Once upon a time, when American industry ruled the earth, business and Broadway had a baby. This mutant offspring, glimpsed only at conventions and sales meetings, was the ____ ____-Think Broadway show, except the audience is managers and salesmen, and the songs are about how great it is to be working at the company. Fill in the blanks with the phrase ( two words)

Ans. Industrial Musical

Q 29. In Economics, what is ‘The Hotel California Effect’ ? What is the source of this phrase ?

Ans. The hotel California effect is low entry barrier and high exit barrier. It comes from the line from the Eagles song The Hotel california ,” you can enter any time but you can never leave” . This is practised by social networking sites to lock in their users. It can be used by countries in their FDI policies too.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Advertisements

One thought on “Weekly Business Quiz # 205”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s