Weekly Business Quiz # 604

India

Q1. Which gaming app from Sea Ltd has been banned by Indian govt in February along with 53 other Chinese apps ? This ban has been questioned by Singapore govt as it is a Singaporean co app .

Ans. Free Fire also known as Garena Free Fire

Q2. Name this media baron first sold his media company to Ambanis ..He floated a digital media company subsequently. Now he has Gautam Adani taking a stake in the new company. Name him and his digital media co

Ans. Raghav Bahl , Quintillion Media that owns Quint

Q3. What is the estimated GDP growth rate for the Indian economy in Q3, 2021-22 as released by the National Statistical Orgn yesterday ?

Ans. 5.4%

Q4. Name the couple who were part of the original founding team of Bharat Pe who have left/ asked to leave after several governance related clashes with the company board .

Ans. Ashneer Grover and Madhuri Jain Grover

Q5. Who has been appointed as the Chairperson of SEBI for three years ?

Ans. Madhavi Puri Buch

Q6. Which airline is operating special charter flights from Bucharest and Budapest to India to bring back Indian students stuck in Ukraine ?

Ans. Air India, later SpiceJet is also operating flights

Global

Q7. Abramovich the Russian oligarch is a long time owner of Chelsea. In view of all the sanctions on Russians he has decided to sell his stake. What will he use the proceeds of this sale for ?

Ans. Victims of the Russia-Ukraine war

Q8. Which western oil major that has a nearly 20 % stake in the Russian oil major Rosneft has decided to leave the JV immediately while incurring heavy loss in its investments ?

Ans. BP plc

Q9. When the West threatened Russia to boycott them from the international money transfer system SWIFT in 2014 , they developed their own. What is it called, short form is enough ?

Ans. SPFS

Compiled by G.Mohan

Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.