Weekly Business Quiz # 558

India

Q1. Iraq is India’s number 1 crude oil supplier. Recently, Saudi Arabia was replaced by another country at No. 2. Name the country.

Ans. USA

Q2. Which IT veteran has committed Rs 200 cr towards SKAN Trust that will focus on ageing and neurological research ?

Ans. Ashok Soota

Q3. Automobile companies are requesting deferment of deadline for implementation of CAFE 2 norms. Expand CAFE ?

Ans. Corporate Average Fuel Efficiency

Q4. What is common to GippsAero, Mom & Me, GenZe , Pininfarina Engineering ?

Ans. All are Mahindra group companies now in the chopping block

Q5. Which Indian business leader from the private sector has been appointed as the Chairperson of the Public Enterprises Selection Board ?

Ans.Mallika Srinivasan, Chairperson TAFE

Q6. In a landmark real estate deal Radhakishan Damani has bought a Mumbai property for Rs 1001 crore..The sellers were the scions of a family , whose forefather X was once known as Cotton King and also made his wealth in the stockmarket like Damani. Name X

Ans.Prem Chand Roychand

Q7. _______ , founded by Kasturbhai Lalbhai in 1947, was the first private sector company of Independent India to be inaugurated by Jawaharlal Nehru. Fill in the the blank

Ans. Atul Products

Q8. Inchcape Shipping is in the news over the Suez Canal Ever Given ship crisis. It is helping to move the stuck ship. Inchcape traces its origin to Calcutta, India 1847. What was the original name of the general merchanting partnership formed after two Scots met in Calcutta ?

Ans. MacKinnon and Mackenzie

Q9. In a first of its kind change, who will take over the reins from Venu Srinivasan as the Chairman of TVS Motors in 2023 ?

Ans. Ralf Speth, former JLR CEO

Global

Q10. ______ is an investor initiative to ensure the world’s largest corporate greenhouse gas emitters take necessary action on climate change. More than 400 investors with more than $35 trillion in assets collectively under management have come together for this 5 year project. FITB

Ans. Climate Action 100+

Q 11. What is the fine imposed by UK on their citizens if they go abroad for a vacation this summer ?

Ans. UK govt will impose a fine of 5000 pds on those making a foreign trip for a vacation or any valid reason. It will also promote domestic tourism or staycation

Q12. Which are the large investment banks that will report huge losses due to the failure of the hedge fund Archegos Capital in the US ?

Ans. Nomura and Credit Suisse

Q 13. Name this food delivery company that had a large IPO in the London Stock Exchange today .

Ans. Deliveroo..Amazon is a big investor in this company

Q 14. On April 7, 1969 The Advanced Research Projects Agency of USA awarded a project to BBN Technologies. Why is this project and date significant ?

Ans. This was the precursor to the Internet and this date is considered the birth date of Internet

Q 15. Jeans started as a trouser for the miners. It became fashionable later. Who was the first designer to showcase their line of jeans on the runway ?

Ans. Calvin Klein

Q 16. Brooklyn Art Collective MSCHF in collaboration with rapper Lil Nas X has released a line of sneakers whose sole has a single drop of blood. This is being called Satan Shoes. This line is a modified version of which brand of shoes ?

Ans. Nike

Q17. “The only thing better than drinking the Big Cold Beer in the Aussie sun is earning beer while you do it” . Aussie co X has come out with a barter deal. For every A$30 worth of solar power Diamond Energy receives, X will deliver a ‘slab’ of beer. Name X and what is a ‘slab’

Ans. Carlton and United will give Victoria Bitter beer . One slab is 24 cans.

Q18. Boston Dynamics has developed a robot that can move the boxes in the warehouses. What is it called ?

Ans. Stretch

Q19. Even if the Volkswagen to Voltswagen was meant to be a joke, what major transformation that the auto major is going through is indicated here

Ans. Volkswagen has become a serious player in EVs and the biggest competitor to Tesla

Compiled by G.Mohan

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.