Weekly Business Quiz # 182

Q1 What innovation is credited to American trucking magnate Malcolm Maclean in 1956 ?

Ans. Containerisation

Q 2What is Qi ( pronounced Chee) charging ?

Ans. Inductive charging of mobile phones

Q 3 Which co now in news for an IPO started life as A & M Communications Pvt Ltd in 1993 ?

Ans. Just Dial

Q 4 Which blogging platform was founded in 2007 by David Karp and is going to be acquired by Yahoo for 1.1 billion ?

Ans. Tumblr

Q 5.The NBA team Sacramento Kings has been acquired by a businessman of Indian origin for over 500 Mn $. This man was even called his ‘guru’ by Steve Jobs. Name him.

Ans. Vivek Ranadive

Q 6 When the big but obscure insurance company, wanted to come up with an idea for its identity, they discovered that their name sounds like a duck’s quack. They created a duck character which has since become an advertising icon recognised in the Madison avenue’s walk of fame. Identify the company.

Ans. AFLAC

Q 7. Abdul Mueed the head of Hamdard has a designation of Chief Mutawalli. His sons are called Mutawallis. Why such designations ?

Ans. Waqf 

Q 8 Jim Collins in the landmark book Good to great outlined the “Hedgehog principle” . What does it mean and why such a name ?

Ans. Hedgehog which saves itself by winding when any animal attacks likewise it refers to sticking to what one is best at i.e., ones core competency.

Q9. Which entrepreneur connects Fairever cream, Garden snacks, Maa fruit juices and Veg Nation chain of restaurants ?

Ans. C.K.Ranganathan of Cavin Kare

Q 10. Xavier Niel has opened a coding school in Paris where students would be taught coding free. It would not award any degree or diploma. There will be no lectures. For 1000 seats, they have received 50,000 applications. The school is curiously called ’42’. Why is it called ’42’ ?

Ans. In the Hitchhikers Guide to Galaxy 42 is the ultimate answer to everything in life, universe, everything.

Q 11. The Financial Times described it as “one of the most prominent admissions of failure for a new mass-market consumer product since Coca-Cola’s New Coke fiasco nearly 30 years ago.what are we talking about ?

Ans. Microsoft’s Windows 8

Q 12. What began in the 17th century in Europe, where they were used to announce the impending arrival of prosperous or aristocratic people to their local town or even their home ?

Ans. Visiting cards

Q 13. Sony Corp has turned in a profit after many years. What is the single biggest reason for the profit ?

Ans. weaker yen

Q 14. In his classic The Theory of the Leisure Class, published in 1899, he argued that once the basis of social status became wealth itself – rather than, say, wisdom, knowledge, moral integrity, or skill in battle – the rich needed to find ways of spending money that had no other objective than the display of wealth itself. He termed this “conspicuous consumption.” Who coined the phrase “conspicuous consumption” ?

Ans. Thorstein Veblen

Q 15. What unique policy has been adopted by the UK magazine Boots’ Health and beauty, which may become the norms for other mags too ?

Ans. No airbrushing or digital enhancement of models’ photographs

-Compiled by G.Mohan Twitter @go_mohan

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s