Weekly Business Quiz # 188

Q1.Which leading Indian antivirus vendor was started by the Katkar brothers as a calculator repair shop in 1993 ?

Ans. QuickHeal

Q2. Murdoch’s media businesses have been split. One is the newspaper and print business and the other is cable, TV etc, what are they called ?

Ans. News Corp and 21st Century Fox

Q3. What is the name of the Superbike team owned by MS Dhoni, Nagarjuna and Dhoni’s friend Arun Pandey ?

Ans. Mahi Racing

Q 4. Connect the following Aardvark, Picnik, Dodgeball, Jaiku …

Ans. Discontinued Google products

Q5. USA has a fast growing market for catastrophe bonds, currently valued at $ 4 Billion annually. What is a catastrophe bond ?

Ans. It is a high return bond linked to a specific catastrophe…if the catastrophe happens, then the bondholder stops getting interest and may even not get the principal back. Often subscribed by insurance cos.

Q6. Which is the world’s oldest central bank set up in 1665 ?

Ans. Sveriges Riksbank of Sweden

Q7. Who will be the brand ambassador for the Oral B toothpaste being launched by P & G in India shortly ?

Ans. Madhuri Dixit

Q8. Under what brand name is Future Group launching a chain of small fashion retail stores targetted at the youth ?

Ans. I am In

Q9. Name the Indian businessman in UAE who is releasing 1000s of prisoners by paying off their debts.

Ans. Feroz Merchant

Q 10.Toplink is a Facebook like network for the rich and famous. Which Indian American is behind it ?

Ans. Vivek Ranadive

Q 12. You know sci-fi as a genre. What is cli-fi ?

Ans. Climate Fiction

Q 13. What is special about the new range of medical equipment launched by Philips under its Efficia range ?

Ans. Neonatal critical care equipment designed and produced in India totally.

Q 14. If you enter any of the Max hospitals, what is the smell you are likely to get ?

Ans. Coffee, Max India boss Analjit Singh disgusted with the smell of the disinfectant at the hospital has set up coffee shops at the entrance. if there is no coffee made for 10 mins, there is a standing instruction to make coffee and drain it in the sink.

Q 15. NourishCo is a JV between an Indian and a global FMCG majors to market vitamin fortified water among other pdts. Which two companies ?

Ans. Tata Global Beverages and PepsiCo

Q 16. Attano is an e-book store with a difference. What is the difference ?

Ans. Sells e-books in chapters, usually text books.

Q 17. Shaquille O’Neil, basketball legend, is doing a PhD in Organisational Leadership from Barry University, Miami. What is his dissertation on?

Ans. The Duality of Humor and Aggression in Leadership Styles

Q 18. Mika says ” Punjabi dil se hi branded hai”. Honey Singh has a song ” Main kaha kaali teri ___ , te ___ tera laal “. Fill the brands.

Ans. Gucci and Prada

q 19. Recently RBI started issuing inflation indexed bonds. Which will be the first MF in the country to have an inflation indexed bond fund ?

Ans. Deutsche MF.

Q 20. What is the name for the newly launched index by CRISIL that measures financial inclusion of a country or state ?

Ans. Inclusix

Q 21.Which wonder ingredient used in soda, chewing gums, fireworks etc is produced by Sudan only and is considered Sudan’s oil ?

Ans. Gum Arabic

Q 22. Outside India, where has Reliance MediaWorks launched Big Cinemas to screen Bollywood movies ?

Ans. USA, Nepal 

Q 23 Which co is the world’s biggest maker of white goods ?

Ans. Haier

Q 24. Which product in the McDonalds menu is available for only a small period in the year creating a lot of hype about it ?

Ans. McRib

Q 25. Titan markets Titan watches through World of Titan stores. Under what brand of store does it market other premium brands like Police, etc ?

Ans. Helios

Q 26. Before Roger Federer crashed out of Wimbledon, the authorities had a problem with his Nike Zoom Vapor 9 Tour LE shoes. What was the problem?

Ans. Orange sole..As per Wimbledon rules, the attire has to be all white only.

Q 27. Which country’s mobile network with speeds of 150 mb per second has been voted as the fastest in the world ?

Ans. South Korea

Q 28. American Icon by Bryce G.Hoffman is a book on the turnaround story of which company ?

Ans. Ford Motors

Q 29. What is the difference between bulk deal and a block deal in the Indian stock exchanges ?

Ans. Bulk deal >0.5% of a company’s share. Block deal > 500,000 shares / Rs.5 Crore.  Bulk deal happen throught the market hrs. But block deal happens in a 35 min time frame for a min 5 lac shares. All deals are reported by members to nse/bse at the end of day

Q 30. In the context of sales promotions, what is Math Anxiety ?

Ans. % discounts involve calculations that cause anxiety. Hence some customers prefer absolute discounts.

– Compiled by G.Mohan Twitter handle @go_mohan

Today we cross 4,00,000 hits on this blog. Thanks to all the regular visitors and followers who receive this page on email, for patronising this page. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s