Weekly Business Quiz # 621

India

Q1. Which luxury car maker has implemented ‘Dealership of the future’ in their India operations where the inventories of the cars at the dealers are not in dealers books but in the company’s books thereby avoiding price wars between dealers and also giving customers full choice in the specs ?

Ans. Mercedes Benz

Q2. Where did Volvo launch its new EV model Volvo XC40 Recharge in India ?

Ans. In the Metaverse of Volvo called Volvoverse

Q3. Which airline would be the first airline in India to allow deplaning from 3 doors in airports wherever possible ?

Ans. IndiGo Airlines

Q4. The govt of India proposes to scrap the Special Economic Zones (SEZ) Act and replace it with the DESH Act. What does DESH stand for ?

Ans. Development of Enterprise and Service Hubs

Q5. What new product has Amul launched ? A bit unusual for a dairy co.

Ans. Amul Peanut Spread

Q6. Which Indian private sector Bank has introduced monthly interest credits as opposed to quarterly credits in savings account for the first time in India by any bank ?

Ans. IDFC First Bank

Q7. With the imposition of 5 % GST on prepacked food items like 25kg rice bags, what are traders in Tamil Nadu doing to avoid paying GST ?

Ans. Upto 25kg is considered retail sale, so the traders are packing them in 26 kg rice bags.

Q8. Which is the Indian company that has entered the Fortune Global 500 this year for the first time and straightaway entered in the top 100 at 98th rank ?

Ans. LIC of India Ltd.

Global

Q9. Amazon has acquired the robotics co iRobot that makes the vacuum cleaner Roomba for 1.7 Bn $. The real reason for acquiring this company by Amazon is a capability of Roomba that will be useful to Amazon . What is it ?

Ans. The vacuum cleaner can map the interiors of the house, this can be useful for Amazon to predict future requirments of the user.

Q 10. Tesla cars have a built-in Karaoke software for entertainment ..What is it called ?

Ans. Caraoke

Q11. X is a multinational automotive manufacturing corporation formed in 2021 on the basis of a 50-50 cross-border merger between the Italian-American conglomerate Fiat Chrysler Automobiles and the French PSA Group. The company is headquartered in Amsterdam. What is X ?

Ans. Stellantis

Compiled by

G.Mohan

Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

One comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.