Weekly Business Quiz # 601

India

Q1. This brand has its origins in a small canteen and a cafe in a cinema theatre of the same name in Secunderabad in 1953. Started by Husain Hemati and Ghulam Husain it is known for its biryani. This restaurant chain expanded rapidly across mostly South India with PE funds. Name it

Ans. Paradise

Q2. Mebaz is a brand of wedding and celebration wear started by Meena Bazaar ( Mebaz is derived from it) of South India in 2002. This brand and retail chain was sold to a national chain. Who owns it now ?

Ans. Vedant Fashions, the company behind the Manyavar brand

Q3. Who has been appointed as the Chairperson of the Insolvency and Bankruptcy Board of India for a term of 5 years by the govt ?

Ans. Ravi Mittal

Q4. The hotels industry has been hit hard by the pandemic for the last two years. They are trying hard to earn revenue from whatever sources they can. Leela Group has launched Tishya by The Leela. In which category would you put this product range ?

Ans. Bath products including fragrances

Global

Q5. The US justice department arrested two people who were involved in a hack of Bitfinex a Bitcoin exchange. They had hacked 76 MN $ worth Bitcoins in 2016. What is its estimated worth now ?

Ans. $ 3.6 Bn

Q6. Through which of his companies is Elon Musk helping Tonga restore internet connections that got disrupted due to the volcanic eruption and the tsunami ?

Ans. Starlink, a division of Sapce X that is involved in satellite communications

Q7. In which region has weddings gone up during the pandemic because due to COVID restrictions the cost of weddings have gone down considerably ?

Ans. Middle East, Saudi Arabia and UAE particularly

Q8. As inflation Is rising everywhere, many Central Banks are rising the interest rates. Which major country currently has the highest interest rate of 10.5 % ?

Ans. Brazil

Compiled by G.Mohan

Twitter handle IndiaBusinessQuiz@go_mohan

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.