Weekly Business Quiz # 243

Q 1. Which family owns the Pune based vaccine maker Serum Institute of India ?
Ans. Poonawalla

Q2. Why have Lego blocks been found in the shores of beaches in England over the last decade ?

lego 3

Ans. 17 years ago, on February 13, 1997, a ship called the Tokyo Express was enroute to New York when it was hit by a massive wave. The impact of the wave dashing against the ship was such that it washed 62 containers overboard. And around 5 million Lego pieces fell into the sea. Over the years, washed up Lego pieces have been found regularly on the shores of Cornwall in England and some other beached nearby.
Surprisingly most of the Lego pieces that the Tokyo Express lost to the sea were sea themed- lego octopuses, sea grasses, scuba diving apparatus, and even dragons

Q3. What kind of disorder is textaphrenia ?

Ans. An illusion of having received a text message, even when there is none. Constant checking of smart phones for fresh messages

Q4. In fashion speak, what is ‘ athleisure’ ?

Ans. Athleisure is a portmanteau of Athletics and Leisure…so it is clothing that can fit in gym as well as for casual activities

Q5. The shares of Swift Transportation , the largest truckload carrier in US, crashed 14 % because of a typical problem. What is the problem ?

Ans. Lack of drivers

Q6. ‘Jab Dard Kicks In, Dard ko Karo Kick ” is the tag line for which brand. Heavily promoted in the Salman film Kick ?

Ans. Nise gel from Dr Reddy’s Labs

Q7. Name this unique institution set up by a special act of parliament in 1956 with HQ in Mumbai, that was inspired by Gandhi’s vision of gram Swaraj. This commission has been dissolved by the Modi Govt recently in order to reconstitute it.

Ans. KVIC or Khadi Gramodyog 

Q8. Which business group will be acquiring the Hydel power businesses of Jaypee group for Rs 12,300 crore from the Gaurs ?

Ans. Reliance ADAG

Q9. Aamir, Amitabh and Shahrukh are seen wearing the jersey of Jaipur Pink Panthers in the Pro Kabaddi League. Who is the jersey supplier ?
Pro Kabaddi
Ans. TK Sports

Q 10. This is a Bluetooth enabled smart shoe from a Hyderabad co Ducere.Name the brand.

Lechal

Ans. Lechal , Hindi for Take Me Along or Let’s walk is the right answer

Q 11. Identify this banker who will soon take over as the CEO of IndiaInfoline

Nambiar

Ans. Rajashree Nambiar

Q 12. Identify the airline logo. Clue : in the news

Air Algerie

Ans. Air Algerie

– Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s