Weekly Business Quiz # 602

India

Q1. Identify the model and the character he plays in a recent Zomato TVC

Ans. Allu Arjun playing Pushpa , a hit film of the same name

Q2. In the spat between the two promoters of IndiGo, X has won and become the MD for five years and the other Y has resigned with immediate effect and decided to sell his stake over the next 5 years. Name X and Y.

Ans. X – Rahul Bhatia , Y- Rakesh Gangwal

Q3. Who has been appointed as the new CEO of Air India , after the Tatas have taken over ?

Ans. Iiker Ayci, former Chairman for Turkish Airlines

Q4. As per the SEBI order on NSE, from whom was Chitra Ramkrishna the former CEO and MD take instructions remotely whom she claims to have never met ?

Ans. Himalayan Yogi

Q5. The Bajaj family in its early days had close associations with two business families..With which business families were they associated in the steel company Mukand and the company now known as Force Motors ?

Ans. Shah family – Mukand, Firodia family – Bajaj Tempo now called Force Motors

Q6. Bajaj had launched Vespa Sprint in 1974 that was available only on foreign exchange bookings. What was this super successful model called in India ?

Ans. Bajaj Chetak

Q7. Name this brand of scooters that Bajaj Auto used to manufacture for Maharastra Scooters from 1975 to 1992 using the older design of Vespa 150 after Bajaj Auto itself changed the design and started making Bajaj Super and Bajaj Chetak.

Ans. Priya

Q8. CBI filed a case against the promoters of ABG Shipyard as the biggest ever bank fraud in India. What is the approx amount involved ?

Ans. Rs 22,800 Crore

Global

Q9. Recently Mark Zuckerberg announced some big changes in the company beliefs to his employees. What phrase did he use to address the employees ?

Ans. Metamates

Q10. Elon Musk donated a large number of Tesla shares to an unnamed charity in 2021 making him the second biggest donor in US during the year. Approx what amount worth shares did he donate ?

Ans. US $ 5.6 billion

Q11. Disney has entered real estate. It has launched its 1st Story Living residential community in California. Walt Disney was interested in urban planning and he had also initiated a community project, EPCOT that was incomplete and later became EPCOT city theme park. Expand EPCOT.

Ans. Experimental Prototype Community of Tomorrow

Q12. During the Beijing winter Olympics China is experimenting with Chinese govt sponsored digital currency. What is it called ?

Ans. Digital yuan is also called e-CNY

Q 13. IBM laid off over 100000 employees over 40 years old between 2013 and 2018. What were the older employees referred to, in their internal documents derogatorily ?

Ans. Dinobabies

Compiled by

G.Mohan Twitter IndiaBusinessQuiz@go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.