Weekly Business Quiz # 608

India

Q1. Which Indian cricketer is an investor in the beverages firm 7ink brews that makes the Copter 7 brand of beer ?

Ans. M S Dhoni

Q2. Name this large Russian diamond producer which accounts for 30 % of global rough diamonds output. Because of the Ukraine war, there has been a significant drop in the supply from Russia to the India’s diamonds processing centres in Gujarat.

Ans. Alrosa

Q3. As several global retail brands like H&M, Mango , Nike and IKEA are pulling out of Russia on the invasion of Ukraine what move is some of the Indian retailers doing in Russia ?

Ans. Indian garment retailers are signing franchisee agreements in Russia

Q4. What system for packaged foods being proposed by the Food Safety and Standards Authority of India is being opposed by several advocacy groups ?

Ans. FSSAI is proposing a star rating system, whereas advocacy group wants detailed food labels.

Q5. What is India’s first Cattle Genomic Chip for the conservation of pure varieties of indigenous cattle breeds like, Gir, Kankrej, Sahiwal, Ongole etc. called ?

Ans. Indigau chip

Q6. Which company markets the heritage brand Brown and Polson custard powder, used in desserts, in India now ?

Ans. Hindustan Unilever

Q7. The promoters of Veranda Learning Solutions, the company that just had an IPO, had a computer education company earlier. Name it.

Ans. Software Solutions Integrated (SSI) that had got merged with Aptech

Q8. Who said this and in what context ? “After 45 years of housing finance… After 9 million homes provided to Indians… We have to find a home for ourselves. And we have found it within the family.”

Ans. Deepak Parekh on the HDFC-HDFC Bank merger

Global

Q9. Under what brand name does Meta sell its Augmented Reality headsets , a category in which it has become a market leader ?

Ans. Oculus Quest

Q10. Name this once popular discount retail chain in US that was founded few months from Walmart in 1962…At its peak it had 2000 stores and now it is down to 3 and even they will be closed soon. It belongs to a holding company that also owns Sears , another loss making retailer

Ans. Kmart

Q11. After Twitter banned Donald Trump for life, he decided to launch his own social media app. He launched one this year on President’s day February 21. But after 6 weeks, interested followers are still in a waiting list . Many are calling it a disaster. Name it.

Ans. Truth Social

Q 12. Elon Musk has become the biggest shareholder of Twitter. How much stake has he bought in the social media company ?

Ans. Approx 9 %

Q 13. After the Russia-Ukraine war started McDonald’s has pulled out of Russia. Now it is fighting a trademark battle , because those outlets now have a new name but use a modified form of the McD’s Golden Arches logo. What is the new name and from where it is inspired ?

Ans. Uncle Vanya, inspired by an Anton Chekov play

Compiled by G.Mohan

Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.