Weekly Business Quiz # 554

India

Q1. Bhaskar Menon RIP. He was one of the earliest Indian managers to become a CEO of a global company. He became the Founding Chairman of EMI Music. He was considered to be a big force behind the success of Pink Floyd in US. In which Indian co he was a Director from 2005 to 2016.

attends Hollywood Gala celebrating Capitol Records 75th Anniversary on November 15, 2016 in Los Angeles, California.

Ans. NDTV

Q2. Name this Indian company that is at the forefront of manufacturing special syringes being used for the COVID-19 vaccination in India. It is also supplying these syringes to other countries via UNICEF. It supplied 15 million to Japan.

Ans. Hindustan Syringes and Medical Devices Ltd ( HMD)

Q3. MTAR Technologies is a Hyderabad based company which has just concluded a hugely successful IPO. What is the main industry it caters to ?

Ans. Defence and space

Q4. After the success of Scam 1992, Hansal Mehta and Applause entertainment are coming out with a sequel Scam 2003. Which scam will this sequel show ?

Ans. Abdul Karim Telgi scam also known as the Stamp paper scam

Q5. Which state has announced a controversial law that reserves 75% of jobs below Rs 50,000 pm in private sector for locals only ?

Ans. Haryana

Q6. Wipro has made its largest acquisition. It will not be merged with Wipro and will operate separately as ‘a Wipro company’. Name the company.

Ans. CAPCO

Q7. Which company has filed a case against Parle for infringement of design copyright of a similar product ?

Fabio

Ans. Mondelez, the company that markets Oreo

Q8. FINO has become a scheduled commercial bank. It has been constantly growing and morphing itself. Its name FINO comes from the acronym of its first business. What was its full name when it was set up in 2006 ?

Ans. Financial Inclusion Network and Operations Ltd

Q9. Amazon changed its logo in its app almost after 5 years. But immediately after the change it received feedback after which it tweaked it once again. What was the feedback received ?

Ans. The changed logo resembled a smiling Hitler with his short moustache

Global

Q 10. Which country has advanced the deadline for phasing out diesel cars to 2025 instead of 2030 ?

Ans. Singapore

Compiled by G.Mohan

  • Follow us on
    • Twitter – Indiabusinessquiz @go_mohan

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.